Εν μέσω πανδημίας η Γερμανία επαναπατρίζει μετανάστες – «Διαταγή» Τραμπ σε επιχειρηματικό κολοσσό: «Κατασκευάστε άμεσα αναπνευστήρες»

Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl απηύθυνε χθες έκκληση στην κυβέρνηση της Γερμανίας να σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση τόνισε πως είναι απαραίτητο οι μετανάστες να προστατευθούν και να μην επαναπροωθούνται σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν απόλυτο κορεσμό εξαιτίας της πανδημίας.

Η Pro Asyl έκανε ειδική αναφορά σε δύο γυναίκες που προγραμματίζεται να απελαθούν στο Ιράν, χώρα όπου έχει σημειωθεί ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα στον κόσμο. Μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους να τους χορηγηθεί άσυλο, οι γυναίκες κατά πληροφορίες έχουν μεταχθεί σε κέντρο κράτησης στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης ενόψει της απέλασής τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ξεκαθαρίζει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους επαναπατρισμούς, παρά την πανδημία. Πάντως οι επαναπροωθήσεις βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, εντός ΕΕ, έχουν ανασταλεί.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία μειώθηκε δραστικά, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι έλεγχοι στα σύνορα και οι περιορισμοί της κίνησης οδήγησαν στη θεαματική μείωση των συνοριακών διελεύσεων γενικότερα. Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων είναι «πολύ χαμηλός» διαβεβαίωσε, χωρίς να δημοσιοποιήσει κάποιον αριθμό.

Δεν έχει δοθεί διαταγή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να εμποδίζει αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στη χώρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, θυμίζοντας πως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα χρειαζόταν την έγκριση της καγκελαρίας για να λάβει τέτοιο μέτρο.

Οι αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στη Γερμανία το τρέχον διάστημα υποβάλλονται σε εξετάσεις και πρέπει να τηρούν τους κανόνες της καραντίνας, υπογράμμισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

 

«Διαταγή» Τραμπ σε επιχειρηματικό κολοσσό: «Κατασκευάστε άμεσα αναπνευστήρες»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα δίνοντας εντολή στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να κατασκευάσει αναπνευστήρες για την μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το διάταγμα υπεγράφη μετά την ενεργοποίηση του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής. Σε ένα υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Αλεξ Αζάρ θα καθορίσει τον ορισμό των αναπνευστήρων που πρέπει να παραγάγει η GM.