Ενισχύσεις 32 δισ. ευρώ: Με την ισχύουσα εποπτεία ή “μυρίζει” μνημόνιο; ~ Επικοινωνία Αθήνας-Ρώμης με αιχμή το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, περί “ενισχυμένης εποπτείας”. Δεν προβλέπονται πρόσθετοι όροι δηλώνει η κυβέρνηση.

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση,  σχετικά με το αν οι ενισχύσεις από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αποφασιστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν στην χώρα συνοδευόμενες από νέα μέτρα εποπτείας, προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ιδίως οι αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν σε “καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε πρόσθετου όρου, όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για μνήμες μνημονίων.

“Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα”

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δήλωση Ντομπρόβσκις, απηχεί απλά το μετα-μνημονιακό καθεστώς της χώρας και τις συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκονται όλες οι χώρες που τέθηκαν στο παρελθόν σε πρόγραμμα προσαρμογής. Μάλιστα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία συνθήκη που έχει προκύψει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι “οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν”. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι όροι για την ενίσχυση που θα λάβει η χώρα, εκτιμώντας την για μία φορά ακόμη στα 32 δις ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι  “μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης”. Συνολικά ο Στέλιος Πέτσας είπε πως “δεν υπάρχει θέμα εποπτείας. Είμαστε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την οικονομία”. Επίσης χαρακτήρισε “τολμηρή και γεναία” την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας ότι  “η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς πληρούνται οι τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα τους πόρους αυτούς, ώστε να μεταμορφώσουμε την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει το πακέτο. Θα υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη οικονομίας, που θα λαμβάνει υπόψη και αυτά τα χρήματα”.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Αλέξη Τσίπρα

Να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις

Την αντίληψη αυτή όμως δεν ενστερνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι επίσης έχει κρίνει θετικά την πρόταση της Κομισιόν. Σε δήλωσή του ο Αλέξης  Χαρίτσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο τονίζοντας πως οι οικονομικές ενισχύσεις θα είναι θετικές για την οικονομία “υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους”. Παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας”.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την πολιτική καταγωγή του αντιπροέδρου της Κομισιόν μιλώντας για “επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”, κύκλους τους οποίους χαρακτηρίζει “ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”. Τονίζει μάλιστα ότι σχετίζονται με την “επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να επιδιώξει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Ευρώπη για τα ζητήματα αυτά. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης “αντί ο κ. Μητσοτάκης να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους. Ο ρόλος του πρωθυπουργού – θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της”.

Επικοινωνία Αθήνας – Ρώμης με αιχμή το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό

Η συνομιλία Δένδια – ντι Μάιο έγινε στη σκιά των δηλώσεων του Ιταλού ΥΠ.ΕΞ πως η Ρώμη δεν θα ανεχθεί μαύρες λίστες ♦ Ξεκάθαρη προειδοποίηση από Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο προς την Ελλάδα.

Το σταδιακό άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, με κανόνες, ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Ιταλό ομόλογό του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, με τη συζήτηση να εστιάζεται σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ΥΠ.ΕΞ. τέθηκε το ζήτημα του τουρισμού, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στις 9 Ιουνίου.

Ιταλικές πηγές ανέφεραν επίσης πως η σημερινή επικοινωνία έγινε σε θετικό κλίμα και από πλευράς Ρώμης ζητήθηκε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί από πλευράς Αθήνας στους Ιταλούς τουρίστες.

Οι «μαύρες λίστες» και το μήνυμα του ντι Μάιο

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο Σάββατο, η Ρώμη είχε στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες.

Το μήνυμα είχε μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, με αφορμή τις λίστες που φτιάχνουν ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με το ποιους και από ποιες χώρες, θα υποδεχθούν φέτος κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών.

Σήμερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο επανήλθε, δηλώνοντας ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν τη σέβεται».

Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος προειδοποιεί την Ελλάδα

Επίσης, σήμερα, ο Αντρέα Μαρτέλα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, μίλησε στην κρατική τηλεόραση RAI-1, τονίζοντας πως «εάν η Ελλάδα απαγορεύσει τους τουρίστες από την νότια Ιταλία, θα υπάρξει αντίδραση, γιατί οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις από μια χώρα που να τιμωρούν μια άλλη, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται επίσης πως πριν την έλευσή του στην Αθήνα, στις 9 του μήνα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και τη Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στην συνεργασία, αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα, θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

► O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε επίσης το απόγευμα της Δευτέρας, με τον ομόλογό του της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορά τους για χάρη του τουρισμού.