Ενστάσεις Αθήνας για την οπλική προσέγγιση Τουρκίας-Ισπανίας — Νέο Εξοικονομώ: Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο –όπως υποστήριξε ο ίδιος– συμφώνησε για την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης και των δηλώσεων Ερντογάν, η Αθήνα διατύπωσε σήμερα τις σοβαρές εντάσεις της, τόσο μέσω διπλωματικών πηγών, όσο και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθύμισαν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Τέλος, υπογράμμισαν ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Γ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών-κρατών της Ένωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε την παράμετρο αυτή: Ότι όφειλε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του, στις συζητήσεις αυτές, τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή. Σημειώνω, ότι και στο εσωτερικό της Ισπανίας ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, με ανάρτησή του, έχει εκφράσει την αντίθεσή του, την ενόχλησή του, στην εξέλιξη αυτή».

 

Νέο Εξοικονομώ: Αρχές Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ», η πρεμιέρα της οποίας έχει καθυστερήσει περίπου ένα μήνα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για τον νέο κλιματικό νόμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και αυτή τη στιγμή ήδη γίνονται δοκιμές σε αυτήν: «Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει 3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει«, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση αφενός στην ανάγκη να προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στην πλατφόρμα ώστε να μην καταγραφούν προβλήματα ή να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα και αφετέρου στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν.

«Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία» είπε ο κ. Σκρέκας.

Παράταση παίρνει όμως και το αντίστοιχο πρόγραμμα για επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2022: «Βέβαια έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εμείς προσδοκούμε να ανοίξουμε νωρίτερα και αυτά τα προγράμματα».

Από τη νέα χρονιά εφόσον χρειαστεί περαιτέρω επιδότηση στο ρεύμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο πρόσθετης επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος ο κ. Σκρέκας από τον Ιανουάριο του 2022 και εφόσον κριθεί απαραίτητο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε τέλος του χρόνου για να δούμε τι θα κάνουμε από τον Ιανουάριο και μετά. Έχουμε πει ότι μέχρι και το Δεκέμβριο θα έχουμε αυτή την επιδότηση. Και από εκεί και πέρα συζητάμε έναν μηχανισμό αυτόματο που ανάλογα με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά και με το πλεόνασμα, που θα υπολογίζεται στον λογαριασμό που στηρίζει τις ΑΠΕ, θα προκύπτει και η επιδότηση την οποία θα μπορούμε να κάνουμε».

Ο υπουργός υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησε η επιδότηση του ρεύματος , η μηνιαία επιδότηση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ήταν μόλις 9 ευρώ.

«Αναθεωρήσαμε τον μήνα Οκτώβριο στα 18 ευρώ και αντίστοιχα στα 25 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Αναθεωρήσαμε για άλλη μια φορά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο την επιδότηση η οποία πια ανέρχεται στα 39 ευρώ τον μήνα για το μήνα Νοέμβριο και για τον μήνα Δεκέμβριο για το νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει 300 κιλοβατώρες το μήνα. Αυτή η επιδότηση έχει υπολογιστεί με τιμή χονδρικής στην Ελλάδα 200 και 220 ευρώ για τους επόμενους μήνες, στα 39 ευρώ».