Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και «Ο» στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Σόφια

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, και η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων, που θα έχει σήμερα στη Σόφια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ και τον πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους Πέτκοφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ θα ανταλλάξει απόψεις για την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωσή της και στην μετάλλαξη «Όμικρον».

Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό μεαρτυρά τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η χώρα μας παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.