Η Ελβετίαθα στηρίξει σύντομα οικονομικά τις φτωχότερες χώρες της ΕΕγια να αναπτυχθούν. Για το σκοπό αυτό, θα διαθέσει συνολικά 1,3 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,2 δισεκατομμύριο ευρώ) για μια περίοδο αρκετών ετών, όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο της Βέρνης.
Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια. Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών.
Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το «δισεκατομμύριο συνοχής». Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά.
Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτισε την αποδέσμευση του ποσού με σύντομο σχόλιο στο τουϊτερ, στο οποίο επεσήμανε ότι τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μια τέτοια εισφορά αποτελεί το λογικό αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.
Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα «Ηorizon».
«Ξέρετε τι συμβαίνει όταν δίνεις χρήματα σε έναν εκβιαστή;» ρώτησε κατά την συζήτηση που έγινε στο ελβετικό κοινοβούλιο. «Έρχεται πάντα με περισσότερες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσεις».
Τέλος για τη διαδικτυακή ειδησεογραφική πλατφόρμα Ozy – Κατηγορείται για εξαπάτηση
Η αμερικανική ψηφιακή ειδησεογραφική πλατφόρμα Ozy δεν υπάρχει πλέον, μετά τις αποκαλύψεις για τα τερατώδη ψέματα ηγετικών στελεχών της προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρεία δεν απάντησε, ούτε έδωσε συνέχεια ο γενικός διευθυντής της, ο Κάρλος Ουότσον, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της δραστηριότητάς της από το διοικητικό της συμβούλιο, στην οποία αναφέρθηκαν χθες αρκετά άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.
Η πλατφόρμα, που ίδρυσε το 2013 ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Κάρλος Ουότσον, αστέρας τηλεοπτικών δικτύων, υποστηριζόταν από προσωπικότητες όπως μεταξύ άλλων η Λορίν Πάουελ Τζομπς, η χήρα του συνιδρυτή της Apple, του Στιβ Τζομπς.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Crunchbase, η Ozy Media συγκέντρωσε συνολικά κάπου 70 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.
Η πλατφόρμα αναρτούσε άρθρα, πόντκαστ και βίντεο, με περιεχόμενο ενημερωτικό καθώς και ψυχαγωγικό, κατά το υπόδειγμα άλλων μέσων ενημέρωσης του διαδικτύου, όπως οι ιστότοποι BuzzFeed και Refinery29.
Όμως, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The New York Times, που άρχισε να δημοσιεύει αποκαλύψεις την Κυριακή, ηγετικά στελέχη της πλατφόρμας παραφούσκωναν εσκεμμένα τους αριθμούς των επισκέψεων στην ίδια και στην παρουσία της σε άλλους ιστότοπους, ειδικά στο YouTube.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τον Φεβρουάριο με αντιπροσώπους της τράπεζας Goldman Sachs, που εξέταζε το ενδεχόμενο να επενδύσει 40 εκατομμύρια δολάρια στο μετοχικό κεφάλαιο της Ozy, ο Σαμίρ Ράο, συνιδρυτής, δεύτερος τη τάξει και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, παρέστησε τον εκπρόσωπο του YouTube, αποκάλυψαν οι Τάιμς.
Απόπειρα εξαπάτησης
Απευθυνόμενος στους τραπεζικούς με αυτή την πλαστή ταυτότητα, ο Σαμίρ Ράο τους διαβεβαίωσε πως η Ozy είχε μεγάλη επιτυχία στο YouTube, τόσο ως προς τον αριθμό των θεάσεων, όσο και ως προς τον τζίρο της από διαφημίσεις.
Οι αντιπρόσωποι της τράπεζας αντιλήφθηκαν γρήγορα πως βρίσκονταν μπροστά σε απόπειρα εξαπάτησής τους και ο Κάρλος Ουότσον αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Η Ozy εξάλλου διατεινόταν πως η εκπομπή του («The Carlos Watson Show»), που άρχισε να παράγεται το 2020, ήταν το «πρώτο τοκ-σόου του Amazon Prime», της πλατφόρμας βίντεο της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, χωρίς τη συναίνεση του διαδικτυακού κολοσσού του Σιάτλ και ενώ η εκπομπή ούτε προωθείτο ούτε χρηματοδοτείτο από την Amazon.
Ακόμη, η Ozy προσέλκυσε διάφορους διάσημους προσκεκλημένους στην εκπομπή του Κάρλος Ουότσον διαβεβαιώνοντάς τους πως οι συνεντεύξεις θα προβάλλονταν στο αμερικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο A&E, ενώ δεν υπήρχε καμιά τέτοια συμφωνία.