Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ευρεία νίκη Τσίπρα και αλλαγή εσωκομματικού τοπίου, σύμφωνα με το προεδρικό μπλοκ

Αλέξης Τσίπρας: Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, ανανεωμένο, ελκυστικό,  ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία

Eυρεία επικράτηση των προτάσεων Τσίπρα και του προεδρικού μπλοκ και αλλαγή εσωκομματικού τοπίου βγάζουν οι κάλπες της εκλογής των περίπου 5.000 συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ – των μελών, δηλαδή, που θα κληθούν στο συνέδριο της 14ης έως 17ης Απριλίου να εγκρίνουν την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ευρεία νίκη Τσίπρα και  αλλαγή εσωκομματικού τοπίου, σύμφωνα με το προεδρικό μπλοκ

Τα αποτελέσματα της τριήμερης εκλογικής διαδικασίας φέρνουν σε καθαρή θέση ισχύος τις δυνάμεις των προεδρικών που κινήθηκαν συντονισμένα και, σε γενικές γραμμές, ενωμένοι (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, «Γέφυρα»), δείχνουν μεγάλη υποχώρηση της «Ομπρέλας» με καθίζηση ειδικά στην περιφέρεια και σοβαρές απώλειες και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και ανοίγουν τον δρόμο για άνετη υπερψήφιση της εκλογής προέδρου από την βάση στο συνέδριο αλλά και για επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας Τσίπρα.

Τα ποσοστά της «Ομπρέλας», η οποία αρνείται κάθετα την εκλογή από την βάση, εκτιμάται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπερνούν το 20%, γεγονός που σηματοδοτεί υποχώρηση της τάξης τουλάχιστον του 10%.

Η επικράτηση του προεδρικού μπλοκ φαίνεται να ήταν σαρωτική στην περιφέρεια, ενώ και σε Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφεται μεγάλη ενίσχυση, έως και ανατροπή και αλλαγή συσχετισμών, ακόμη και σε περιοχές που αποτελούσαν προπύργια των «53» και της «Ομπρέλας».

Στην ανατολική Αττική, όπου εκλέγεται ο Χρήστος Σπίρτζης, οι προεδρικοί έφθασαν στο 78%, στο νότιο τομέα (Νίκος Παππάς) το ποσοστό τους διαμορφώνεται στο 72%, ενώ πάνω από το 70% ανέβηκαν  και στην Δυτική Αθήνα (όπου φέρεται να κινητοποίησε πολλά νέα μέλη ο Γιώργος Τσίπρας) με σαρωτική επικράτηση σε περιοχές όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω.

Καθαρή ήταν η νίκη των προεδρικών και στον Πειραιά (70%) παρ’ ότι εκεί εκλέγεται ένα από τα βασικά στελέχη της «Ομπρέλας», ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ «στα ίσα» φαίνεται να γύρισαν οι συσχετισμοί σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά οχυρά της «Ομπρέλας», την Α’ Αθήνας, όπου εκλέγονται ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.

Ανατροπή υπέρ των ενωμένων δυνάμεων των προεδρικών καταγράφεται και στον βόρειο τομέα της Αθήνας που αποτελούσε επίσης προπύργιο, και δη με μεγάλη υπεροχή, της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης). Εκεί, οι δυνάμεις της Κίνησης Μελών, ΡΕΝΕ και «Γέφυρας» υπολογίζουν τα ποσοστά τους πλέον κοντά στο 55%.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η «Ομπρέλα» δείχνει να φθάνει μετά βίας στο 20%, ενώ καταγράφει επίσης καθίζηση σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Εβρου και της Χίου (με έντονη την δραστηριότητα του Αντώνη Κοτσακά από την ΡΕΝΕ), όπου η «Ομπρέλα» δεν εξέλεξε ούτε έναν σύνεδρο, ενώ στην Δράμα εξέλεξε μόλις 3 και στην Ξάνθη τέσσερις.

Στην Λέσβο επίσης το ποσοστό του προεδρικού μπλοκ ξεπέρασε το 80%, ενώ μεγάλες ήταν οι διαφορές και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία.

Σε ό,τι αφορά την πανελλαδική συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων υπολογίζεται ότι έφθασε στο 70% του συνόλου των μελών, που πλέον εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 60.000. Ο τελευταίος γύρος εγγραφών φέρεται να απέφερε περίπου 15.000 νέα μέλη, ενώ στην κριτική της «Ομπρέλας» περί χαμηλής επίδοσης στην προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος, οι προεδρικοί απαντούν ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 28.000 μέλη και πλέον έχει περισσότερα από 60.000.