Εμβόλιο Κορονοϊού: Συνεχόμενες οι αστοχίες με το εμβόλιο της AstraZeneca – Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 30-39 ετών

Εμβόλιο AstraZeneca

Ξεκινά από σήμερα το κλείσιμο ραντεβού για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εν μέσω φιλολογίας για την ασφάλεια της ωφέλειας του.

Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca όσον αφορά στην εξασφάλιση της πολύτιμης ανοσίας έναντι του κορονοϊού μέσω της προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες που καλούνται να εμβολιαστούν. Αν και η επιστημονική κοινότητα τονίζει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, διαπιστώνεται άρνηση από πολλούς στο να εμβολιαστούν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και ζήτημα για τις γυναίκες που είναι έγκυοι και για τις οποίες, τα δεδομένα που υπάρχουν, δείχνουν ότι είναι προτιμότερα τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Η Κυβέρνηση “άκομψα” ανακοίνωσε τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 πριν μερικές ημέρες, με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή…περίσσευαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις (υπολογίζονται στις περίπου 200.000 από ακυρώσεις). Με βάση αυτό το απόθεμα και γνωρίζοντας ότι σε μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν στοιχεία για παρενέργειες, θεώρησε σωστό να τις διοχετεύσει σε μικρότερες ηλικίες, παρακάμπτοντας την προτεραιοποίηση που είχε θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια, μετά την πρόσκληση για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39, ανοίγει και η επόμενη ομάδα των 40-44. Τα εμβόλια της AstraZeneca τα οποία διαθέτει η χώρα είναι πολύ λίγα για να καλύψουν το συγκεκριμένο πληθυσμό. Όμως όπως και να ‘χει, η Εθνική Επιτροπή εμμένει ότι κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια.

Μια ακόμη αρνητική παράμετρο για το εν λόγω εμβόλιο, πρόσθεσαν χθες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου για τις γυναίκες που κυοφορούν ή θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδί. Κι εδώ όμως η επιτροπή φαίνεται ξεκάθαρη ότι δε συντρέχει κάποιος λόγος.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, “Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε. Προήλθαν κατ’ αρχάς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα registry καλό, με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής”.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι “Τι γίνεται με τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα. Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος – και ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ μικρό διάστημα – είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση”.

Και συμπλήρωσε ότι “Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι μόνο υπερβολική είναι η αντίδραση για τον εμβολιασμό με AstraZeneca εμβόλιο, γεγονός το οποίο καθυστερεί και την πολυπόθητη απόκτηση του τοίχους ανοσίας που επιδιώκεται.

 

Εμβόλιο κορονοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 30-39 ετών

Εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο του Άργους

Στις 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και την 1η Μαΐου για τους 45-49 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πότε θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19, για τις ηλικίες 30-39 ετών,  με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ξεκίνησε η αποστολή SMS για ραντεβού από χθες το βράδυ.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού,  δεδομένου,  ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Σημειώνεται ότι  κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Το πλάνο στην συνέχεια είναι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.

Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης,  μπορεί  να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΜβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι τα mRna εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. Από 90 χιλιάδες κυήσεις με mRna εμβόλια προκύπτουν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με mRna εμβόλια είναι ασφαλής. Θυμίζουμε ότι mRna εμβόλια είναι αυτά της Pfizer και της Moderna.

Σχετικά με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα ( Johnson & Johnson και AstraZeneca) υποστήριξε ότι «κατά 99,9%» είναι και αυτά ασφαλή κατά την κύηση».

Ο μόνος λόγος που ακόμα μειονεκτούν σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι διότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση τους κατά την κύηση.

Η κ. Θοεδωρίδου, πάντως, τόνισε ότι αν μία γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση χωρίς να το γνωρίζει ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να διακόψει την κύηση.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χρειαζόμαστε, όμως, τα γραπτά τεκμηριωμένα στοιχεία. Είναι προτιμότερο για μία έγκυο μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία να εμβολιαστεί με mRna εμβόλια για 100% σιγουριά» συμπλήρωσε.