Έξι μήνες ΝΔ, από το Α ως το Ω. Του Σ. Κούλογλου

Αποτέλεσμα εικόνας για foto υπουργικο συμβουλιο μητσοτακη
'Εξι μήνες ΝΔ, από το Α ως το Ω. Του Σ. Κούλογλου

Αρχή, το ήμισυ του παντός. Από το «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, το υπουργικό Συμβούλιο που ορκίζεται στις  9 Ιουλίου περιλαμβάνει 51 υπουργούς και υφυπουργούς – και μόνο 5 γυναίκες.

Αριστεία. Ακόμη και σήμερα δεν έχει διαλυθεί ή σύγχυση με το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό αλλά και τις σπουδές γενικώς του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Στο νέο του βιογραφικό, που δημοσιεύεται μετά την είδηση ότι δεν είχε μεταπτυχιακό, λείπει και το πτυχίο του. Παραμένει ακόμη ασαφές αν έχει καν απολυτήριο Λυκείου, καθώς οι ημερομηνίες στο νέο βιογραφικό τον εμφανίζουν να έχει τελειώσει το Λύκειο σε ηλικία 9 ετών. Παρόμοιο σκηνικό με τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, που αποκαλύπτεται ότι δεν κατέχει τους τίτλους που εμφάνιζε στο βιογραφικό του. Η κυβέρνηση των αρίστων κάλυψε τους δύο υφυπουργούς, με τον πρώτο τελικώς να παραιτείται όταν αποκαλύπτεται ότι είχε και δύο εταιρείες στις ΗΠΑ.

Αχαριστία. Δες συνταξιούχοι.

Βόρειος, Κορέα. Με απόφαση του πρωθυπουργού την μεθεπόμενη των εκλογών, όλες οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΕΡΤ, ΑΠΕ) μεταφέρονται στο πρόσωπό του και λίγο μετά ο κ. Ζούλας, διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού διορίζεται πρόεδρος της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον φυσιογνωμιστή Έβαν Γεωργουλάκη, που αναλύει στο δελτίο ειδήσεων του Star την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν,  «στην έκφραση του κ. Μητσοτάκη διακρίνεται μία υφή αυτοπεποίθησης…το πρόσωπο του είναι πιο επίμηκες, είναι ισορροπημένο σε πλάτος με ανεπτυγμένες τις ανώτερες εγκεφαλική και συναισθηματική ζώνη, τα μάτια, η μύτη, το στόμα είναι πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα». Και αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει διαπραγματευτική ικανότητα, δυναμισμός αλλά και εσωτερικευμένα συναισθήματα. Η έκφραση είναι περισσότερο διπλωματική, με επιμονή πάντα στο στόχο».

Πριν από λίγες μέρες, καλοπληρωμένη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ κατατάσσει τον Πρωθυπουργό στις 10 μεγαλύτερες προσωπικότητες διεθνώς για το 2019.

Βλήμα. 

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, που είχε ασπαστεί τη θεωρία ότι οι αντιστασιακοί της δικτατορίας είναι «ψυχικά νοσούντες», ισχυρίζεται ότι κατά την επέμβαση της αστυνομίας στη «γιάφκα» της ΑΣΟΕΕ βρέθηκε βαρύς οπλισμός που χρησιμοποιείται στον πόλεμο της Συρίας.

Γιουρούσι. Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων. H λίστα περιλαμβάνει λογιστές, φιλολόγους και 6 απόστρατους αξιωματικούς. Βασικά προσόντα: κομματάρχες σε επαρχίες, διευθυντές βουλευτών, Πρόεδροι Νομαρχιακών και άλλα παρόμοια, παρά τις προεκλογικές πρωθυπουργικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για «μάνατζερς στα νοσοκομεία για να μεταφέρουν τεχνογνωσία και όχι πολιτευτές».

Ένας από τους νέους διοικητές είναι καταδικασμένος για ιατρικό σκάνδαλο, ενώ ο νέος πρόεδρος του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Πατέρας αποκαλύπτει ότι  κατέλαβε την θέση μετά από συμφωνία  που είχε συνάψει προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αντάλλαγμα ήταν να ψηφίσουν οι υποστηρικτές του τη ΝΔ. «Φυσικά και είπα μια καλή κουβέντα στον υπουργό Υγείας» παραδέχθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας για το διορισμό του κουμπάρου του στη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Καστοριάς. Όπως το συνόψισε ο κ. Βορίδης: «και ποιον να βάλουμε; Τους ξένους;».  (για να δικαιωθεί και ο τίτλος της παρούσας στήλης κάντε τη σύγκριση με τα βιογραφικά των διοικητών επί ΣΥΡΙΖΑ)

Δέος και σοκ από σειρά νομοθετημάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση καταργεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο τελευταίο μεταφέρονται και βασικές αρμοδιότητες που υπάγονταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει πλέον σωφρονισμός αλλά καταστολή. Καταργούνται ή υποβαθμίζονται όλες οι  ανεξάρτητες Αρχές και με φωτογραφικές διατάξεις απομακρύνονται όσα  μέλη των διοικήσεων τους δεν ελέγχονται από την νέα κυβέρνηση και ερευνούν κρίσιμες υποθέσεις, όπως η κ. Θάνου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Καταργούνται ακόμη το Πανεπιστημιακό Άσυλο καθώς και σημαντικές διατάξεις προστασίας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Με κυβερνητική απόφαση αυξάνονται  επίσης τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Επιτελικό κράτος, ΕΥΠ: φωτογραφική τροπολογία σκάνδαλο ώστε να τοποθετηθεί διοικητής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας security και δεν έχει τα τυπικά προσόντα ούτε πτυχίο για να καταλάβει τη θέση. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης είχε λίγες μέρες πριν είχε διαβεβαιώσει για το ακριβώς αντίθετο: «Για το ζήτημα της ΕΥΠ δεν έχω να πω πολλά. Κανένα νόμο δεν θα αλλάξουμε».

ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση διαγράφει την κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ψηφίζει ξανά απλώς και μόνον για να εξισώσει την ακίνητη περιουσία των 80.000 ευρώ με εκείνη του 1.000.000 ευρώ (καθότι αμφότερες έχουν πλέον σχεδόν ίδιο ποσοστό έκπτωσης φόρου). Έτσι προστίθεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελληνικό. Έξι μήνες μετά δεν έχουν εμφανιστεί οι μπουλντόζες που θα ξεκινούσαν το έργο την εβδομάδα μετά τις εκλογές, γκρεμίζοντας τα εμπόδια του «ιδεολογικά κολλημένου» ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο αυτό αλλά το φθινόπωρο αποχώρησαν από το έργο  βασικοί επενδυτές. (Για τις αιτίες της αποχώρησης, δες το λήμμα μίζα)

Επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ). Δες το λήμμα ψιλοπράγματα.

Εταιρεία, περιορισμένης ευθύνης. Δες το λήμμα υποψίες.

Ζωή, χαρισάμενη. Από τα «Parents Weekend» στη Βοστώνη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μέχρι το σκι στο Μέτσοβο αυτές τις μέρες, έχει υπολογιστεί ότι στους 6 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διακοπές πάνω από  ένα μήνα.

Ζeus. Σύμφωνα με no paper της ΝΔ προς τα ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη «επέλεξε να φορέσει ένα πράσινο παλτό που αγόρασε πρόσφατα από την Κίνα… Το παντελόνι επέλεξε να είναι από τον δικό της οίκο μόδας Ζeus + ΔΙΟΝΕ».

Ηλίου φαεινότερο. Μετά από αναζήτηση που κάνει στη google, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων, ο πρωθυπουργός αποφασίζει   ότι τα προερχόμενα από την ελληνική επικράτεια προϊόντα θα αναφέρονται ως makedonia ώστε να διαχωρίζονται από το macedonia, όρο που παραχώρησε στα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. «Ο πρωθυπουργός είναι έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος», συμπέρανε  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Θεούσα, Θεέ μου μεγαλοδύναμε. Αφού ανακάλεσε μαθητικό διαγωνισμό για την ισότητα των δύο φύλλων, τον οποίο είχε με εγκύκλιο εγκρίνει μια εβδομάδα πριν και κατήργησε σε μια νύχτα 38 πανεπιστημιακά τμήματα και ενώ ακόμη υπάρχουν μεγάλα κενά σε σχολεία, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυρίας Κεραμέως ζητά  από τους θεολόγους να αποτρέπουν τους γονείς από το αίτημα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, να είναι μοντέρνοι και να προτείνουν στους μαθητές «έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια», όπως το «Τι ζητάω, τι ζητάω μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω». Η στήλη έχει προτείνει στην υπουργό το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε» για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Θαύματα, που κρατούν πάντα 3 μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ένα παρόμοιο, με ανάπτυξη 4% και παράλληλη μείωση των υποχρεώσεων της χώρας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά στη πρώτη συνάντηση με την Α. Μέρκελ αμέσως μετά τις εκλογές δεν θέτει το θέμα. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί μέσα στο 2020, για το ’21 και το ’22.

Θεσσαλονίκη. Αφού διατήρησε το γραφείο του πρωθυπουργού στην πόλη – το οποίο είχε καταγγείλει στο παρελθόν – ο κ. Μητσοτάκης αναγγέλλει το ξήλωμα μιας ολόκληρης αρχαίας συνοικίας η οποία θα ξαναγυρίσει αφού ολοκληρωθεί ο σταθμός το μετρό Θεσσαλονίκης. Προς μεγάλη χαρά του εργολαβικού κόσμου, επιστροφή στις παλιές καλές εποχές της τρύπας του Κούβελα.

Ιστορία. Στο μήνυμα της προς τους μαθητές με ευκαιρία την 28η Οκτωβρίου, η προηγούμενη υπουργός τους πληροφορεί ότι ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε μετά τον Οκτώβρη του 1940, λες και το 1939 ο Χίτλερ είχε εισβάλλει στην Πολωνία και οι Ιάπωνες στην Κίνα για πλάκα. Εξηγεί επίσης ότι οι γονείς μας, παππούδες γιαγιάδες και πρόγονοι, πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου και αργότερα της Ελλάδας όχι τον φασισμό, αλλά τον «λαϊκισμό».

Ινδαρές. Δες λήμμα ξύλο.

Κανονικότητα, επιστροφή στην. Ο αναπτυξιακός νόμος, που ξεκίνησε ως νομοσχέδιο για διαβούλευση με 85 άρθρα, όταν κατατίθεται στην Βουλή είχε φθάσει στα 213 που στο τέλος γίνονται 234. Τα περισσότερα από τα άρθρα ξεπληρώνουν γραμμάτια, εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα και φίλους της κυβέρνησης. Καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας στις εργασιακές σχέσεις και θεμελιώδεις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ νομιμοποιούνται αναδρομικά οι αγορές ακινήτων με POS για απόκτηση χρυσής βίζας – ένα σκάνδαλο του 2017.

Καταΐφι. Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, διορίζει πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων τον συνταξιούχο του Δημοσίου κ. Διονύσιο Καμβάση, γνωστό για τις αλυτρωτικές (θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη) και ομοφοβικές του απόψεις: «Εκεί στην κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) κτενίζουν το καταΐφι αρκετοί για αυτό θέλουν υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια!!!!». «Όταν με τον σύντροφό σου γυαλίζεις το πόμολο, το παιδί που θα υιοθετήσεις τι θα κάνει; Θα κτενίζει το καταΐφι». «Διαβάζοντας και χαζεύοντας παρόμοιες αναρτήσεις είπαμε κι εμείς να κάνουμε ένα αστείο», εξηγεί μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε.

Λαμόγια. Με μια από τις περίπου 50 αλλαγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που είχε τεθεί σε ισχύ μόλις την 1η Ιουλίου, το αδίκημα της απιστίας, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στα τραπεζικά στελέχη, θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση. Όλες οι υποθέσεις που έφτασαν ή επρόκειτο να φτάσουν στη δικαιοσύνη τινάζονται στον αέρα, εκτός εάν οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών υποβάλουν μηνύσεις κατά των στελεχών τους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών! Επιστρέφονται επίσης σε οικονομικούς παραβάτες  ποσά άνω του 1 δις ευρώ: προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υποθέσεων φοροδιαφυγής, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, trafficking, δωροδοκιών κλπ. αποδεσμεύονται όσα περιουσιακά στοιχεία έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η διάταξη δεν ισχύει από την ψήφιση της, αλλά αναδρομικά.

Μάτι, βγάζει, ο διορισμός στη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του πρώην αρχηγού της αστυνομίας, Κ. Τσουβάλα, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης, είχε κατονομάσει ως έναν από τους βασικούς υπεύθυνους για την τραγωδία: «πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι (όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας) κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους…ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;».

Μίζες. Αρχίζει και πάλι να εφαρμόζεται το παλιό σύστημα της μίζας, 1ο ή και πάνω τοις εκατό για κάθε ιδιωτική επένδυση ή ανάληψη δημόσιου έργου από ιδιώτες. Αυτή είναι η βασική αιτία που ούτε ξένοι επενδυτές έρχονται και άλλοι φεύγουν. (Δες και λήμμα Φαινάνσιαλ Τάιμς)

Μεσαία τάξη. Με τα νέα φορολογικά μέτρα, για την κλίμακα εισοδημάτων από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η ετήσια φορολογική ελάφρυνση ξεπερνά οριακά τα 17 ευρώ ενώ αυξάνονται οι φόροι στους αγρότες. Μεγάλο φορολογικό κέρδος για όσους έχουν αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Πρόσθετη επιβάρυνση 22% για μισθωτούς και συνταξιούχους, εάν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους.

Μειώσεις σε όλα τα σημαντικά κοινωνικά επιδόματα προβλέπει επίσης ο προϋπολογισμός του 2020, με εξαίρεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές που είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα για ΑΜΕΑ, τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου. Στα πλαίσια… ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει 20% αύξηση εισφορών για το 85% των μη μισθωτών, καθώς η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ τον μήνα. Η ετήσια επιβάρυνσή  είναι τουλάχιστον 420 ευρώ. Κερδισμένοι των αλλαγών, τα μεγάλα εισοδήματα και οι δικηγόροι του «κινήματος της γραβάτας».

Μπάρμπεκιου. Δες το γράμμα Π

Ναρκωτικά. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του εμβληματικού φορέα απεξάρτησης, διορίζοντας τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ σύμφωνα με τις προτιμήσεις του υπουργού Υγείας.

Ξύλο και των γονέων. Το ξύλο της αρκούδας στη φιλήσυχη οικογένεια Ινδαρέ στο Κουκάκι, που πήγε να δει τι συνέβη στην ταράτσα της, στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση διπλανής κατάληψης, για την οποία είχαν ειδοποιηθεί τα κανάλια πριν φτάσει η αστυνομία. Αφού τους έδειραν, τους έβαλαν  κουκούλα και τους πέρασαν χειροπέδες, τους μετέφεραν στο τμήμα όπου τους φόρτωσαν με ψεύτικες κατηγορίες, όπως αποδεικνύουν τα βίντεο και τα ηχητικά ντοκουμέντα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!) κ. Χρυσοχοΐδης  δηλώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο και επίσης ότι η δαρμένη οικογένεια συμμετείχε στην κατάληψη!

Ομόνοια. Βασανιστήρια σε ΑΜΕΑ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας και «σενάριο Ινδαρέ» σε παρόντα δικηγόρο που διαμαρτύρεται: του βάζουν χειροπέδες και του φορτώνουν κατηγορίες.

Προσφυγικό. Η τελευταία απόπειρα «επικοινωνιακής» αντιμετώπισης του προβλήματος με την εξαγγελία δημιουργίας 4-5 κλειστών κέντρων κράτησης χωρητικότητας 5 χιλιάδων ψυχών το καθένα, καταπίπτει μετά τις αντιδράσεις ντόπιων και διεθνών οργανώσεων και την άρνηση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει παρόμοια εξωπραγματικά projects, που παραβιάζουν και τις διεθνείς συνθήκες. Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δεκάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια.

Παρεξήγηση. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ανθρωπιστική στάση στο προσφυγικό, στελέχη της ΝΔ, όπως οι κ.κ. Κυρανάκης και  Μπογδάνος υποστηρίζουν τη ρατσιστική  πρωτοβουλία περιθωριακής οργάνωσης «Μακεδονομάχων» για μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Μετά τον σάλο, ο κ. Κυρανάκης διευκρινίζει ότι αντέδρασε επειδή θεώρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να… ποινικοποιηθεί το μπάρμπεκιου.

Προϋπολογισμός. Στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν μειωθεί οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για προγράμματα απασχόλησης ανέργων κατά 83 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκης, στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ρεκόρ. Στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων, η οποία ανακαλείται σε μερικές ώρες καθώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτούσε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα ταμεία του Μακελειού, της Ελεύθερης Ώρας, στοιχηματικών εντύπων, αλλά και εκδοτών που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων ή και δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες. Την επομένη ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι η χρηματοδότηση θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα διορθωθούν οι αστοχίες που προκάλεσαν την ανάκληση. Λίγο αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανακοινώνει πως για φέτος δεν θα δοθεί τίποτε. Η κυβερνητική πολιτική άλλαξε τέσσερις φορές σε 24 ώρες, γεγονός που πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Συνταξιούχοι. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάργηση της – μειωμένης – 13ης σύνταξης ως «προεκλογικό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ» (που είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ) και επίσης ότι δεν θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους εντός του 2020. «Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να μονοπωλούν τη (δημόσια) συζήτηση δηλώνει ο αχάριστος Άδωνις Γεωργιάδης για την κοινωνική ομάδα που έδωσε τη νίκη στη ΝΔ. Η σύνταξη είχε καταβληθεί σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους. Με μια άλλη ρύθμιση, μειώνεται κατά 50% και πλέον η φορολογία στα συμβόλαια που συνάπτουν ομάδες επαγγελματικές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με αθλητές.

Τουρκοφάγοι. Στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα τονίσει  για την Τουρκία ότι «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της». Στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, πήρε τον λόγο, αλλά δεν είπε τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει.

«Δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία», δηλώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαβεβαίωναν για το εντελώς αντίθετο. Για «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης» να μη τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους «τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Υποψίες. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλου περί προστασίας της εσωτερικής ασφάλειας από τον στρατό θεωρήθηκαν από την αντιπολίτευση «κίνδυνος για την ίδια τη Δημοκρατία μας», αλλά το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται σε άλλο σημείο της τροπολογίας, που προβλέπει την απευθείας ανάθεση έργων σχετικά με το προσφυγικό, χωρίς διαγωνισμούς. Η κυβέρνηση αυτή έχει έρθει για να κάνει μπίζνες. Είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Φαινάνσιαλ Τάιμς . «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο το οποίο φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», γράφουν οι Financial Times που είχαν αγιογραφήσει τον κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές.

Χούντα. «Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Όποιος δεν δέχεται φάπα και πού…α, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο», καταγγέλλει τη συμπεριφορά των ΜΑΤ επωνύμως πολίτης. Όπως εξηγεί και ο υπουργός Προστασίας (!) του Πολίτη, «στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει πλέον ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα».

Υμνητής της χούντας και θαυμαστής του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου είναι και ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνιους δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ψιλοπράγματα. Στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, μία γυναίκα πυροβολείται εξ επαφής από πλαστική σφαίρα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Όπως εξηγεί η αστυνομία σε ανακοίνωση της, «δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες αλλά συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ)».

Ψίχουλα. Σε 300.000 περίπου πολίτες δίδεται το μειωμένο κοινωνικό μέρισμα του 2019. Τα «ψίχουλα» που σύμφωνα με την ΝΔ στην αντιπολίτευση έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν σε 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018.

Ωμή, ομολογία. «Διότι τι υποσχέθηκε βασικά ο Μητσοτάκης; Να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ, Και τι έκανε ο Μητσοτάκης; Έδιωξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν ψήφισε τον Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού ή για πλουσιότερο κοινωνικό μέρισμα ή για να βρει διοικητή στο νοσοκομείο της Καρδίτσας», εξήγησε ο επίσημος κυβερνητικός αρθρογράφος Γ. Πρετεντέρης. Αν είχε προσθέσει ότι το σύστημα διάλεξε έναν αδύναμο και ευάλωτο σε κάθε είδους πειρασμό άνθρωπο για να κάνει τη δουλειά του, θα είχε πει όλη την αλήθεια.

 

Στέλιος Κούλογλου, ΣΥΡΙΖΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*