Εξεταστική: Ο Δ. Μαύρος της MRB μίλησε για παραβάσεις της Opinion Poll — Ξανά στον δρόμο οι συνταξιούχοι. Ζητούν μέτρα κατά ακρίβειας και αναδρομικά

Διαφωτιστική ήταν η σημερινή κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της MRB και αντιπροέδρου του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Δημήτρη Μαύρου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τις λίστες Πέτσα και το ζήτημα της Opinion Poll.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαύρος είπε ουσιαστικά ότι υπήρξε παράβαση στην περίπτωση της ύποπτης δημοσκόπησης της Opinion Poll, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάϊο και ερχόταν σε απόλυτη σύγκρουση με τα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ επισήμανε ότι η επίμαχη δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε χωρίς το όνομα του εντολέα, πράγμα που είναι παράτυπο ενώ όπως είπε έγινε μισός έλεγχος της δημοσκόπησης, μόνο, δηλαδή, στο κομμάτι της συλλογής στοιχείων και όχι στο κομμάτι της επεξεργασίας και στάθμισής τους.

Για πλήρη δικαίωση κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «ο μάρτυρας Δημ. Μαύρος, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ επιβεβαίωσε τα δύο άκρως «αμαρτωλά» γεγονότα για την εν λόγω εταιρία.

Ότι δηλαδή αφενός δεν δημοσιοποίησε  τον πελάτη –εντολέα όπως ορίζει ο νόμος και αφετέρου δεν ζήτησε να γίνει έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών  της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

Επίσης ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος» η κατάθεση του Δ. Μαύρου

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει ότι «η σημερινή κατάθεση του Αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ, κ. Μαύρου αποτελεί κόλαφο για το κ. Μητσοτάκη και το καθεστώς που επιχειρεί να στήσει με χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η σημερινή κατάθεση του Αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ, κ. Μαύρου αποτελεί κόλαφο για το κ. Μητσοτάκη και το καθεστώς που επιχειρεί να στήσει με χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων.

Εύλογα λοιπόν η ΝΔ προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο αλλά η πραγματικότητα δεν τη βοηθά, καθώς σήμερα για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε πλήρως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η Εξεταστική να μην αφορά μόνο τις λίστες Πέτσα αλλά και την Opinion Poll.

Ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε σήμερα προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις.

Ακριβώς αυτό δηλαδή που έκανε ο ιδιοκτήτης της Opinion Poll που αποθεώνει τον κ. Μητσοτάκη, λαμβάνοντας την ίδια ώρα απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ σε άλλη εταιρία του.

Επιβεβαίωσε όμως και κάτι άλλο. Ότι η συγκεκριμένη εταιρία όχι μόνο δεν δημοσίευσε παράτυπα ποιος είναι ο πελάτης – εντολέας της ύποπτης δημοσκόπησης του Μαΐου του 2021, αλλά δεν ζήτησε κιόλας να γίνει πλήρης έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, για αυτό και κρύβει μία την Opinion Poll και μία τον Πέτσα.

Δε θα καταφέρει όμως στο τέλος να κρυφτεί ο ίδιος. Γιατί πλέον είναι φανερό ότι τόσο πίσω από τον κ. Πέτσα όσο και πίσω από τον άφαντο ιδιοκτήτη της Opinion Poll, κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η «Μαξίμου Α.Ε.».

Υποκρισία καταλογίζει η Ν.Δ. στον Αλ. Τσίπρα

«H υποκριτική στάση του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την κατάθεση του αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ κ. Δημήτρη Μαύρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Και συνεχίζει:

«Ο κ. Μαύρος υπενθύμισε ότι ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τις δημοσκοπήσεις για τις χαμηλές πολιτικές του πτήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές του ζητούσε μέσω SMS συγνώμη για την άδικη κριτική του.

Κι αυτή όμως η κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν υποκριτική. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αποφάσισε να αιτηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με καταγγελίες αντίστοιχες με αυτές του 2019 για τις οποίες μάθαμε ότι ζήτησε συγνώμη.

Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι προφανές.

Κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ανακαλύπτει “στημένες” δημοσκοπήσεις και δήθεν σκάνδαλα για να καλύψει την πολιτική γύμνια του.

Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση της Opinion Poll στηρίζοντας την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε fake news, όπως και σήμερα προέκυψε από την κατάθεση του κ. Μαύρου.

Ο κ. Μαύρος αποκάλυψε ότι η εταιρία δεν πήρε απευθείας ανάθεση αλλά έγινε διαγωνισμός μεταξύ τριών εταιριών όπου επιλέχθηκε ως η καλύτερη πρόταση.

Κατέθεσε επίσης, ότι δεν πρόκειται για εταιρία-φάντασμα ή με μικρή πορεία στο χώρο, όπως συνέβη με κάποιες άλλες εταιρίες που έλαμψαν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και θα μπορούσε να ζητήσει να ελεγχθεί η δημοσκόπηση της Opinion Poll με μια απλή αίτηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΔΕΑ, δεν το έκανε.

Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε περισσότερο οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο ΣΕΔΕΑ έχει  καταγγείλει  στο ΕΣΡ την  Vox pop, την εταιρία  του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σκλιά,  ωστόσο αρνήθηκε τον έλεγχο για τις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν εκτόξευση των ποσοστών του κόμματος!

Επιπλέον, ο μάρτυρας  έβαλε στο κάδρο της συζήτησης την Bridging Europe, την περίφημη εταιρία “φάντασμα”, λέγοντας  ότι εάν και της είχαν ζητήσει να γίνει μέλος του ΣΕΔΕΑ, εκείνη το αρνήθηκε για να μην μπορούν να ελέγχονται οι δημοσκοπήσεις της.

Μετά από όλα αυτά, μια λέξη αρκεί να περιγράψει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο».

 

Ξανά στον δρόμο οι συνταξιούχοι – Ζητούν μέτρα κατά ακρίβειας και αναδρομικά

Χωρίς να ικανοποιηθεί ούτε αυτή τη φορά το αίτημά τους για συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό, αποχώρησαν από τη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού εκατοντάδες συνταξιούχοι που διαδήλωσαν και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι απόμαχοι της ζωής ζητούν τα αυτονόητα: μέτρα κατά της ακρίβειας, ενίσχυση του ΕΣΥ, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και τα αναδρομικά τους – αφορολόγητα – από επικουρικές και κύριες συντάξεις, καθώς και από δώρα.

Η αρχική τους συγκέντρωση ήταν στην πλατεία Κλαυθμώνος από όπου ξεκίνησε η πορεία τους με πρώτη στάση τη Βουλή και τελευταίο σταθμό το Μέγαρο Μαξίμου, όπου φυσικά δεν κατάφεραν να φτάσουν καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλούβες της αστυνομίας.

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, συνταξιούχοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των οργανώσεων τους και στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία κινήθηκε στην Εγνατία και στην οδό Ίωνος Δραγούμη και κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, παρέμειναν έξω από την πύλη για περίπου μισή ώρα κι αφού επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στη συνέχεια αποχώρησαν.