Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία «μπλόκαραν» την τουρκική προεδρία στον ΟΗΕ – Κοτζιάς: Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια

Ελλάδα και Κύπρος «μπλόκαραν» την τουρκική προεδρία στον ΟΗΕ

Σε μια ενέργεια με διπλωματική σημασία προχώρησαν η Αθήνα και η Λευκωσία έναντι της Άγκυρας, σε μια εποχή όπου υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Συγκεκριμένα, για τις 17 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τρεις εκλογές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Η πρώτη είναι η αναπλήρωση των πέντε θέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η δεύτερη αφορά την αναπλήρωση 18 νέων μελών (από τα συνολικά 54) για το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ η τρίτη έχει να κάνει με την εκλογή προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, ο οποίος έχει θητεία ένα χρόνο.

Φέτος, ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ανώτερος διπλωμάτης.

Κανονικά, η διαδικασία εκλογής του προέδρου γίνεται μέσω επιδοκιμασιών, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η «σιωπηλή διαδικασία» που καλεί τα κράτη μέλη μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 72 ωρών, να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις σχετικά με την εκλογή αυτή.

Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αυτή, Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία απέρριψαν την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Αρμενίας – Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες, καθώς η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Μοιραία, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού καλείται να διενεργήσει ψηφοφορία για την προεδρία. Εάν τελικά εκλεγεί ο Μποζκίρ, αυτό θα αποτελέσει την πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ, που η Τουρκία αναλαμβάνει αυτό το συμβολικό πόστο. Ο ίδιος ο Μποζκίρ θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα είναι στη προεδρία 12 μήνες, σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες.

 

Κοτζιάς: Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 μίλια

Για την κρίση των ελληνοτουρκικών μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε πως το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να επεκτείνουμε στην Κρήτη την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στα 12 μίλια.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την στρατηγική της Τουρκίας, είπε πως η Τουρκία πρώτα βάζει ένα θέμα που αμφισβητεί, μετά κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» και στη συνέχεια προσπαθεί να απαγορεύσει να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας στην περιοχή που κατή την Τουρκία είναι «γκρίζα ζώνη». Στο τέλος δε, η Τουρκία ισχυρίζεται πως η «γκρίζα ζώνη» είναι δική της.

Η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να ξεκινά όταν αρχίζει η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας, «κάτι που δεν αντιλαμβάνονται στο ΥΠΕΞ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ΑΟΖ που «έστησε» η Τουρκία με την Λιβύη, «έχει πολλά νομικά κενά και παρανομίες» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην αιγιαλίτιδα ζώνη – που σε αντίθεση με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα- είναι αντικείμενο μονόπλευρης απόφασης της Ελλάδας. Και τόνισε πως «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε στην Κρήτη την αιγιαλίτιδα ζώνη μας από τα 6 στα 12 μίλια».

Όπως δήλωσε με αυτόν τον τρόπο θέτουμε αυτόματα την Τουρκία εκτός της θαλάσσιας περιοχής μας.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάλογη προετοιμασία που είχε γίνει κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών και στα «Προεδρικά Διατάγματα που ήταν ετοιμα» και για τα οποία είχαν γίνει σχετικές ανακοινώσεις πριν την αποχώρηση του από το ΥΠΕΞ.

Μάλιστα για αυτό το θέμα είπε: «Τα Προεδρικά Διατάγματα δεν υπεγράφησαν ποτέ ούτε κανείς ενδιαφέρθηκε από τότε. Νομίζω ότι κάποιοι ανησυχούσαν μήπως δεν καθόταν κάτι καλά στο στομάχι της Τουρκίας».

Χαρακτήρισε «παραλογισμό» το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έκανε χρήση του νόμιμου δικαιώματος για επέκταση της αιγιαλίτιδας τη στιγμή που η Τουρκία έκανε παράνομη ΑΟΖ, εκεί που θα μπορούσε να είναι η αιγιαιλίτιδά μας.

Στάθηκε τέλος στη σημασία της απευθείας επικοινωνίας των πολιτικών αρχηγών σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία τονίζοντας όμως πως πρέπει να είναι σε «ισότιμο επίπεδο».

Τέλος τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους συμμάχους μας, πως αν η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές θα αντιμετωπιστεί.

Διαπίστωσε πάντως μέχρι στιγμής «μόνο υποχωρήσεις» από την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*