Εξεταστική Επιτροπή για λίστες Πέτσα: Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για μη κλήση Πέτσα — ΚΙΝΑΛ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

Πέτσας: «Οι εικόνες και οι ήχοι από το Κουκάκι αποκατέστησαν την αλήθεια» - Η Βραδυνή

Μια Εξεταστική επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα», χωρίς όμως τον ίδιο τον Στέλιο Πέτσα δρομολογεί η Νέα Δημοκρατία. Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας (Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα) αρκέστηκε να ζητήσει μόνο την κλήση των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, του ΕΣΡ, της ΕΙΗΕΑ, της Initiative Media και της Edelman και αρνήθηκε την κλήση υπουργών και εμπλεκόμενων πολιτικών.

Εξεταστική Επιτροπή για λίστες Πέτσα: Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για μη κλήση Πέτσα

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του. Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα. Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. Για προσπάθεια της κυβέρνησης να «αχρηστεύσει εν τη γεννέσει της τη διαδικασία», έκανε λόγο το ΜεΡΑ25, ενώ ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει τους εξής μάρτυρες, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται κανένας πολιτικός, και προφανώς ούτε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Στέλιος Πέτσας:

 • Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου
 • Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής
 • Εκπρόσωπος περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντ. Μουντάκης
 • Εκπρόσωπος του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρουμάνος
 • Διευθύνων Σύμβουλος ΙΝΙΤΙΑΤΙΩΕ ΜΕΔΙΑ κ. Μιχάλης Γκάλγκος
 • Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, υπεύθυνος για τη παραλαβή του έργου
 • Νομικοί Εκπρόσωποι των Εταιριών TEMPO κ. Νικόλαο Σάββα και WaveMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κ. Αγγελική Βούλγαρη
 • Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για τη παραλαβή του έργου
 • Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού ΑΕ (ENTERPRISE GREECE)
 • Νομικός εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος εταιριών EDELMAN
 • Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη
 • Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης
 • Διευθύνων Σύμβουλός της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος
 • Εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Διευθύνων Σύμβουλος της Opinion, κ. Ζαχαρίας Ζούπης
 • Εκπρόσωποι των εταιριών Vox, commonview και Bridging Europe

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί καθώς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Initiative, Opinion Poll, Enterprise Greece και Edelman. Συγκεκριμένα ζητά να καταθέσουν οι Στέλιος Πέτσας, Βασίλης Κικίλιας και Γρηγόρης Δημητριάδης ο εκδότης και διευθυντής του Documento Κώστας Βαξεβάνης,  ο διευθυντής της ΕΦΣΥΝ Νικόλας Βουλέλης, εκπρόσωποι του ΕΣΡ και εκπρόσωποι των εκδοτών, καναλαρχών και των δημοσιογράφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον κατάλογο μαρτύρων έχει συμπεριλάβει, επίσης, και πρόσωπα που σχετίζονται με κουμπαριές με βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ και φέρονται να έχουν στην ιδιοκτησία τους τοπικά κανάλια και ιστοσελίδες.

«Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης», σχολιάζουν οι βουλευτές, μέλη της εξεταστικής επιτροπής, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Όσον αφορά τη μεθόδευση να μην κληθεί ως μάρτυρας ο Στ. Πέτσας κρίνουν πως πρόκειται για «μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας» και καταλήγουν αναφέροντας πως «θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται πως χθες η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διακομματικό προεδρείο.  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, προέβλεπε την εκλογή διακομματικού προεδρείου κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων καθώς, όπως επισημάνθηκε, «αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αυτό θα πρέπει να απηχείται και στο προεδρείο της». Τελικά, τα μέλη του προεδρείου αναδείχθηκαν με ψηφοφορία. Πρόκειται για τους Γ. Κεφαλογιάννη, Ν. Υψηλάντη και Γ. Μελά που αναλαμβάνουν καθήκοντα προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα αντίστοιχα.

ΜέΡΑ25: Προσπάθεια να αχρηστευθεί η διαδικασία

«Ήταν φυσικό και επόμενο, ότι η κυβέρνηση, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αχρηστεύσει εν τη γεννέσει της τη διαδικασία, προκρίνοντας μια τελική λίστα μαρτύρων με δύο βασικά κριτήρια υπ όψιν της: α) να προστατευτούν οι Υπουργοί της ακόμα και από την εικόνα προσέλευσής τους σε επιτροπή της Βουλής (πράγμα που δείχνει το θηριώδες έλλειμμα σεβασμού τους στο θεσμό), όσο και να μείνουν εκτός της λίστας άνθρωποι που δεν θα ήταν του αποκλειστικού «χεριού» της κυβέρνησης και οι οποίοι θα μπορούσαν επιτέλους να διαφωτίσουν για τους λόγους που η χώρα μας είναι τόσο ντροπιαστικά χαμηλά στις διεθνείς λίστες αξιοπιστίας του Τύπου» αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, σημειώνει πως «δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός πως ανάμεσα στα πρόσωπα που κάλεσε, λάμπει διά της απουσίας της η Ολιγαρχία, οι ιδιοκτήτες δηλαδή των ΜΜΕ της χώρας!».

Η λίστα μαρτύρων που επέλεξε το ΜέΡΑ25:

 • Γιώργος Πλειός (μέλος ΕΣΡ).
 • Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ)
 • Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Δημοσκόπος – Νυν Υπουργός ΠροΠο)
 • Βαγγέλης Μαρινάκης (Μεγαλομέτοχος ομίλου Alter Ego – Argos).
 • Γιάννης Αλαφούζος (Μεγαλομέτοχος Ομίλου ΣΚΑΪ).
 • Γιάννης Βαρδινογιάννης (ALPHA – STAR Channel)
 • Θοδωρής Κυριακού (όμιλος Αnt1)
 • Ιβάν Σαββίδης (Μεγαλομέτοχος ομίλου OPEN)
 • Δημήτρης Μελισσανίδης (Ναυτεμπορική)
 • Χριστόφορος Βερναρδάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – πρώην Πρόεδρος VPRC)
 • Γιάννης Μαυρής (Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue)
 • Matina Stevis-Gridneff (δημοσιογράφος).
 • Νίκος Σμυρναίος (Πανεπιστημιακός)
 • Αυγουστίνος Ζενάκος (δημοσιογράφος).
 • Κωνσταντίνος Πουλής (Δημοσιογράφος)
 • Μαρία Δεναξά (Δημοσιογράφος)

 

ΚΙΝΑΛ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογέςΚΙΝΑΛ

Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις 5/12 και (εάν χρειαστεί) στις 12/12 στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου.

Η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, (ΕΔΕΚΑΠ), με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις 5/12 και (εάν χρειαστεί) στις 12/12 στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για την πιθανή συμμετοχή μελών άλλων κομμάτων στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΔΕΚΑΠ καθιστά σαφές ότι στις εσωκομματικές εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, ενώ υπενθυμίζει τα αντίστοιχα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

Ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής ορίζονται όσοι συμφωνούν με τις αρχές, τις επιδιώξεις, την οργάνωση και τη λειτουργία του, αποδέχονται το πρόγραμμά του και το παρόν καταστατικό και επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της δράσης του».

Η ΕΔΕΚΑΠ ξεκαθαρίζει ότι κατά τη διαδικασία των εκλογών όποιος/α δεν είναι μέλος του Κινήματος υπογράφει αίτηση και βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού και ακόμα συναινεί και εξουσιοδοτεί το Κίνημα Αλλαγής για τη χρήση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων με βάση το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, τονίζει ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου, καθώς και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα παραμένουν εντός του εκλογικού κέντρου, υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test τελευταίου 48ώρου, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*