Ελένη Τουλουπάκη: Ενημερώνει την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο Novartis — ΕΟΠΥΥ / Μεθοδεύσεις για να γλιτώσει ο σύζυγος της Ράικου

Ελένη Τουλουπάκη

Ενώπιον της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να μιλήσει σήμερα Τετάρτη η Ελένη Τουλουπάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα ενημερώσει λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές για το τι συνέβη με το σκάνδαλο Novartis και πώς κατέληξε να διώκεται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη θα ζητήσει επίσης την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην υπόθεση, η οποία συνδέεται άμεσα με το καθεστώς του κράτους δικαίου στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστικός που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχει λάβει προθεσμία από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis και αναμένεται να απολογηθεί στις 16 Μαρτίου

 

ΕΟΠΥΥ / Μεθοδεύσεις για να γλιτώσει ο σύζυγος της ΡάικουΕλένη Ράικου

Σε περίεργες μεθοδεύσεις φέρεται να έχει προχωρήσει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ως προς την εκδίκαση για την καταχρηστική συνταγογράφηση σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, χθες εκδικαζόταν στην επιτροπή ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ η ένσταση γιατρού ο οποίος είναι σύζυγος της Ελένης Ράικου και είχε βρεθεί -όντας στις λίστες της Novartis- να διενεργεί καταχρηστική συνταγογράφηση σε σκευάσματα διατροφής και άλλο υγειονομικό υλικό, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς του ως στρατιωτικός γιατρός, χωρίς να έχει δει σχεδόν κανέναν ασθενή στο στρατιωτικό νοσοκομείο ή στα ιδρύματα όπου ήταν αυτοί οι χρονίως πάσχοντες.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) [πηγή: Protagon.gr] τού επέβαλε πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ και ο γιατρός έκανε ένσταση με την αιτιολογία ότι είναι σε εκκρεμότητα και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, σύμφωνα με τον νόμο, αυτό δεν επηρεάζει την εξέλιξη μιας διοικητικής διαδικασίας. Αν είναι σε εκκρεμότητα η ποινική διαδικασία, εξετάζονται ξεχωριστά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Ομως, με αυτή τη δικαιολογία η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη πιέζει τους δύο διοικητικούς που μετέχουν στην τριμελή επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων να πάνε στα… μαλακά τον εν λόγω γιατρό. Επίσης, ο Τ. Γεωργακόπουλος προσθέτει ότι η επιτροπή αυτή είχε ως μέλος της και έναν δικηγόρο του ΕΟΠΥΥ, αλλά η Θ. Καρποδίνη και η κυβέρνηση άλλαξαν τον νόμο για τη σύνθεση της επιτροπής ενστάσεων και πέταξαν έξω τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας. Κατά συνέπεια, τώρα μετέχουν η ίδια η διοικήτρια, ένας διευθυντής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και ένας διοικητικός διευθυντής. Μάλιστα, την τελευταία θέση έχει ο Κ. Μπαρούς, ο οποίος, αν και γενικός διευθυντής, μετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ!