Εκτός φυλακής o Λιγνάδης μέχρι το Εφετείο παρά την καταδικαστική απόφαση

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης προσέρχεται φρουρούμενος από αστυνομικούς στο δικαστήριο

Αυλαία στην πολύκροτη δίκη με το δικαστήριο να κηρύσσει ένοχο για δύο βιασμούς τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και να επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά πλειοψηφία. Η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Μέχρι τότε, ο Δ. Λιγνάδης, θα βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από πέντε μήνες και τριάντα συνεδριάσεις, επέβαλε την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στον Δημήτρη Λιγνάδη. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία (4-3), με την πρόεδρο, μια σύνεδρο και έναν ένορκο να ζητούν ποινή 11 ετών.

Το Δικαστήριο, λίγο αργότερα αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η εκ δεξιών σύνεδρος) να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του με αποτέλεσμα ο Δ. Λιγνάδης θα βρεθεί εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους: Aπαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η, 10η και 20η του μήνα και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ εώς 28 Ιουλίου.

Στο άκουσμα της απόφασης για αναστολή σημειώθηκε μεγάλη ένταση και αντιδράσεις από το ακροατήριο που φώναξε «ντροπή, να του δώσετε τα παιδιά σας να τα φυλάει» και συνθήματα εναντίον της προέδρου.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου Παναγιώτα Γιούπη ανακοίνωσε την ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι κατά πλειοψηφία κήρυξαν ένοχο τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου για τις δύο από τις τέσσερις πράξεις σεξουαλικής βίας που του αποδίδονται.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη με πλειοψηφία 4-3, για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου που φέρεται να τελέστηκε το 2015. Η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και η εξ αριστερών της προέδρου δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος. Επίσης, κρίθηκε ένοχος στην περίπτωση του Ουκρανού Π.Φ. με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2, για τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων (του Αιγύπτιου Αλί) που του αποδίδονται με χρόνο πράξης το 2011, κρίθηκε επίσης ομόφωνα αθώος για τον βιασμό το 2018 του ενήλικου, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.

Το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος, μετά από μία αγόρευση καταπέλτη, είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου, καταρρίπτοντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, καταδεικνύοντας ότι τέλεσε με δόλο ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με βίαιο τρόπο εναντίον ανήλικων και ανυπεράσπιστων θυμάτων.

Κανένα ελαφρυντικό στον Λιγνάδη από το Δικαστήριο

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η έδρα ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με την πρόταση του εισαγγελέα και απορρίπτει ομόφωνα την αναγνώριση ελαφρυντικών σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, με μειοψηφία την πρόεδρο και έναν ένορκο.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Κούντριας, είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό από αυτά που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος για δύο βιασμούς κατά ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Την ώρα που αποσυρόταν η έδρα για να συσκεφθεί επί των ελαφρυντικών ακούστηκε ο Αλέξης Κούγιας να απευθύνει βαρύ χαρακτηρισμό, ενώ νωρίτερα εκφράστηκε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο προς τον εισαγγελέα, λέγοντας πως δεν θέλει να δικάσει ποτέ ξανά μαζί του.

Αλληλεγγύη και στήριξη στους καταγγέλλοντες

Έξω από τα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένος από το πρωί αρκετός κόσμος από τον χώρο του θεάτρου, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και φεμινιστικές συλλογικότητες, ενώ το «παρών» έδωσαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.


«Ντροπή»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζει επικριτικά την απόφαση της Δικαιοσύνης για τον Δημήτρη Λιγνάδη, χαρακτηρίζοντας την «ντροπή».

«Από σήμερα ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ποινή 12 ετών για τον βιασμό ανηλίκων, θα κυκλοφορεί ελεύθερος με απόφαση της Δικαιοσύνης. Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να ”κουκουλώσουν” την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα  ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν. Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου» αναφέρει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Και καταλήγει: «Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή».