Ενώ Μητσοτάκης, Στυλιανίδης αλληλοσυγχαίρονται, το ιστορικό δάσος της Δαδιάς καίγεται για δεύτερο 24ωρο! * Ο Αλέξης Κούγιας τα βάζει τώρα με την εισαγγελέα

Σουφλί: Στο φημισμένο Δάσος της Δαδιάς και στο απολιθωμένο δάσος της  Λευκίμης | travel.gr

Ενώ Μητσοτάκης – Στυλιανίδης αλληλοσυγχαίρονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων για τον “συντονισμό” στις φωτιές, το ιστορικό δάσος της Δαδιάς, ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Μεσογείου, καίγεται για δεύτερο 24ωρο! Δραματικές πλέον ώρες στον Έβρο!

Έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που καίει από χθες στον Έβρο πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

«Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις» είπε και συμπλήρωσε πως «γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».

Παράλληλα, όπως είπε, η πυροσβεστική παλεύει με τη φωτιά σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες αλλαγές του ανέμου, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση, λόγω έντονης τοπογραφίας, αλλά και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.

«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσης αυτής της δασικής πυρκαγιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως η φωτιά στη Δαδιά δεν εξελίσσεται καλά. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η πυρκαγιά έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.

Ενώ επιβεβαίωνε πως λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων.

Φωτιά στον Έβρο: Δύσκολη νύχτα - «Μάχη» για να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της  Δαδιάς

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Το δίκτυο «Natura 2000»

Οι εστίες είναι πολλές και βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, (σ.σ. δεν έχει επεκταθεί στην αυστηρά προστατευόμενη ζώνη) που είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σημειώνεται πως το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί από το 1992 το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που θεσπίστηκε βάσει δύο ευρωπαϊκών οδηγιών της ΕΕ για τη φύση:

  • την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK) και
  • την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK)

Στην Ελλάδα, το δίκτυο «Natura 2000» αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας και υπάγονται στις 24 Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα naturagraeca.com, η βλάστηση στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κάτι που οφείλεται στα διαφορετικά γεωστρώματα, στον συνδυασμό μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος, στη γειτνίαση με την Ασία και στην ποικιλία των οικοσυστημάτων. Το κυριότερο δασικό είδος είναι η τραχεία πεύκη που ακολουθείται από λίγα μαυρόπευκα, τσερνοβελανιδιές, πλατύφυλλες βελανιδιές, πουρνάρια, αγριόκεδρα, σφενδάμια, γάβρους, σκλήθρα, οστρυές, κουμαριές, φράξους, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, φιλίκια, κ.ά.

Πηγή: in.gr

 

Ο Αλέξης Κούγιας τα βάζει τώρα με την εισαγγελέα που άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη ποινή στον ΛιγνάδηΈνωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση αποφυλάκισης Λιγνάδη: «Όχι σε  εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια» | Έθνος

Με προσωπική επίθεση στην εισαγγελέα Εφετών Βασιλική Χαλβά που άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερη ποινή στον Δημήτρη Λιγνάδη, ζητώντας να επανεξεταστεί η αθώωσή του για τρίτο βιασμό εις βάρος ανηλίκου, απάντησε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του βιαστή ανηλίκων ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας «προσβάλλει την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές» και ότι δημιουργεί «ανασφάλεια στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις». Αναφέρει δε ότι την παραδίδει «στην κρίση όλης της νομικής κοινότητος (δικαστών, εισαγγελέων) και ειδικά των πραγματικών ποινικολόγων».

Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι «σήμερα η αντιεισαγγελέας κυρία Βασιλική Χαλβά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς να έχει παρακολουθήσει έστω και μία ημέρα της πεντάμηνης δίκης, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το σκεπτικό και το διατακτικό των αθωωτικών και των καταδικαστικών κρίσεων των τακτικών δικαστών, αφού η καθαρογραφή θα διαρκέσει πιθανότατα πέραν του έτους, όπως συνήθως διαρκεί στις πολύμηνες δίκες, προσβάλλοντας την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές και δημιουργώντας ανασφάλεια στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις και καταστρέφοντας την αρχή ασφάλειας δικαίου που διέπει τον ποινικό κώδικα, άσκησε έφεση σε μία από τις αθωωτικές κρίσεις του δικαστηρίου και μάλιστα αυτή που εξεδόθη με τη μειοψηφία των τακτικών δικαστών».

Ο Αλέξης Κούγιας για άλλη μία φορά κάνει χυδαία σχόλια για μηνυτές του Δημήτρη Λιγνάδη, αποκαλώντας τους «φερόμενους ως βιασθέντες, επαγγελματίες ομοφυλόφιλους», δίνοντας παράλληλα προσωπικά τους στοιχεία.