Εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εισηγείται η ΕΕ. Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων — Ουκρανία: Αναφορές για πολλαπλές εκρήξεις στην πόλη Λβιβ — Λευκορωσία: Αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Εργοστάσιο πετρελαίου

Έτοιμη να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων της στη Μόσχα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Αν υπάρξει ομοφωνία από τα κράτη μέλη, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς αρκετά από τα 27 κράτη μέλη πρόβαλαν αντιρρήσεις εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να επανεξετάσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, εξαγωγές τεράστιας αξίας για την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι 27 εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων, η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, θα υποστεί τιμωρητικά μέτρα, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν άλλες δύο τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο.

Οι τράπεζες που προστίθενται στη μαύρη λίστα θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT.

Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των 27. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από καμία πρωτεύουσα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός ημερών.

Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο κι άλλους προπαγανδιστές της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Μέσω Twitter, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες» που διασπείρουν «παραπληροφόρηση». Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι ετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία το αργότερο σήμερα, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

 

Ουκρανία: Αναφορές για πολλαπλές εκρήξεις στην πόλη Λβιβimage

Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Σύμφωνα με της πηγές αυτές, οι εκρήξεις προέρχονταν από τα ανατολικά, νότια και δυτικά της πόλης. Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι είπε ότι τμήματα της πόλης είναι χωρίς ρεύμα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε κατά την επίσημη ενημέρωση, ότι αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας χρησιμοποίησαν «έξυπνους» πυραύλους αέρος-εδάφους για να καταστρέψουν τρία ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας. Συνολικά η ρωσική αεροπορία επιτέθηκε σε δύο κέντρα διοίκησης και 36 θέσεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ρωσικό πυροβολικό εξουδετέρωσε 11 κέντρα διοίκησης και 54 θέσεις του ουκρανικού πυροβολικού.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής Εθνοφρουράς δήλωσε στο TASS ότι στρατιώτες της ανακάλυψαν μια μεγάλη κρύπτη με όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο.

Η υπηρεσία σημείωσε ότι η κρύπτη περιείχε μεγάλη ποσότητα μαχητικού εξοπλισμού και προμήθειες τροφίμων για αρκετές ημέρες.

 

Λευκορωσία: Αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε το υπουργείο ΆμυναςΛευκορωσία: Αιφνιδιαστικά στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Η δοκιμασία για την ετοιμότητα μάχης θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών οχημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας

Ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (4/5) αιφνιδιαστικά μεγάλου εύρους στρατιωτικά γυμνάσια από τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η δοκιμασία για την ετοιμότητα μάχης θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών οχημάτων, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην κίνηση στους δημόσιους δρόμους», προειδοποίησε το υπουργείο.

Καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λευκορωσία υπογράμμισε ότι τα γυμνάσια αυτά δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της ή την Ευρώπη γενικότερα.

Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας. Στα αρχικά στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες περιοχές της χώρας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, περιλαμβανομένου του Κιέβου, έγιναν στόχος βομβαρδισμών.

Ωστόσο πλέον η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λευκορωσία ξεκίνησαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μόλις λίγα 24ωρα από την διεξαγωγή του πολέμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*