Ελληνικά στρατιωτικά κλιμάκια στην Κεντρική Αφρική – Κλείνει προσωρινά στις 13 Μαΐου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την «Πίτσος»

Αρχίζει και υλοποιείται -όπως όλα δείχνουν – η στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας, που δεν περιλάμβανε μόνον τα αεροσκάφη Rafale

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μέσα στον Μάιο θα εφαρμοστεί μία κρυφή (αν όχι κρυφή, ιδιαίτερα …διακριτική) πλευρά της στρατιωτικής συμφωνίας που φαίνεται πως έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία από το καλοκαίρι του 2020 και με αφορμή το Σύμφωνο Λιβύης – Τουρκίας: Αυτή αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του «Διεθνούς Συνασπισμού» στις χώρες του Σάχελ, στην Αφρική. Πρόκειται για τις χώρες Μάλι, Μπουργκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσάντ. Χώρες που βρίσκονται στο κέντρο της Αφρικής, νότια της ερήμου Σαχάρα και θεωρούνται ο σύνδεσμος ανάμεσα στην υπό-Σαχάριας Αφρικής και της Μεσογείου. Όσον αφορά τον Διεθνή Συνασπισμό αποτελείται από χώρες που έχουν προθυμοποιηθεί να δράσουν στην περιοχή με επικεφαλής την Γαλλία η οποία και έχει ζωτικά συμφέροντα στην κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 7 Απριλίου το θέμα της περαιτέρω εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις αυτές, συζητήθηκε σε διυπουργική τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί (στην κεντρική φωτογραφία ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί). Παρόντες ήταν οι υπουργοί των χωρών μελών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή και συναποτελούν την Δύναμη Κρούσης Takuba. Πρόκειται για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία ,η Τσεχία,η Εσθονία η Ουκρανία και η  Πορτογαλία. Επίσης αξιωματούχοι από τον Νίγηρα και το Μάλι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονταν ότι συζητήθηκε «η υποστήριξη των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των συμμετεχόντων της «Task Force Takuba» προς τις χώρες της περιοχής Σαχέλ στις επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη». Μάλιστα τονίστηκε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «ανέδειξε τη σημασία των δράσεων της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της καθώς και της «Task Force Takuba» για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή Σαχέλ» και ότι «επεσήμανε ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε., την θαλάσσια ασφάλεια και δημιουργεί μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη». Μάλιστα ο Νικος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει ότι «η έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή καθώς επίσης ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της περιοχής».

Πάντως πρώτη επίσημη νύξη για το θέμα τυχόν ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στην περιοχή του Σάχελ είχε γίνει κατά την διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, στην Αθήνα, τον Ιανουάριο. Αν και αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των αεροσκαφών τύπου Rafale. Στις συνομιλίες που είχε η Φλοράνς Παρλί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 25 Ιανουαρίου εκτός από τα ζητήματα που αφορούν τα γαλλικά αεροσκάφη συζητήθηκε το θέμα της αναβάθμισης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην δύναμη που αναπτύσσεται στο Μάλι, υπό γαλλική διοίκηση. Μάλιστα η φημολογία της περιόδου ανέφερε ότι οι πρώτες αναχωρήσεις στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περιοχή θα γίνονταν εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αξιωματικοί που θα μετέβαιναν στο Μάλι θα είχαν ως αντικείμενο την «εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων» και όχι πιο ενεργητική εμπλοκή στις επιχειρήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις στην κεντρική Αφρική φαίνεται ότι εκφράστηκε αρκετούς μήνες νωρίτερα. Με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην υπουργική συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σάχελ τον Ιούνιο του 2020.

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το ΥΠΕΞ στόχος της συνάντησης ήταν «να συγκεντρώσει τις ενδιαφερόμενες χώρες του Σαχέλ και της ΕΕ, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, να ολοκληρώσει το πλαίσιο για τη λειτουργία του συνασπισμού και να υιοθετήσει κοινούς στόχους και δεσμεύσεις». Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε «τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας για την ίδρυση του Διεθνούς Συνασπισμού και για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ενδημικά θέματα ασφάλειας, στάσιμη ανάπτυξη, ανεργία και έλλειψη υποδομών». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών θύμισε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι από το 2013. Εξέφρασα την προθυμία της χώρας μας να καθιερώσει μια ακόμη πιο ενεργή πολιτική παρουσία στη Δυτική Αφρική, τόσο μέσω της συμμετοχής στην ομάδα εργασίας Takuba όσο και με το άνοιγμα ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη.Η Ελλάδα έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως σε σημεία κρίσης, με σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας.

Για το τι πρόκειται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί απάντηση στη Βουλή, μια και για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται πάντως να εστιάζει σε αυτή καθεαυτή την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λες και οι εγκεκριμένες από την Ε.Ε στρατιωτικές επιχειρήσεις (με τις οποίες προφανώς ο ευρωΝΑΤΟικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα) να έχουν λιγότερο… παρεμβατικό –ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Ετσι, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η διαδικασία αυτή «δεν είναι ενταγμένη σε επιχείρηση της ΕΕ, αλλά στη γαλλική επιχείρηση Barkhane που ξεκίνησε το 2014 και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Σε αυτήν συμμετέχουν σήμερα πέραν των γαλλικών, εσθονικές και σουηδικές δυνάμεις. Μάλιστα, σε σχετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου εκφράζεται η έντονη απροθυμία και άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να συνδράμουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων (…) η συγκεκριμένη Ειδική Ομάδα Takuba – σε αντίθεση με την επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM- δεν υπάγεται στη διοίκηση διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα». Παράλληλα αναφέρεται πως «σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ η Ελλάδα συμμετέχει ήδη με 2 επιτελείς του Στρατού Ξηράς στην στρατιωτική επιχείρηση εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUTM (European Union Training Mission) , πιο συγκεκριμένα στο Επιτελείο MHQ BAMAKO (…).

Κλείνει προσωρινά στις 13 Μαΐου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιούΚλείνει προσωρινά στις 13 Μαΐου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Κλείνει προσωρινά στις 13 Μαΐου 2021 και ώρα 18.00 η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της Β’ δόσης 2021 στις 31 Μαΐου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως συμβαίνει με την καταβολή του συνόλου των επιδομάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι για το επόμενο άνοιγμα της πλατφόρμας Α21 θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες σχετικά με το Επίδομα Παιδιού μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

 

Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την «Πίτσος» – Τι απαντά ο υπουργός

Οργή ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την «Πίτσος» - Τι απαντά ο υπουργός
«Με άκρως προκλητικό τρόπο ο υπουργός προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει την αποχώρηση της Πίτσος από την Ελλάδα, ως μη γενόμενη», τονίζουν οι Χαρίτσης και Μαμουλάκης. Η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης.

«Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την Πίτσος, προκαλούν θλίψη αλλά και αγανάκτηση», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το Σάββατο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία “Pyramis” ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της “Πίτσος” έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!».

Δηλαδή, το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε ως επιτυχία τη συμφωνία του ομίλου Pyramis για εξαγορά μέρους του εξοπλισμού του κλειστού εργοστασίου από τη γερμανική εταιρεία.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκαλούν «θλίψη, γιατί αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία υποχώρησε οριστικά από τη θεσμοθετημένη απαίτηση να αποζημιωθεί η χώρα μας για τα σκάνδαλα Siemens… αλλά και αγανάκτηση, γιατί με άκρως προκλητικό τρόπο ο υπουργός προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει την αποχώρηση της Πίτσος από την Ελλάδα, ως μη γενόμενη», τονίζουν μεταξύ άλλων οι Χαρίτσης και Μαμουλάκης.

Όσο όμως κι αν προσπαθεί, το μαύρο – άσπρο δεν γίνεται. Και το γεγονός ότι η Πίτσος, έπειτα από ενάμιση και πλέον αιώνα στην Ελλάδα κι αφού άντεξε δυο παγκόσμιους πολέμους, οικονομικά κραχ και μνημόνια, μετέφερε την παραγωγή της στην Τουρκιά, θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα στο δήθεν success story της κυβέρνησης ΝΔ.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει επίσης ότι «με απόφαση της Siemens – και παρά το ότι η πολυεθνική είχε αναλάβει με νόμο τη δέσμευση να επενδύσει στην Πίτσος, προκειμένου να αποζημιώσει τη χώρα μας για τα κακουργήματα της διαφθοράς στα οποία είχε εμπλακεί – η παραγωγή της Πίτσος μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Η παραπάνω απόφαση, υλοποιήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ανέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τους τακτικισμούς της εταιρείας και δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην εφαρμογή του σχετικού νόμου. Άξιο αναφοράς, αλλά και δείγμα της επενδυτικής απαξίωσης που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι η Siemens αρνήθηκε ακόμη και την ενοικίαση των εγκαταστάσεών της σε άλλους επιχειρηματίες που θα συνέχιζαν την παραγωγή της Πίτσος, εμμένοντας στην απόφαση της μεταφοράς στην Τουρκία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα ρίχνει ο Άδωνις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας υποστήριξε ότι η περίπτωση αποχώρησης της εταιρείας αποτελεί… καθολική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Η περίπτωση της αποχώρησης της εταιρείας BSH, ιδιοκτήτριας εταιρείας της PITSOS από την Ελλάδα, είναι ολόκληρη ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ.Ένα λάθος που ξεκίνησε από τον τότε δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Ελευσίνος που σταμάτησε την γιγαντιαία επένδυση της BSH, επικαλούμενος δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους κι αναγκάζοντας την εταιρεία να μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Πολωνία. Και στη συνέχεια, όταν επί υπουργού Ανάπτυξης, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να κάνει συμφωνία με την εταιρεία για την αποχώρησή της από την Ελλάδα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου PITSOS τον Μάρτιο του 2021.  Και η εταιρεία από το 2017 μείωνε διαρκώς το προσωπικό της και μετέφερε δραστηριότητες στην Τουρκία υλοποιώντας τη συμφωνία που συνομολόγησε με την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Όταν αναλάβαμε εμείς την διακυβέρνηση της χώρας, αναλάβαμε αμέσως πρωτοβουλία για να δούμε αν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την απόφαση.Η γερμανική πλευρά διαρκώς επικαλείτο τη συμφωνία που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση και την αδυναμία της πλέον, μετά από τόσες αποχωρήσεις εργαζομένων και την αποεπένδυση, να αντιστρέψει αυτήν την απόφασή της.Στην πορεία αναζητήσαμε και βρήκαμε επενδυτή που ενδιαφερόταν να συνεχίσει τη γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και διαδραματίσαμε μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ευτυχώς είχαν αίσιο τέλος με την γερμανική πλευρά να αποδέχεται την πρόταση του Έλληνα επενδυτή, κυρίου Μπακατσέλου της εταιρείας ΠΥΡΑΜΙΣ, να αγοράσει τα μηχανήματα του εργοστασίου και να στήσει νέα γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα επαναπροσλαμβάνοντας εργαζομένους του εργοστασίου PITSOS. Και ενώ θα περίμενε κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τις προφανείς τεράστιες ευθύνες του για την αποχώρηση αυτής της εταιρείας, τολμούν να κάνουν αυτήν την προκλητική σημερινή δήλωση αντί να αναγνωρίσουν με γενναιοφροσύνη την επιτυχία της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη που διόρθωσε ένα ακόμα δικό τους λάθος.Τους αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της PITSOS που ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα».

Παράλληλα ο κ.Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…» αυτή η παροιμία ταιριάζει ως απάντηση στην προκλητική σημερινή δήλωση του @syriza_gr για την «Πίτσος». Οι Γερμανοί σε όλες μου τις επαφές επικαλούντο διαρκώς την Συμφωνία αποχώρησης από την Ελλάδα που είχαν συμφωνήσει το 2017!» Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Γεωργιάδης είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρεία Pyramis ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της Πίτσος έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!».