Εκσυγχρονίζεται το Ωδείο Αθηνών

Εκσυγχρονίζεται το Ωδείο Αθηνών

Επιπλέον 790 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του.

Για την πορεία των εργασιών εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, ενημερώθηκαν χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον χώρο του Ωδείου.

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box, δυναμικότητας 200 θέσεων, ο οποίος θα μπορεί επιπρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε τέσσερις συνεδριακές αίθουσες, με δυνατότητα συνένωσής τους.

Παράλληλα, προβλέπονται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε καφέ και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/χρηστών του Ωδείου, η διαμόρφωση του β’ υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, κατά την επίσκεψή του στο Ωδείο, υπέγραψε την τροποποιητική πράξη πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο την ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου, ο όγκος του οποίου ανέρχεται σε 830.000 σελίδες.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και υπηρεσιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης.

Το Ωδείο Αθηνών κλείνει φέτος 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, «ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αθήνα, για την Αττική, αλλά και για τον πολιτισμό, επιτέλους βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του».

Ενώ, μαζί «με τους άλλους πολιτιστικούς χώρους που υπάρχουν σε άμεση γειτνίαση στην περιοχή – το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλους, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής σε μικρή απόσταση– δημιουργείται ένας πολιτιστικός πυρήνας πολύτιμος για τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Συγχρόνως, δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για την ίδια την πρωτεύουσα».