Εξετάζεται παραχώρηση πακέτο 22 περιφερειακών αεροδρομίων με… προνόμια για τους επενδυτές! — Τσουχτερό ποδαρικό για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

image

Την παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί, εξετάζει το υπερταμείο και μάλιστα με εξαιρετικά προνόμια

Την παραχώρηση σε… επενδυτές 22 περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί, εξετάζει το υπερταμείο και μάλιστα με εξαιρετικά προνόμια προς όσους σπεύσουν προς εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το Υπερταμείο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των 22 αεροδρομίων, ενώ ήδη για το αεροδρόμιο Καλαμάτας «τρέχει» εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις αρχές Δεκεμβρίου θα δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση για την επιλογή οικονομικού και τεχνικού συμβούλου που θα το συνδράμει στη διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρησή τους.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Καθημερινή με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Καλαμάτας (που ήδη τρέχει ο διαγωνισμός), της Πάρου, της Νάξου και της Αλεξανδρούπολης, για τα υπόλοιπα θεωρείται πως δεν μπορούν να στηρίξουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Δηλαδή, θεωρείται πως θα είναι ζημιογόνα για τους επενδυτές.

Τι κάνει λοιπόν ένα κράτος που σκέφτεται περισσότερο τους επενδυτές από τους κατοίκους;

Ναι, καλά το φανταστήκατε, δεν θα κάνει καμιά επένδυση για την αναβάθμιση των αεροδρομίων.

Αντιθέτως, για να πετύχει το ξεπούλημα με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για τους ιδιώτες επενδυτές, το υπερταμείο θα προχωρήσει σε δύο ενέργειες:

 1. Οι σύμβουλοι του Υπερταμείου έχουν εισηγηθεί την παραχώρηση και των 22 περιφερειακών αεροδρομίων μαζί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη από την κυβέρνηση, ωστόσο στις πρώτες παρουσιάσεις που της έγιναν στο τέλος του καλοκαιριού, έγινε σαφές πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι παραχωρήσεις να γίνουν σύντομα και να είναι επιτυχημένες.
 2. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται πακέτο κινήτρων για τους υποψήφιους επενδυτές, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει φορολογικά, αδειοδοτικά και άλλα κίνητρα προκειμένου να γίνουν οι επενδύσεις που απαιτούνται. Ωστόσο, έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από περισσότερους του ενός μεγάλους ξένους ομίλους για τη διεκδίκηση της παραχώρησης-πακέτου και των 22 υποδομών. Οι σχετικές αποφάσεις και η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναμένονται πάντως πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

 

Τσουχτερό ποδαρικό για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Τσουχτερό ποδαρικό για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9,9% που προβλέπεται ο πληθωρισμός στον προϋπολογισμό ο οποίος  κατατέθηκε στη Βουλή.

Το χειρότερο ποδαρικό θα κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2023. Θα κληθούν να πληρώσουν φουσκωμένες ασφαλιστικές εισφορές.  Οι  1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές να αυξάνονται αρχής γενομένης από τις εισφορές του Ιανουαρίου 2023 ακολουθώντας τη διακύμανση του τιμαρίθμου.

Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού 9,9% που προβλέπεται ο πληθωρισμός στον προϋπολογισμό ο οποίος  κατατέθηκε στη Βουλή. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν διορθώσεις όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023 .

Υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2023, 1,4 εκ ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις έξι, την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως ηλεκτρονικά στο τέλος Ιανουαρίου. Αν δεν υποβάλλουν νέα αίτηση-δήλωση ασφαλιστικής κατηγορίας, θα παραμείνουν στην κατηγορία στην οποία είχαν ενταχθεί για το έτος 2022.

Τα ασφάλιστρα του 2023

Ειδικότερα, με βάση την πρόβλεψη του κρατικού προυπολογισμού ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 9.9%, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται το 2023 ως εξής::

 • η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα (για κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+ 21 ευρώ)
 • η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα πάει στα 277.2 ευρώ από 252
 • η τρίτη ασφαλιστική κατηγορία οδηγείται στα 332,2 ευρώ από 302
 • η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία αυξάνεται στα 399,3 ευρώ από 363,
 • η πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 478,5  ευρώ από 435 και
 • η έκτη ασφαλιστική κατηγορία πάει στα 622.6 ευρώ από 566.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών

Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023:

 • στα 137,5 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία,
 • στα 165 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία,
 • στα 198 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία,
 • στα 238,7 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία,
 • στα 286 από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και
 • στα 372,9  ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών (οικονομολόγοι, δικηγόροι, επαγγελματικό επιμελητήριο) οι οποίοι ζήτησαν να «παγώσει» η  διάταξη του νόμου 4670/2020  που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η ηγεσία του υπουργείου εργασίας είναι κατηγορηματική ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί .

Οι επαγγελματίες  επισημαίνουν ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου, είναι δυσβάσταχτες και ήδη ένα 30% των μη μισθωτών δεν μπορεί να πληρώσει καν τις σημερινές υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν για τους  εξής λόγους :

 1. Το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ενταγμένο στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που σήμερα αντιστοιχεί σε  210 ευρώ. Αν ο πληθωρισμός κλείσει στο 9,9-10% μια αύξηση της τάξης των 20 ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ δεν είναι υπερβολικό ποσό ώστε να επιβαρύνει υπέρμετρα τους επαγγελματίες.
 2. Αν κρατηθούν χαμηλά οι εισφορές, οι επαγγελματίες  θα λάβουν αισθητά μικρότερη σύνταξη.
 3. Η ασφαλιστική εισφορά για τους μισθωτούς, η οποία επιβαρύνει τους εργοδότες είναι κατά 20% υψηλότερη από την εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν μάλιστα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από την 1η Μαΐου 2023, η παρακράτηση για τους μισθωτούς  θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα εντείνει την ανισότητα.

Για παράδειγμα: ένας μισθωτός που σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ πληρώνει εισφορές (αυτός και ο εργοδότης του) 3.509,16 ευρώ τον χρόνο, που αντιστοιχούν σε 292,4 ευρώ τον μήνα (σε 12μηνη βάση). Οι πάνω από 1 εκατ. μη μισθωτοί που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία για το 2022 καταβάλλουν εισφορές 220 ευρώ τον μήνα (155 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 55 ευρώ για υγεία συν 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση  η κατηγορία δεν θα ξεπεράσει τα 240 ευρώ.

Ποια ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν οι μη μισθωτοί/αυτοαπασχολούμενοι το 2022:

 • 1η 220 ευρώ τον μήνα, 1.040.339 άτομα
 • 2η 262 ευρώ τον μήνα, 62.112 άτομα
 • 3η 312 ευρώ τον μήνα, 33.815 άτομα
 • 4η 373 ευρώ τον μήνα, 20.546 άτομα
 • 5η 445 ευρώ τον μήνα, 9.594 άτομα
 • 6η 576 ευρώ τον μήνα, 12.810 άτομα

Ειδική κατηγορία 136 ευρώ τον μήνα, 119.404 άτομα

Σύνολο ασφαλισμένων: 1.298.620 άτομα