Εμπραχίμ Ραϊσί: Ο νέος “μπαμπούλας” του Ιράν και το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή – Ψυχρός πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας με ναυτικά γυμνάσια και στρατιωτικές ασκήσεις – Συρία: Αντίποινα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές με οβίδες κατά αμερικανικής βάσης

Τι μπορεί να πάει στραβά όταν σε δυο χώρες της Μέσης Ανατολής, που βρίσκονται διαρκώς στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου, εκλεγούν οι δυο πιο σκληροπυρηνικοί ηγέτες που έχουν υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία τους;
Η προφανής απάντηση είναι ότι μια πυρηνική δύναμη, όπως το Ισραήλ κινδυνεύει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με μια από τις πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ψυχρά και θερμά μέτωπα από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τα εμιράτα του Περσικού Κόλπου.
Όσοι όμως βιάστηκαν να υιοθετήσουν αυτό το σενάριο ίσως να εξεπλάγησαν τη Δευτέρα όταν ο νικητής των ιρανικών εκλογών, Εμπραχίμ Ραϊσί, έτεινε χείρα φιλίας σε εχθρούς και φίλους κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου.
Ο υπερσυντηρητικός πολιτικός, όχι μόνο δήλωσε ότι επιθυμεί να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά ανακοίνωσε και την πρόθεσή του για την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Αυτές, βέβαια, οι πρωτοβουλίες καλής θέλησης στα δυο κρισιμότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν εμπόδισαν διεθνή ΜΜΕ όπως το πρακτορείο Associated Press, να κάνουν λόγο για «σκληρή στάση» του Ραϊσίι αφού δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τον Μπάιντεν και να συζητήσει για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ουσιαστικά δηλαδή αρκετά μέσα ενημέρωσης μετακίνησαν τα «γκολπόστ» ώστε να μπορέσουν να βάλουν στα άρθρα τους, τους τίτλους που είχαν προαποφασίσει.
Ποια είναι λοιπόν πραγματικά η στάση του αυριανού Προέδρου του Ιράν; Για να κατανοήσουμε τις εξελίξεις θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφήσουμε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.
Ο Ραϊσί, ο οποίος προαλείφεται για να αντικαταστήσει μελλοντικά και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, εξελέγη με περισσότερο από το 60% των ψήφων σε μια αναμέτρηση, όμως, που σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που έχει παρατηρηθεί από την εποχή της ιρανικής επανάσταση του 1979. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σοβαρότατες δημοκρατικές παρατυπίες, καθώς δεκάδες ισχυροί αντίπαλοι του Ραϊσί είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές. Ενώ όμως η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «παρωδία» θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι ο νέος Πρόεδρος δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως υποστηρίζουν αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Δύση.
Οι μετριοπαθείς δυνάμεις, που είχε απέναντί του, υπέστησαν κι αυτές σημαντικές απώλειες, καθώς η υπόσχεσή τους να επαναφέρουν τη χώρα στην κανονικότητα, μέσω της συμφωνίας για τα πυρηνικό πρόγραμμα, δυναμιτίστηκε από τις μονομερείς, προκλητικές κινήσεις του Τραμπ. Τη χαριστική βολή στα σχέδιά τους ήρθε να δώσει η πανδημία, οι επιπτώσεις της οποίας γιγαντώθηκαν λόγο και των δολοφονικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Σε αντίθεση λοιπόν με το περιβάλλον του απερχόμενου Προέδρου Ρουχανί, που δεν είχε τίποτα νέο να παρουσιάσει στο εκλογικό σώμα, ο Ραϊσί εμφανίστηκε ως ο σκληρός, πλην τίμιος, Πρόεδρος που θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά.
Κηδεία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.11.2020

Σε αυτό το σκηνικό, ο επερχόμενος Πρόεδρος έχει συμφέρον να παίξει ένα διπλό παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος τη μεταβατική περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του: Να αφήσει τον Πρόεδρο Ρουχανί να προωθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον (ώστε να του χρεώσει στη συνέχεια τη «ρετσινιά» της ενδοτικότητας προς τη Δύση) και να απολαύσει αυτός τα πολιτικά προνόμια που θα επιφέρει η άρση των αμερικανικών κυρώσεων, εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες.
Όσο λογικό είναι όμως στη σύλληψή του αυτό το σχέδιο, τόσο εύκολο είναι να τιναχθεί στον αέρα από μια σειρά παραγόντων εντός και εκτός του Ιράν.
Στο εσωτερικό, η απελπισία και η αγανάκτηση του κόσμου από τις επιπτώσεις των κυρώσεων, μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε κοινωνική έκρηξη. Η κατάσταση αυτή δένει τα χέρια του νέου Προέδρου, γεγονός το οποίο ίσως επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ ζητώντας ακόμη μεγαλύτερα ανταλλάγματα για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Χωρίς μια χειροπιαστή άρση των κυρώσεων ο Ραϊσί θα δυσκολευτεί να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις ακόμη και αν καταφύγει σε μέτρα ωμής καταστολής.
Στο εξωτερικό είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια συνδιαλλαγής καταφεύγοντας σε επιχειρήσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης της Τεχεράνης (την περασμένη χρονιά είδαμε σειρά επιθέσεων σε ιρανικούς στόχους), αλλά και με μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν σαν ενδοτικό απέναντι στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής για να εστιάσει την προσοχή της στην Κίνα και θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να ξανακερδίσει την προσοχή της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
Ήδη ο ισραηλινός Τύπος έχει γεμίσει από στοχευμένες διαρροές για επερχόμενο στρατιωτικό χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες ως μοναδικό στόχο έχουν να ασκήσουν πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο. Η νίκη του Ραϊσί «δεν αφήνει πλέον στο Ισραήλ καμία εναλλακτική από το να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» μετέδιδε προ ημερών ο ισραηλινός σταθμός Channel 12 επικαλούμενος ανώτατους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ.
Ο Τζο Μπάιντεν. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.04.2021

Προς το παρόν λοιπόν το πρόσωπο του Εμπραχίμ Ραϊσί λειτουργεί για όλους σαν ο ιδανικός «μπαμπούλας», που χρειάζονταν για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Οι θιασώτες της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, γιατί ύστερα θα είναι αργά – μια στάση την οποία ενδεχομένως να προωθεί υπογείως και ο ίδιος ο Ραισί. Αντίθετα το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναφέρουν ότι με τη νίκη του στις εκλογές δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο συνδιαλλαγής και η πολεμική αντιπαράθεση αποτελεί μονόδρομο.
Ευτυχώς για την ειρήνη στην περιοχή μας, το παιχνίδι παίζεται ακόμη σε επίπεδο εντυπώσεων. Όταν όμως αφήνεις ακροδεξιούς, εθνικιστές πολιτικούς να παίζουν με τη φωτιά η καταστροφή μπορεί να έρθει ακόμη και με τη μορφή ενός ατυχήματος.

Ψυχρός πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας με ναυτικά γυμνάσια και στρατιωτικές ασκήσεις

Με ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και προκλήσεις προς τη Μόσχα το ΝΑΤΟ δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα της Ρωσίας. Προειδοποιητικά πυρά από Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στην La Repubblica.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε πιο σταθερές και επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, όμως αν αυτή η τελευταία συνεχίσει «να επιτίθεται», τότε η Ουάσινγκτον θα απαντήσει, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξή του.

«Αν η Ρωσία συνεχίσει να μας επιτίθεται ή να ενεργεί όπως έκανε με τις επιθέσεις SolarWind, τις παρεισφρήσεις στις εκλογές μας και την επίθεση εναντίον του Ναβάλνι, τότε θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

ΟΑμερικανός υπουργός –ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για μια συνάντηση με θέμα τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση ισλαμιστικών πολιτοφυλακών– αναφερόταν σε κυβερνοεπιθέσεις και στο ρόλο του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μερικές κρίσιμης σημασίας υποδομές θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η Κίνα είναι «το πιο περίπλοκο ζήτημα» όσον αφορά τις σχέσεις, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, όμως δήλωσε πως οι ΗΠΑ σέβονται τις διάφορες σχέσεις που έχουν χώρες με την Κίνα και πως δεν θα ζητήσουν από κανένα έθνος να επιλέξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είναι ωστόσο αλήθεια πως, όταν έχουμε να κάνουμε με την Κίνα –ως αντίπαλο, ανταγωνιστή ή εταίρο–, είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν δρούμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης πως η Ιταλία έκανε σημαντικές προσπάθειες στο σχεδιασμό νομοθεσίας με στόχο την προστασία του δικτύου της 5G από «αναξιόπιστους πωλητές» και πως θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους, αν έρθουν επενδύσεις από άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πίεση στην Ιταλία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό κατασκευασμένο από την Huaiwei στα δίκτυα επόμενης γενιάς λέγοντας πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Η Huawei έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Κόντρα και στις στρατιωτικές ασκήσεις

Η Ρωσία δοκίμασε την ετοιμότητα των συστημάτων της αντιαεροπορικής άμυνας στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, την ώρα που η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Η Βρετανία απέρριψε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Interfax, ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ανέπτυξε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών Su-24M, καθώς και πυραύλους S-400 και πυραυλικά συστήματα εδάφους- αέρος Pantsir.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια Sea Breeze 2021», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Άμυνας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των αμερικανών Πεζοναυτών.

Συρία: Αντίποινα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές με οβίδες κατά αμερικανικής βάσηςΣυρία: Αντίποινα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές με οβίδες κατά αμερικανικής βάσης

Με μπαράζ από οβίδες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο κοίτασμα πετρελαίου αλ Ομάρ, στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, «απάντησαν» υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στις επιδρομές που εξαπέλυσε το προηγούμενο 24ωρο ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον τους στα σύνορα Ιράκ – Συρίας.

Την επίθεση των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών κατά της αμερικανικής βάσης ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την εκτόξευση οβίδων χωρίς να διευκρινίσει την προέλευσή τους.

Σε αντίποινα, «πυρά από βαρύ πυροβολικό εκτοξεύτηκαν από τον διεθνή συνασπισμό» που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολεμά τζιχαντιστικές οργανώσεις στην πόλη Αλ-Μαγιαντίν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

H Αλ-Μαγιαντίν ελέγχεται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στα ανατολικά προάστια της Ντέιρ αλ-Ζορ.

Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε χθες, Κυριακή, το βράδυ παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 μέλη τους, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με drones εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καζίμι, κατήγγειλε τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, λέγοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να δούμε το Ιράκ ως έδαφος για την τακτοποίηση λογαριασμών και είμαστε προσηλωμένοι στο δίκαίωμά μας να εμποδίσουμε να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πεδίο επιθέσεων και αντιποίνων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καζίμι, ζητώντας «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση».

Για κατάφωρη παραβίαση κυριαρχίας έκανε λόγο και η Δαμασκός.

Μπλίνκεν: «Ισχυρό μήνυμα» οι επιδρομές

Τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία έστειλαν «ισχυρό μήνυμα» σε οποιονδήποτε επιτίθεται ενάντια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσε την ίδια στιγμή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα που έστειλαν οι αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ θα ακουστεί και θα ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές ενέργειες» από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι αεροπορικές επιδρομές, που στοίχισαν τη ζωή περίπου 10 μαχητών, έγιναν ως αντίποινα για επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες και αποδίδονται από τις ΗΠΑ σε ιρακινές πολιτοφυλακές πιστές στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε:

«Ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται σε πρόσφατες επιθέσεις είναι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*