Ενεργειακή ακρίβεια: Κυβερνητικά «γιατροσόφια» με 4ψήφιο αριθμό SOS και «μπαλάκι» στους δήμους — ΣΟΚ! Θα τετραπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος (βίντεο) — Ο ανήφορος των τιμών και η εκδίκηση του λιγνίτη

To νέο… απόλυτο μέτρο κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ανακοίνωσε σήμερα ο Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε τη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού SOS – «ενεργειακής αλληλεγγύης» (;)  για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, «ώστε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς θέρμανση τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα».

Τι ακριβώς είπε ο υπουργός Ενέργειας;

«Τα νοικοκυριά θα καλούν τον αριθμό και άμεσα θα κινητοποιείται η διαδικασία, με τη μεταφορά του αιτήματος στον οικείο δήμο, στις τριμερείς επιτροπές αξιολόγησης και θα θα προστρέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες να επανασυνδέσουν «αυτούς οι οποίοι έχουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό της ενέργειας, είτε είναι ρεύμα είτε είναι φυσικό αέριο»…

Πάρτε το 4ήφιο νούμερο, να πάρουν τον δήμο, να συγκροτηθεί μια τριμερής επιτροπή αξιολόγησης, να σας αξιολογήσουν, να δουν αν είστε δικαιούχος και… βλέπουμε!

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι το κόστος επανασύνδεσης, αλλά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δαπανήσουν τους επόμενους μήνες για να θερμαίνουν το σπίτι τους οι εν λόγω δικαιούχοι θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Αλλά δεν μας είπε τα κριτήρια, πόσοι εκτιμάται ότι θα είναι οι δικαιούχοι, αλλά και πόσο χρόνο θα κάνει όλη αυτή η διαδικασία που σκαρφίστηκαν στην κυβέρνηση…

 

ΣΟΚ! Θα τετραπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος (βίντεο)ΣΟΚ! Θα τετραπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος (βίντεο)

Όλο αυτό πρόβλημα δημιουργήθηκε μέσα από χρηματιστήριο ενέργειας, γιατί κάναμε την ενέργειά μας χρηματιστήριο και τους μόνους που εξυπηρετεί είναι όσους παίζουν με το χρηματιστήριο και όχι τους καταναλωτές.

Σοκάρει η πρόβλεψη για την τιμή του ρεύματος που κάνει ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Προβλέπει πως οι τιμές μπορεί ακόμα και να τετραπλασιαστούν. «Ερχεται τσουνάμι ή μεγαλύτερο από τσουνάμι στο ρεύμα και τις διάφορες κρυφές χρεώσεις, με ανατιμήσεις που θα φτάσουν ακόμη και σε τετραπλάσιο της σημερινής τιμή» τονίζει ο Πρόεδρος στην Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ.

Μιλώντας στο Kontra24 και την Αναστασία Γιάμαλη, προειδοποίησε ότι  και για αυτό, όπως είπε, είναι μεγάλη η απώλεια του “Δ” (=Δημόσια) από την ΔΕΗ. Ολο αυτό πρόβλημα δημιουργήθηκε μέσα από χρηματιστήριο ενέργειας, γιατί κάναμε την ενέργειά μας χρηματιστήριο και τους μόνους που εξυπηρετεί είναι όσους παίζουν με το χρηματιστήριο και όχι τους καταναλωτές.

Επίσης αποκάλυψε, ότι με εντολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ΔΕΗ εντάχθηκε υποχρεωτικά στην ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί οι ανταγωνιστές έχαναν πελάτες και επέστρεφαν πίσω στην ΔΕΗ.

Ενεργειακή ακρίβεια: Κυβερνητικά «γιατροσόφια» με 4ψήφιο αριθμό SOS και «μπαλάκι» στους δήμους — ΣΟΚ! Θα τετραπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος (βίντεο)

Ο ανήφορος των τιμών και η εκδίκηση του λιγνίτη

Ενα ακόμη πανευρωπαϊκό ρεκόρ σημειώνει σήμερα η Ελλάδα στις χονδρικές τιμές ρεύματος, που με ημερήσια αύξηση 14% φτάνουν στα 242,32 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την Ιταλία να ακολουθεί με 233 ευρώ και με Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία να ξεχωρίζουν από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που εντάσσονται στο δίκτυο των χρηματιστηρίων ενέργειας, με χονδρική τιμή ρεύματος λίγο πάνω από τα 70 ευρώ.

Πώς ακριβώς εξηγείται ότι οι τέσσερις χώρες έχουν πετύχει πτώση τιμών στο μισό ή ακόμη και στο ένα τρίτο άλλων χωρών; Προφανώς γιατί αφενός οι ροές φυσικού αερίου (ρωσικού και νορβηγικού) έχουν αυξηθεί εκεί λόγω εγγύτητας, αλλά κυρίως γιατί οι λιγνίτες δουλεύουν στο φουλ. Για μεν την Πολωνία αυτό είναι εντελώς προβλέψιμο- άλλωστε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Πολωνός πρόεδρος Ματέους Μοραβιέτσκι προσήλθε με πρόταση σχεδόν ολικής επαναφοράς στην παραγωγή άνθρακα, ανοίγοντας ένα επιπλέον μέτωπο πέρα από την αμφισβήτηση των συνθηκών της Ε.Ε.

Η Γερμανία, ωστόσο, που πέρα από την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας εμφανίζεται ένθερμη εισηγήτρια της πράσινης μετάβασης, θα πρέπει να εξηγήσει την ευκολία με την οποία στράφηκε ξανά στις λιγνιτικές μονάδες και στη μαζική εξόρυξη άνθρακα. Η τιμή του λιθάνθρακα σε κάθε εκδοχή αυξάνεται (1% χθες, 188% από την αρχή του έτους!), μερικές μέρες και εις βάρος του πετρελαίου και του αερίου, όπως συνέβη χθες όταν η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στραφεί πιο αποφασιστικά στην εξόρυξη άνθρακα για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Πάντως και στην Ελλάδα, σε πείσμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και εξορύσσουν τα μέγιστα για να τροφοδοτήσουν τις πέντε μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.