Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ (Τίποτα δεν είναι τυχαίο)

Χημικά, κυνηγητό και συλλήψεις φοιτητών για άλλη μία φορά στο ΑΠΘ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται στο πανεπιστήμιο για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». Πληροφορίες μιλούν για τραυματίες φοιτητές που βρίσκονται στο νοσοκομείο έπειτα από απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Επεισόδια εκτυλίσσονται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στο εσωτερικό του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αρχικά συγκρούσεις με φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου που περιφρουρούσαν την πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» με σκοπό να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης της βιβλιοθήκης.

Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ διαλύθηκε βίαια και απρόκλητα από τα ΜΑΤ, ενώ οι φοιτητές καταγγέλλουν τον άγριο ξυλοδαρμό τους επειδή απαιτούσαν την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το χώρο του ασύλου. Μάλιστα, τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί τους έχουν οδηγηθεί με τραύματα στο νοσοκομείο έπειτα από εξ επαφής ρίψη χημικών από πλευράς της αστυνομίας, όπως καταγγέλλουν. Οι φοιτητές ζητούσαν να συναντηθούν με τις πρυτανικές αρχές και να παρέμβουν στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει από χθες ισχυρή παρουσία έξω από τη ΣΘΕ, καθώς και πέριξ του ΑΠΘ, μετά την πρόκληση φθορών στο υπό ανακαίνιση κτίσμα από ομάδα αγνώστων, με το πανεπιστήμιο να επικρατεί καθεστώς αστυνομοκρατίας.

Ομάδα περίπου 200 φοιτητών του αντιεξουσιαστικού χώρου βρισκόταν νωρίτερα στην είσοδο και εντός του συγκροτήματος της ΣΘΕ σε μία προσπάθεια να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να περιφρουρήσει το χώρο, την ώρα που η αστυνομία έχει κάνει χρήση μεγάλης ποσότητας χημικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συλλήψεις. Στη διάρκεια της ημέρας έχουν συμβεί περαιτέρω μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία.

Στις ίδιες πρακτικές με πέρυσι φαίνεται να επιδίδεται η αστυνομία, όταν είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου προκειμένου να εναντιωθούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα, βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει αστυνομικούς να κακομεταχειρίζονται φοιτητή κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Όταν ο ίδιος τους ζητάει να σταματήσουν επειδή «πονάει», άντρας των ΜΑΤ φαίνεται να απαντά… «στα @ρχ…δια μας».

Ακόμη, φοιτητής κατήγγειλε απόπειρα απαγωγής του από άνδρες της Ασφάλειας την ώρα που πήγαινε στο μάθημά του.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί απώθηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του πανεπιστημίου από ομάδα φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει εδώ και κάποια ώρα από τον χώρο του πανεπιστημίου.

ΚΝΕ: «Σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς»

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς.

Αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου!

Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το «σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο», ανοιχτό στην καταστολή, την τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, τη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα “κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή που εξέδωσε η ΚΝΕ με αφορμή τα γεγονότα.

ΜέΡΑ25: «Τεράστιες οι ευθύνες Κυβέρνησης και Πρυτανείας για την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές/τριες»

«Οι εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο ΑΠΘ είναι αδιανόητες και ντροπιαστικές. Φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται, μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ίδιου του Πρωθυπουργού, μαζί με τους ανεκδιήγητους Υπουργούς Παιδείας και δήθεν “Προστασίας του Πολίτη”, αλλά και της Πρυτανείας, που κάνει πλάτες στο βρώμικο κυβερνητικό “έργο” ακραίας βίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, είναι τεράστιες και εγκληματικές.

Να αποσυρθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Να αποδοθεί ο χώρος του δημοσίου πανεπιστημίου στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αφεθούν ελεύθεροι όλες/οι οι συλληφθέντες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια για να θρέψει τις ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ιδεοληψίες της», αναφέρει με ανακοίνωσή του για τις σημερινές εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ.