Εξαφανίστηκε η ανάρτηση του ευρωκοινοβουλίου που υιοθετούσε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα — Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ

Όρθιο όλο το Ευρωκοινοβούλιο- Δραματική ...

Ερωτήματα έχει προκαλέσει η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου να κατεβάσει τη δημοσίευση της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου που είχε αναρτήσει την Τρίτη.

Το θέμα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, ενώ κατέβηκε και η σχετική ανάρτηση στο Twitter από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Εξαφανίστηκε η ανάρτηση του ευρωκοινοβουλίου που υιοθετούσε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευωπαϊκή Ένωση και 108η παγκοσμίως στην έκθεση αυτή.

Στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λοιπόν, είχε δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2021: Πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ; (infographics)». Το κείμενο ξεκινούσε με την πρόταση «μάθετε πώς βαθμολογούνται οι χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου το 2021 και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια υπήρχε ο  χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη χώρα μας να βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη.

Στο twitter είχε δημοσιευθεί το εξής:

Παπαδημούλης: «Απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση»

Για απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τονίζει ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας εξηγήσεις. «Αδιανόητο και προκλητικό! Το ΕΚ διέγραψε το δημοσίευμα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα 27η στους 27 στην ελευθερία του Τύπου! Με επιστολή μου προς την πρόεδρο του ΕΚ ζητώ άμεσες εξηγήσεις και αναλήψη ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!» τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ

Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης αναδρομικών.

Ενώ το νέο επονομαζόμενο σύστημα έκδοσης συντάξεων fast track, του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μεταφέρει το οικονομικό βάρος των οριστικών υπολογισμών και επαληθεύσεων στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς του ΕΦΚΑ, οι ασφαλιστικές οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και η συνεχιζόμενη χαμηλή εισπραξιμότητα των ασφαλισμένων δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία που μας οδηγούν σε αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη, της οποίας την επαλήθευση θα κληθεί να διαχειριστεί όποιο κυβερνητικό σχήμα θα βρίσκεται στην εξουσία το 2023, είναι τα εξής:

■ Tα χρέη των οφειλετών που μεταβιβάστηκαν από τον ΕΦΚΑ στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την 1η τριμηνιαία έκθεση προόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το 2022, η συνολική οφειλή ανέρχεται στο ποσό 42,83 δισ. ευρώ.

■ Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50%, που σημαίνει ότι, με εξαίρεση τους προερχόμενους από τα πρώην ταμεία των επιστημόνων, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες δεν μπορεί να καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά του στον ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των οφειλών ύψους 42,83 δισ. ευρώ στο ΚΕΑΟ το πρώτο τρίμηνο του έτους προέρχεται από ασφαλισμένους μη μισθωτούς ΕΦΚΑ και προερχόμενους από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.

■ Επιβάρυνση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως θα επιφέρει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ η χορήγηση αύξησης στις συντάξεις περίπου 5% από το 2023, συνέπεια του μαθηματικού τύπου που συνυπολογίζει αύξηση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

■ Νέα βάρη απροσδιόριστου ύψους θα επιφέρει στον ΕΦΚΑ, στο προσεχές μέλλον, η εκκαθάριση των τελικών ποσών για τις συντάξεις που θα έχουν ήδη λάβει εντός του ’22 με το σύστημα fast track οι εν αναμονή συνταξιούχοι. Η υπόθεση δεν είναι θεωρητική, αν αναλογιστούμε ότι ήδη με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το 28% των αιτήσεων για απονομή σύνταξης ήταν απορριπτικό. Τώρα που θα επιταχυνθεί η απονομή και οι έλεγχοι θα γίνονται αργότερα, η πραγματική δαπάνη –αν και όποτε γίνουν έλεγχοι– μετατοπίζονται στο 2023 ή και αργότερα.

Εμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν προβλέψει τα μεγέθη πριν ακόμη τα δουν καταγεγραμμένα στις εκθέσεις του ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι η επιβάρυνση των οικονομικών του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει σε νέες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Πάντως, επί του παρόντος το ΚΕΑΟ προειδοποιεί με την αποστολή 300.000 ατομικών ειδοποιήσεων σε κακοπληρωτές. Στο σχέδιο δράσης του για το 2022 προβλέπεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ακόμη και αναστολής της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (ΑΠΔ).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*