ΕΝΔΙΣΥ για επίδομα: «Ψίχουλα στους συνταξιούχους, εμπαιγμός και κοροϊδία» — Ε. Αχτσιόγλου: Οι κυβερνητικές δικαιολογίες για τα μέτρα, χλευάστηκαν ήδη από την κοινωνία

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, τα οποία ανακοινώθηκαν λεπτομερώς σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «υποκρισία και ψέμα» που «έχουν “κοντά ποδάρια”» σε σχέση με τις αναφορές του για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Όχι, κ. Μητσοτάκη! Είμαστε αξιοπρεπείς, όχι ζητιάνοι! Δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν ψίχουλα και να διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Θέλουμε στήριξη για ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει:

«Ανακοινώσατε με τυμπανοκρουσίες, επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα σε 676.000 χαμηλοσυνταξιούχους (ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ). Σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο του 2021 (στοιχεία Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) ήταν 2.427.397 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι δίνετε ψίχουλα μόλις στο 27% του συνόλου των συνταξιούχων. Δηλαδή, βοήθημα θα λάβει μόνο ο ένας στους τέσσερις. Οι υπόλοιποι;

Για τα όρια εισοδήματος που θέσατε, χορηγείτε επίδομα μόνο σε όσους παίρνουν (κύρια και επικουρική σύνταξη), 600 ευρώ το μήνα μικτά. Άρα, χορηγείτε επίδομα σε όσους εισπράττουν κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιποι; Δεν αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι «το τέρας» της ακρίβειας; Ντροπή…»

 

Ε. Αχτσιόγλου: Οι κυβερνητικές δικαιολογίες για τα μέτρα χλευάστηκαν ήδη από την κοινωνία

«Το πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν δεν ήθελε να πειράξει το δημοσιονομικό αποτύπωμα, ας ακυρώσει τις επιλογές που έκανε υπέρ λίγων, ώστε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε η τομεάρχισσα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ε. Αχτσιόγλου

«Ακόμη και το ένα ευρώ που θα πάει στους πολίτες δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας δεν είναι απαράδεκτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«Αφενός τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να προστατεύσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά, δεν είναι δυνατόν η ασφυξία που αντιμετωπίζουν να επιλυθε​ί με το κουπόνι των 13 ευρώ. Αφετέρου η κυβέρνηση αντί να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της, χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που αποφασίζει να διαθέσει για να την επιδοτήσει. Από τα 1,1 δισ. τα 600 εκατ. πηγαίνουν στην επιδότηση της αισχροκέρδειας», τόνισε.

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται «πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων» και πρόσθεσε ότι «οι ισχυρισμοί κυβερνητικών στελεχών πως “αν μειώναμε τον φόρο στα καύσιμα θα πλούτιζαν τα καγιέν” προσβάλλουν  την κοινωνία και έχουν ήδη χλευαστεί από αυτήν».

Τέλος, ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων προστασίας της κοινωνίας, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν δεν ήθελε να πειράξει το δημοσιονομικό αποτύπωμα, ας ακυρώσει τις επιλογές που έκανε υπέρ λίγων, ώστε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για τα αναγκαία μέτρα. Μπορεί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας για να έχει και άλλο περιθώριο. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι το σύμφωνο σταθερότητας είναι σε αναστολή και δεν υπάρχει ασφυκτικό πλαίσιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αντιθέτως η Ευρώπη καλεί τα κράτη να λάβουν μέτρα προστασίας».