Εκλογικό 2021: Τι λέει ο πολιτικός επιστήμονας Λ. Κουσούλης. Τι υποστηρίζει ο Η. Νικολακόπουλος – Λίρα εκατό (κλασικά…) ο Άδωνις: Στις 8.10 στον Αυτιά έλεγε για…

H «Γενιά της Κρίσης» στις Κάλπες | offlinepost

Από την αυγή, ακόμη, του νέου έτους, ένα ερώτημα είναι στα χείλη κομμάτων, πολιτικών, δημοσκόπων και δημοσιογράφων, αλλά και όσων πολιτών θέλγονται από την πολιτική και τις …εκπλήξεις που αυτή μπορεί να κρύβει: θα είναι το 2021 εκλογικό έτος; Την απάντηση στο ερώτημα την έχει μόνο ένας, ο πρωθυπουργός φυσικά. Κινήσεις του οποίου όμως, για παράδειγμα ο αναμενόμενος ανασχηματισμός, μαρτυρούν ότι το σενάριο είναι πάνω στο τραπέζι.

Η συζήτηση έχει ως αφετηρία της το εκλογικό σύστημα με βάση το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι (όποτε κι αν αυτές γίνουν δηλαδή). Η απλή αναλογική που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσχεραίνει εκ των πραγμάτων, πιο σωστά καθιστά ανέφικτη, την επίτευξη αυτοδυναμίας –και, άρα ο …πειρασμός στο Μαξίμου για διπλές εκλογές είναι εδώ.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα που ίσως και να απασχολεί κάποιους:

  • ότι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όπως η πολιτική μας ιστορία έχει αποδείξει, δεν στεριώνουν για δύο ολόκληρες τετραετίες. Και, ως εκ τούτου, το περιβάλλον του πρωθυπουργού πιθανώς να προσανατολίζεται σε κάλπες εντός του έτους, με τη λογική του 2+4 έτη. Όσο, άλλωστε, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν ανακτά την πλήρη δυναμική που είχε κάποτε.

Η συζήτηση αυτή, όμως, δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί αφού η ανθρωπότητα, και εν προκειμένω η ελληνική κοινωνία, βγουν στο ξέφωτο μετά τη φονική επέλαση της πανδημίας του αιώνα μας. Και ενώ την ίδια ώρα τα οικονομικά προβλήματα, προβλήματα επιβίωσης για κάποιους συμπολίτες μας, πιέζουν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο πολλούς. Πρόκειται για δύο κεφαλαιώδη ζητήματα συνεπώς (υγειονομική και οικονομική κρίση) από την έκβαση των οποίων θα κριθεί και ο χρόνος της προσφυγής στις κάλπες.

Πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης είπε:

«Ηχεί άτοπο στη δική μου σκέψη κάθε υπόθεση σήμερα για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η υπόθεση, νομίζω, δεν μπορεί να σταθεί. Και, πάντως, είναι κάτι περισσότερο από πρόωρη μια τέτοια σκέψη.

Για τους εξής λόγους:

1.       Η πανδημία ορίζει την πορεία. Όλα θα κινηθούν στη σκιά της πανδημίας.

2.       Η ανάπτυξη του εμβολίου, ενός σύνθετου εγχειρήματος, η εξέλιξή του θα μετρήσει στα πράγματα.

3.       Ο χρόνος διαμόρφωσης μιας νέας κατάστασης σε σχέση με την ελευθερία των κινήσεων των ανθρώπων και κυρίως της λειτουργίας της οικονομίας».

Και το «δια ταύτα» της δήλωσης του Λ. Κουσούλη έχει ως εξής:

«Όλα αυτά, θεωρώ, καθιστούν θεωρητική κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές».

Για άλλους, η συζήτηση κάθε άλλο παρά πρόωρη είναι: όπως ο Ηλίας Νικολακόπουλος για παράδειγμα, που βλέπει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Η Εποχή» και τους Παύλο Κλαυδιανό – Ιωάννα Δρόσου (19/12/2020), ο πανεπιστημιακός και μετρ των δημοσκοπήσεων ανέπτυσσε τη στρατηγική που έχει η κυβέρνηση κατά την άποψή του:

«Ποντάρει, λοιπόν, στο να κρατήσει στοιχειωδώς όρθια την οικονομία και στηρίζεται στο εμβόλιο ώστε να βγει στο ξέφωτο του καλοκαιριού. Δεν ξέρω δε, καθόλου πόσο πετυχημένη θα είναι η εκστρατεία του εμβολιασμού, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν έχει επιχειρησιακές ικανότητες.

  • “Νομίζω”, συνέχιζε ο Ηλ. Νικολακόπουλος, «ότι η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο και παίρνει μια παράταση για να μπορεί να πει το καλοκαίρι ‘εγώ σας έσωσα’. Και ας έχουν μείνει μόνο ερείπια. Αρκεί να μπορεί να πάει σε διπλές εκλογές, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Επομένως», συμπέραινε, «αυτή τη στιγμή την ενδιαφέρει να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταστροφή, σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο».

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια και οι εξελίξεις είναι μπροστά μας…

 

Λίρα εκατό (κλασικά…) ο Άδωνις: Στις 8.10 στον Αυτιά έλεγε για το ενδεχομενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες – Στις 12.07 δικαιολογούσε το κλείσιμο της αγοράς για να “μην κινδυνεύσουμε από το τρίτο κύμα”

Εικόνες… αλαλούμ εμφάνισαν σήμερα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης που άλλα έλεγαν το πρωί και άλλα αναγκάστηκαν να πουν ή να «κελαηδήσουν», όπως για παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για καθολικό lockdown σε κάθε δραστηριότητα τουλάχιστον για μία εβδομάδα!

Στην πιο ιλαροτραγική κατάσταση βρέθηκε ο Άδωνης Γεωργιάδης ο οποίος εθεάθη το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ να ισχυρίζεται ότι «το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε».

Δηλαδή κοτζάμ υπουργός «πούλαγε» ελπίδα και αισιοδοξία στον πολύπαθο κόσμο του εμπορίου ανοίγοντας παραθυράκι μιας κάποιας επαναλειτουργίας πέρα από το αποτυχημένο μέτρο του «παράδοση εκτός»…

Όμως οι ανακοινώσεις Πέτσα εξανάγκασαν τον υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου να κάνει στροφή 180 μοιρών και να γράψει λίγο αργότερα στo twitter:

«Η απόφαση για μία εβδομάδα προληπτικού κλεισίματος της Αγοράς γίνεται για να πιέσουμε την πανδημία προς τα κάτω και να μπορούμε μετά να πάμε σε χαλάρωση αλλά χωρίς να κινδυνεύουμε από το Τρίτο Κύμα που κτυπάει ανελέητα όλη την Ευρώπη. Λίγη υπομονή για να τα καταφέρουμε».