Ενεργειακή κρίση: «Πονοκέφαλος» στην ΕΕ λόγω Qatargate. Γιατί αγωνία το Βερολίνο — Ο μεγάλος ξεπεσμός της Ευρώπης-Την εκβιάζει ακόμα και το Κατάρ

Το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε… απευθείας σύνδεση με το Κατάρείχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ισχυρότατες δονήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις επιπτώσεις του να «απλώνονται» και στο καίριο ζήτημα των ενεργειακών αποθεμάτων. Οι ηγέτες των 27 προσπαθούν -χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα- να βρουν τη «χρυσή τομή» όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο, έχοντας πάντα το βλέμμα προς το Κατάρ, με το οποίο έχουν «χτιστεί» γέφυρες και στο ενεργειακό πεδίο, ιδίως μετά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Politico καταγράφει τον «πονοκέφαλο» που έχει προκαλέσει το Qatarqate στην ΕΕ και ιδίως στη Γερμανία. «Το κράτος του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών που έχουν ταρακουνήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς των Βρυξελλών στον πυρήνα τους, αλλά ως κύριος «παίκτης» στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Κατάρ διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα πλάνα της ΕΕ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», αναφέρουν σχετικά στο ρεπορτάζ τους οι Τσάρλι Κούπερ και Αντονία Ζίμερμαν.

«Οι χώρες της ΕΕ βλέπουν το Κατάρ ως μία αξιόπιστη πηγή παροχής ενέργειας, γεγονός που περιπλέκει την εξίσωση στο διπλωματικό πεδίο, σε περίπτωση που οι βελγικές αρχές επισήμως «δείξουν» τη Ντόχα ως υπαίτια στις έρευνες για το Qatargate. Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη Γερμανία συγκεκριμένα, η οποία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές -πλην Μόσχας- για τις μελλοντικές συναλλαγές της, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές…», τονίζει το Politico.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG από το Κατάρ καλύπτουν κάτι λιγότερο από το 5% των αναγκών της ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν. «Αλλά η σημασία που διαδραματίζει το Κατάρ στην εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί, λόγω δύο νέων πρότζεκτ τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027».

«Η Γερμανία είχε εξασφαλίσει την προτεραιότητα, στην προσπάθεια να βρει εναλλακτικές πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου, έχοντας μεγάλη εξάρτηση από τη Μόσχα στο εν λόγω πεδίο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Τον Νοέμβριο, γερμανικές εταιρείες έκλεισαν deal ισχύος 15 ετών με την εταιρεία QatarEnergy και την αμερικανικών συμφερόντων ConocoPhillips, εξασφαλίζοντας 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως από το 2026».

«Κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, έδειξαν αυξανόμενο ενδιαφέρον για το LNG του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες εξ αυτών διαπραγματεύτηκαν βραχύχρονες συμφωνίες άμεσης ισχύος. Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που έχει υπογράψει ένα εξέχουσας σημασίας, μακροχρόνιο deal με το Κατάρ», δήλωσε ευρωπαία αξιωματούχος.

Το Politico επισημαίνει πως αν και το deal με το Κατάρ φαίνεται εξαιρετικό από πλευράς εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται προβλήματα… ηθικής φύσεως στο Βερολίνο. Σε ερώτηση για το εάν είναι σωστό το να αγοράζεις φυσικό αέριο από μία χώρα που… εξαγοράζει Ευρωβουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σημείωσε ότι «πρόκειται για δύο διαφορετικές παραμέτρους».

«Ο χρηματισμός αποτελεί έγκλημα. Οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες θα πρέπει πάντα να διέπονται από ηθική…», συμπλήρωσε.

Εν ολίγοις, η ενεργειακή επάρκεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαίνον ζήτημα ώστε να… μπλεχτεί με το Qatargate, υπογραμμίζει το Politico. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να εκφράζονται φωνές στην πλευρά των γερμανών ευρωβουλευτών που ζητούν επανεξέταση των συμφωνιών με το Κατάρ, όπως το κόμμα των Πρασίνων, που ωστόσο τονίζει ότι το deal με τη Ντόχα δεν φαντάζει ιδανική λύση μακροπρόθεσμα, αλλά αποτελεί το «μικρότερο κακό σε σχέση με τη Ρωσία»

Η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Κατάρ. Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies διατηρεί αξιοσημείωτο μερίδιο στη North Field East LNG και τη θυγατρική της, ενώ μερίδιο διατηρεί και η ιταλική Eni.

Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι εάν οι βελγικές αρχές δημοσίως υποδείξουν το Κατάρ ως πέτρα του σκανδάλου για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν «επίσημα διπλωματικά παράπονα» από χώρες της ΕΕ. Οι ενεργειακοί δεσμοί με το Κατάρ διατηρούνται σε καλά επίπεδα με ορισμένα κράτη – μέλη…

 

Ο μεγάλος ξεπεσμός της Ευρώπης-Την εκβιάζει ακόμα και το ΚατάρΟ μεγάλος ξεπεσμός της Ευρώπης-Την εκβιάζει ακόμα και το Κατάρ

Διπλωμάτης του Κατάρ απείλησε ότι τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Είναι ο μεγάλος ξεπεσμός της Ευρώπης. Να φτάσει να την απειλεί ακόμα και το Κατάρ και μάλιστα για ένα θέμα που έχει τεράστια ηθική και πολιτική σημασία, τη διαφθορά.

Διπλωμάτης του Κατάρ απείλησε ότι τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Η έναρξη έρευνας με στόχο συγκεκριμένα την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία φέρεται να πληρώθηκε από το Κατάρ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει κλονίσει τον θεσμό.

Την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή λειψυδρία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.

Το Κατάρ, το οποίο «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες εναντίον του, λυπάται για «τις κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από διαρροές», είπε στη δήλωσή του επιπλέον ο διπλωμάτης. Αν και δεν είναι η μόνη χώρα που αναφέρεται στην έρευνα που άνοιξε το Βέλγιο, η κριτική και οι επιθέσεις στοχεύουν «αποκλειστικά» το Κατάρ, είπε.

Το πλούσιο κράτος σε φυσικό αέριο κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, της οποίας είναι «στενός» εταίρος και «σημαντικός προμηθευτής» υγροποιημένου φυσικού αερίου.