Εκρηκτική επιστροφή για 5 μουσικές σκηνές της πόλης

Από τη στιγμή που θα υποχωρούσε η πανδημία, ήταν δεδομένο ότι οι εγχώριοι καλλιτέχνες και οι μουσικές σκηνές θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται περισσότερο το όποιο άνοιγμα. Ως γνωστόν, άλλωστε, το διάστημα της καραντίνας έπληξε σοβαρά όλους τους επαγγελματίες του χώρου, αναγκάζοντάς τους σε απραξία. Ως αντίβαρο έρχεται η έκρηξη ανακοίνωσης νέων προγραμμάτων για το χειμώνα του 2021-2022, τα οποία φέρνουν μια εικόνα «κανονικότητας» στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, προσφέρουν όμως και μια πληθώρα καλών επιλογών στο κοινό. Διαλέξαμε να δούμε πώς θα κινηθούν πέντε δοκιμασμένοι χώροι, που φιλοδοξούν να αφήσουν στίγμα για ακόμη μία σεζόν.

Η έντεχνη πυξίδα δείχνει «Σταυρό του Νότου»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εγκαινίασε τον  φετινό «Σταυρό του Νότου».
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εγκαινίασε τον φετινό «Σταυρό του Νότου».

Με 25 χρόνια πορείας, ο «Σταυρός του Νότου» είναι πια κάτι σαν δεύτερο σπίτι για το κοινό που προτιμά τα πιο έντεχνα ακούσματα, έχοντας επιτύχει, συνάμα, να λειτουργεί και σαν στέκι για τους καλλιτέχνες του χώρου. Φέτος επιστρέφει με την πλήρη, τριμερή του διάταξη, ανοίγοντας τόσο την κεντρική σκηνή και το club στο γνώριμο στενάκι της Θαρύπου, όσο και το +(Plus) απέναντι επί της Φραντζή. Κεντρικά, το πρόγραμμα έχει αρχίσει ήδη με Δημήτρη Ζερβουδάκη και Γεωργία Νταγάκη (Σάββατα έως 13/11). Σειρά θα πάρουν οι Ρένα Μόρφη (Παρασκευές από 12/11) και ο Μίλτος Πασχαλίδης (Σάββατο και Κυριακή από 20/11). Το club θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, με Σταύρο Σιόλα και Μάγδα Βαρουχά (Παρασκευές 12-26/11) και Κίτρινα Ποδήλατα (Σάββατα 13-27/11), ενώ το ίδιο αναμένεται και για το Plus, το οποίο θα φιλοξενήσει την Ηρώ και την Ελένη Πέτα στην παράσταση «Μαζί ξανά» (Σάββατα 13-27/11).

Η «Anodos» σε… άνοδο

Πρεμιέρα για τους Κώστα Μακεδόνα και Ελένη Βιτάλη.
Πρεμιέρα για τους Κώστα Μακεδόνα και Ελένη Βιτάλη.

Με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που επιτρέπει να έχεις επαφή με τη σκηνή όπου κι αν κάθεσαι, με τεχνικές προδιαγραφές σε ήχο και φώτα και με ποιοτικές συνεργασίες που ήδη έχουν τη δική τους ιστορία, η «Anodos» στέκει ως ένα από τα πλέον δημοφιλή μαγαζιά της Πειραιώς. Φέτος φέρνει την Ελένη Βιτάλη δίπλα δίπλα με τον Κώστα Μακεδόνα (πρεμιέρα 6/11).

Σταθερή αξία στο «Περιβόλι του Ουρανού»

Συνήθεις ύποπτοι στο «Περιβόλι του Ουρανού».
Συνήθεις ύποπτοι στο «Περιβόλι του Ουρανού».

Με αισθητική και ατμόσφαιρα παλιού λαϊκού πάλκου, το «Περιβόλι του Ουρανού» φιλοξένησε ένα από τα καλύτερα προγράμματα της νυχτερινής Αθήνας των τελευταίων χρόνων, πριν από την έλευση του κορονοϊού: Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου και Στέλιος Διονυσίου. Σε αυτή την κλασική και δοκιμασμένη συνταγή επιμένει λοιπόν και φέτος, με την παρέα να έχει ήδη ξεκινήσει τις εμφανίσεις στο πλακιώτικο στέκι (Σάββατο βράδυ-Κυριακή μεσημέρι), μετρώντας ως τέταρτό της μέλος την Ελεάνα Παπαϊωάννου.

Το «Άλσος» πατάει ξανά το γκάζι

Ένα «σπιτικό» γλέντι φέρνει ο Κραουνάκης στο «Άλσος».
Ένα «σπιτικό» γλέντι φέρνει ο Κραουνάκης στο «Άλσος».

Πολυσυζητημένος χώρος για τη διασκέδαση μιας παλιότερης Αθήνας, το «Άλσος» επαναλειτούργησε το 2019 κι έδειξε πολύ γρήγορα τις φιλοδοξίες του να καθιερωθεί εκ νέου ανάμεσα στις προτιμήσεις εξόδου. Η πανδημία μπορεί να τις φρέναρε, όμως η νέα σεζόν φέρνει καινούργιους στόχους για τη θρυλική στρογγυλή σάλα στο Πεδίον του Άρεως. Το περασμένο Σάββατο έκανε την πρεμιέρα του ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί Σάββατα, Κυριακές, Δευτέρες και Τετάρτες, παρέα με «εκλεκτούς καλεσμένους χωρίς προειδοποίηση».

Το τραγούδισμα της Ευτυχίας στο Ακροπόλ

Η Γιώτα Νέγκα «Τραγουδάει την Ευτυχία».
Η Γιώτα Νέγκα «Τραγουδάει την Ευτυχία».

Λειτουργώντας ανελλιπώς από το 1934 κι έχοντας ταυτιστεί με την εγχώρια επιθεώρηση, το Ακροπόλ είναι ένα από τα πιο διάσημα θέατρα της πρωτεύουσας. Σημαντική είναι όμως και η παρουσία του στα μουσικά πράγματα, αφού κατά καιρούς φιλοξένησε τόσο οπερέτες της Λυρικής Σκηνής όσο και συναυλίες (εκεί π.χ. έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Μάνος Λοΐζος, το 1963). Στη φετινή σεζόν, μάλιστα, προβλέπονται κάμποσες συναυλίες σε θεατρικούς χώρους – οπότε το Ακροπόλ δεν γινόταν να λείψει: τη Δευτέρα 8/11 κάνει εκεί πρεμιέρα η Γιώτα Νέγκα με την ολοκαίνουργια παράσταση «Τραγουδώντας την Ευτυχία», η οποία είναι αφιερωμένη στις πιο αγαπημένες δημιουργίες της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Χάρης Συμβουλίδης