Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής με 250 άτομα επικουρικό προσωπικό — Eurogroup: Υποχρεωτικά πλεονάσματα 2% από το 2024. Έρχεται ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά — Πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Γαλλικά ασθενοφόρα δωρίζουν στο ΕΚΑΒ (photo) | Economy 365

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής με 250 άτομα επικουρικό προσωπικό

Τουλάχιστον 250 προσλήψεις που αφορούν Επικουρικό Προσωπικό κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στην Αττική, μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ, συμπεριλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στόχος η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Αττική, ενώ οι εν λόγω συμβάσεις θα έχουν ισχύ για δύο χρόνια.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί από αύριο Τρίτη 18 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 10 ημέρες, έως και τις 28 Ιουλίου.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, τα νέα τμήματα Επειγόντων περιστατικών και τα Κέντρα Υγείας- που ενισχύονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- οι προσλήψεις γιατρών αλλά κυρίως νοσηλευτών, καθώς και τα κίνητρα που θα δοθούν σε ιατρικό προσωπικό στις άγονες περιοχές, αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

 

Eurogroup: Υποχρεωτικά πλεονάσματα 2% από το 2024 – Έρχεται ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριάimage

«Σφίγγει» η κάνουλα της ρευστότητας των τελευταίων ετών, που ευνοήθηκε από τις συγκυρίες του κορωνοϊού και του πολέμου – Επιστροφή στα άγρια πρωτογενή πλεονάσματα

«Ασφυξία» αναμένεται να νιώσουν τα νοικοκυριά από το 2024, καθώς οι εντολές του Eurogroup και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον σαφής: η Ελλάδα πρέπει να περάσει εκ νέου σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, που δεν αναμένεται να μειωθεί εντός του επόμενου έτους, ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές για το χρέος της χώρας, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Την ίδια στιγμή αναμένεται η σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Να σημειωθεί ότι το 2024 θα χρειαστεί να επιτευχθεί διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υπάρξει και «ταβάνι» στις δαπάνες. Σύμφωνα με τη γενική ρήτρα που έχει θέσει η Κομισιόν, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 2,6%. Για να εφαρμοστεί αυτό στην Ελλάδα, οι παροχές δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από 7 χρόνια επεκτατικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Ωστόσο αυτή η απαραίτητη επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη που τώρα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το ελληνικό χρέος. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλό μεσοπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας διαπιστώνει η Κομισιόν για το ελληνικό χρέος σε έκθεση που κατάρτισε, σύμφωνα με πληροφορίες. Μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος για το ελληνικό χρέος προέρχεται από την αντικατάσταση φθηνών δανείων με ευνοϊκούς όρους που έχει λάβει η χώρα από την Ευρώπη με ακριβότερα δάνεια που θα λαμβάνουμε από την αγορά ομολόγων.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι προβλέψεις που κάνει στο βασικό της σενάριο περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες οκτώ χώρες που παρουσιάζουν ιστορικά υψηλή μεταβλητότητα του χρέους και υψηλό επίπεδο χρέους, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την πορεία του χρέους τους μεσοπρόθεσμα. Ο κίνδυνος, εν προκειμένω, είναι να υπάρξει τελικά χειρότερη πορεία του χρέους από την προβλεπόμενη.

 

Πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2023, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (Δήμο Ηράκλειας).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Σε εγρήγορση οι επαγγελματίες υγείας

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2023, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια.

Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Ατομικά μέτρα προστασίας

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

• Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπου -επίσης- κάθε Τρίτη θα αναρτάται εβδομαδιαία έκθεση με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.