Ενώθηκαν, πάλεψαν, κέρδισαν — Ρεκόρ απελάσεων προσφύγων από τη Frontex το 2021 — Μποτσουάνα: Το γκέι σεξ είναι και επισήμως νόμιμο

Ο αλύγιστος αγώνας των μεταλλουργών του Κάντιθ -με απεργία εννέα ημερών και ευρεία στήριξη από την κοινωνία- για αύξηση μισθών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι εργοδότες αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τα αιτήματά τους.

Υπάρχουν ειδήσεις που συχνά δεν τυγχάνουν της προσοχής που θα τους άξιζε εκτός των συνόρων της χώρας τους, είτε γιατί εν μέσω πανδημιών, μεταλλάξεων και οικονομικών κρίσεων το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στρέφεται αλλού, είτε γιατί κατά κάποιον τρόπο… χαλάνε τη μαγιά.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά τον νικηφόρο αγώνα των μεταλλουργών στο Κάντιθ της Ισπανίας, οι οποίοι ύστερα από απεργία εννέα ημερών και έχοντας στο πλευρό τους και άλλα στρώματα της τοπικής κοινωνίας ανάγκασαν την εργοδοσία να αποδεχτεί τα αιτήματά τους για αύξηση μισθών σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Στις 16 του μήνα τα συνδικάτα τους ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, μια έννοια που συνήθως σε άλλα μέρη τρομάζει όχι αυτούς που θα έπρεπε, αλλά τις ίδιες τις ηγεσίες των συνδικάτων οι οποίες προβάλλουν το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια αδιέξοδη και επιζήμια τακτική. Στο Κάντιθ όμως τόλμησαν και νίκησαν, αφού βέβαια πρώτα εισέπραξαν τις ανάλογες επιθέσεις από τον χώρο της Δεξιάς και των φιλικών της ΜΜΕ και την «πρέπουσα» αστυνομική καταστολή.

Την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, μία μέρα πριν καταλήξουν σε συμφωνία οι εκπρόσωποι συνδικαλιστών και εργοδοτών, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο Κάντιθ με τη συμμετοχή φοιτητών, συνταξιούχων και άλλων πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς. Η αστυνομία απάντησε με υπέρμετρη καταστολή όταν τμήμα των διαδηλωτών επιχείρησε να στήσει οδοφράγματα σε μια κεντρική λεωφόρο της πόλης. Το ξύλο, οι πλαστικές σφαίρες, αλλά και το τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού που έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση ακόμα και σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι που διεκδικούν νόμιμα τα δικαιώματά τους», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία επεξεργάζεται το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φιλοδοξεί να καταρρίψει το μεγαλύτερο κομμάτι της νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης Ραχόι. Τη στάση της αστυνομίας επέκρινε έντονα και ο εκλεγμένος με το Podemos δήμαρχος του Κάντιθ, Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ, ο οποίος απαίτησε παράλληλα την παραίτηση του απεσταλμένου της κεντρικής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία Χοσέ Πατσέκο.

«Είμαστε χαρούμενοι. Στο τέλος της διαδρομής, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, οι εργάτες τουλάχιστον δεν θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη», δήλωσε ο Χουάν Λινάρεθ, επικεφαλής του τοπικού βιομηχανικού παραρτήματος της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Επιτροπών, μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Ισπανίας, για τις διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 2% ετησίως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Αν ο πληθωρισμός ξεπερνά αυτό το ποσοστό, οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το 80% της διαφοράς ανάμεσα στο 2% και την αύξηση του πληθωρισμού.

Μια σημαντική νίκη για τους περίπου 20.000 εργαζόμενους σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την επισφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς. Το Κάντιθ, η όμορφη παράκτια πόλη της Ανδαλουσίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, φτωχή, αλλά συνάμα υπερήφανη, που ανέκαθεν πρωτοστατούσε στους εργατικούς αγώνες, ζει έντονα στο πετσί της, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης.

Μεγάλες βιομηχανίες βάζουν λουκέτο ή μετακομίζουν σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, αν όχι εκτός συνόρων. Ανέκαθεν η επαρχία του Κάντιθ είχε από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Σήμερα ανέρχεται στο 23%. Φέτος τον Οκτώβρη που ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, ενώ οι μισθοί παρέμεναν στάσιμοι, η οργή ξεχείλισε.

«Η προδοσία των ελίτ στην Ανδαλουσία -και ειδικότερα στο Κάντιθ- σχετίζεται με την υπάκουη αποδοχή ενός ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας που μετατρέπει τον Νότο της Ισπανίας σε έναν τόπο για τουρίστες, κερδοσκόπους ακινήτων και σε καταφύγιο για σκοτεινά χρηματοπιστωτικά κεφάλαια», έγραφε ο δικηγόρος, πολιτειολόγος και βουλευτής του Podemos, Μανόλο Μορενέο, σε μια ανάλυσή του στην αριστερή ιστοσελίδα Publico που ηχεί ανησυχητικά οικεία στα αυτιά μας.

Ο Μορενέο εστιάζει επίσης στα ενδιαφέροντα πολιτικά διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από αυτήν την ιστορία: «Λέγεται πως ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης ψηφίζει τις λαϊκίστικες δυνάμεις της Δεξιάς. Και όχι μόνον αυτό, αλλά επιπλέον οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα ξανακέρδιζε στην Ανδαλουσία με τη στήριξη του ακροδεξιού Vox. Η σύγκρουση στο Κάντιθ ίσως να αποτελεί δείγμα μιας επανασύνδεσης ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και την αριστερή πολιτική. Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Η δημοκρατία, η αληθινή δημοκρατία, είναι το διακύβευμα σε αυτά τα πράγματα».

Θέλουμε να δέρνουμε ανενόχλητοι!

Πορεία αστυνομικών και… υποστηρικτών τους που ζητούν ατιμωρησία στην ασύδοτη βία τους

…Kι ενώ στο Κάντιθ οι αστυνομικοί έριχναν ξύλο και πλαστικές σφαίρες στον κόσμο που διαδήλωνε στο πλευρό των μεταλλουργών, στη Μαδρίτη οι συνάδελφοί τους διαδήλωναν προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο ανενόχλητοι.

Σε μια διαδήλωση που είχε καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα και στην οποία εμφανίστηκαν σε πρώτο πλάνο ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, ο αρχηγός του ακροδεξιού Vox Φερνάντο Αμπασκάλ και η δεξιά περιφερειάρχης της πρωτεύουσας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, τα συνδικάτα της αστυνομίας, χωροφύλακες και συμπαθούντες του χώρου διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Σάντσεθ-Podemos να καταργήσει τα επίμαχα σημεία του διαβόητου «νόμου-φίμωτρο» του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που έχει καταδικαστεί από πολλές οργανώσεις του Τύπου και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι η αλλαγή του νόμου θα τους εκθέσει πολλαπλώς σε κίνδυνο. Αφενός επειδή στο μέλλον θα επιτρέπονται και πάλι οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείται ειδική άδεια. Αφετέρου γιατί θα καταργηθεί η διάταξη που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο στα οποία φαίνονται τα πρόσωπα ή τα διακριτικά των αστυνομικών και επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες. «Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί λένε ανοιχτά ότι δεν θέλουν να καταγράφονται οι αυθαιρεσίες τους ούτε να λογοδοτούν», σχολίασαν ορισμένοι αναλυτές. Ούτε στην Ισπανία ούτε πουθενά…

Ρεκόρ απελάσεων προσφύγων από τη Frontex το 2021

Μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη καταγράφει έκθεση της Frontex, σύμφωνα με έγγραφο της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας που διέρρευσε και που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex απέλασε αριθμό-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας έντονο προβληματισμό για τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω στις χώρες τους, στις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πόλεμο ή διώξεις.

Συγκεκριμένα, η Frontex ανέφερε ότι απέλασε 8.239 υπηκόους τρίτων χωρών τους πρώτους έξι μήνες του 2021, γεγονός που σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν η πανδημία χτυπήσει τον πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να διενεργούν τις δικές τους απελάσεις, ωστόσο η αύξηση των επιχειρήσεων του Frontex δείχνει πώς οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο προς σε αυτήν την Υπηρεσία της Ε.Ε. για βοήθεια στη διαχείριση της μετανάστευσης: από απελάσεις έως περιπολίες στα σύνορα.

Η ΜΚΟ για τις πολιτικές ελευθερίες Statewatch, η οποία δημοσίευσε την έκθεση που διέρρευσε, υπογράμμισε πως είναι αβέβαιο ότι η Frontex δεν υποστήριζε τις επαναπροωθήσεις. Εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις απελάσεις λαμβάνονταν πάντα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα άτομα που αναγκάζονται να επιστρέψουν θα πρέπει να συνοδεύονται από παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων τσάρτερ με επόπτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειώθηκε κατά 7% το α’ εξάμηνο το 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που –σύμφωνα με την έκθεση– οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη νόσο Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, οργανώσεις εκφράζουν προβληματισμό για το ότι ο υψηλός αριθμός απελάσεων μπορεί να συνεπάγεται την ταυτόχρονη αύξηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πτήσεις τσάρτερ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 4.938 άτομα απομακρύνθηκαν προς 28 προορισμούς, χρησιμοποιώντας 169 πτήσεις τσάρτερ κατά την περίοδο αναφοράς, σε επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τη Frontex και στις οποίες συμμετείχαν κράτη-μέλη.

Η Γερμανία είναι μακράν ο κύριος χρήστης των «υπηρεσιών» της Frontex για απελάσεις, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ όλων των μετακινήσεων με πτήσεις τσάρτερ. Συγκεκριμένα:

  • Γερμανία: 2.742 άτομα (το 56% όλων όσων απελάθηκαν)
  • Ιταλία: 903 (18%)
  • Γαλλία: 559 (11%)
  • Ισπανία: 249 (5%)
  • Αυστρία: 155 (3%)
  • Ελλάδα: 124 (3%)

Η νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει υποσχεθεί μια «επίθεση επαναπατρισμού» ως μέρος των σχεδίων της για τη μετανάστευση και το άσυλο, επομένως είναι πιθανό η Γερμανία να συνεχίσει να είναι σημαντικός «χρήστης» των υπηρεσιών απέλασης της Frontex.

Εκτός από πτήσεις, δεν υπήρξαν επιστροφές διά θαλάσσης κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς η Τουρκία ανέστειλε την επαναποδοχή μεταναστών τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, η ανάπτυξη αξιωματικών συνοδείας της Frontex στην Ελλάδα θα γίνει με τη λογική ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν.

 

Μποτσουάνα: Το γκέι σεξ είναι και επισήμως νόμιμοΣτιγμιότυπο από Pride στην Αφρική

Δικαστήριο της Μποτσουάνας επικύρωσε την αποποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ανδρών στη χώρα. Μέχρι πρότινος, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη.

Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνας επικύρωσε τη Δευτέρα την αποποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ανδρών, σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας της Αφρικής.

Η απόφαση ουσιαστικά απέκλεισε δύο τμήματα του ποινικού κώδικα που είχαν θέσει εκτός νόμου την ομοφυλοφιλία.

Όπως αναφέρει το reuters, πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το ομοφυλοφιλικό σεξ στη Μποτσουάνα τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη.

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο ποινικός κώδικας απαγόρευε το ομοφυλοφιλικό σεξ, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η στάση των ανθρώπων απέναντι στην ομοφυλοφιλία είχε αλλάξει.

Ο Πρόεδρος του Εφετείου Ian Kirby είπε ότι η ποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το δικαίωμα στην ισότητα.

Μέλη της κοινότητας αντέδρασαν με πανηγυρισμούς στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι έκλαιγαν από χαρά.

“Αυτό θα αλλάξει για πάντα το τοπίο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας στη Μποτσουάνα. Το κράτος δεν θα έχει πλέον καμία δουλειά σχετικά το τι κάνουν δύο ενήλικες που συναινούν..”, δήλωσε η Sethunya Mosime, πρόεδρος ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης της Μποτσουάνα.

“Αυτή η υπόθεση δοκίμασε τη δημοκρατία της Μποτσουάνας και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μπορούμε να πούμε ρητά ότι στη Μποτσουάνα υπάρχει πραγματική δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση, για την οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, καθώς αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.