Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου – Κασσελάκης: Μέρος δεύτερο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο ισορροπημένο από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται.

Για όσους γνωρίζουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι αυτοί που ψήφισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφιβολία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι μια συμπαγής ιδεολογικά ομάδα στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που εξαρχής είχαν αποφασίσει ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, εφόσον δεν συμμετείχε σ’ αυτόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα στήριζαν την Έφη Αχτσιόγλου.

Ενώ και ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν καταπέλτης και απολυτά αντίθετος σε φαινόμενα τύπου Κασσελάκη. Αυτό που φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικό για την εκλογή του νέου
προέδρου είναι οι ψηφοφόροι του Νίκου Παππά. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη η πολιτική τους σκέψη και η πολιτική τους συμπεριφορά. Δεν αποτελούν ενιαία συμπαγή ομάδα και δεν είναι δεδομένο ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν μαζικά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ένα άλλο σημείο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, είναι τα παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών. Τον Μάιο του 2022 για την εκλογή προέδρου είχαν ψηφίσει 152.000 πολίτες. Στις εκλογές της Κυριακής ψήφησαν περίπου 147.000 πολίτες εκ των οποίων 40.000 νέα μέλη. Άρα σε σχέση με τις εκλογές του 2022 υπάρχουν περίπου 45.000 χιλιάδες παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν και πόσοι από αυτούς συνεχίζουν να έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσοι από αυτούς έχουν σκοπό να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι άγνωστο. Όμως η παρουσία τους μπορεί να είναι καθοριστική.

Οι εκλογές της Κυριακής δεν άλλαξαν τις προβλέψεις για το τι ερχόταν. Αντίθετα το επιβεβαίωσαν. Και τα πολιτικά συμπεράσματα παραμένουν τα ίδια. Η Έφη Αχτσιόγλου αντιπροσωπεύει τη σιγουριά για μια ομαλή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πολλές αναταραχές. Όμως δεν μπορεί άμεσα να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.

Η εκλογή Κασσελάκη θα είναι πολιτικός σεισμός και θα ταρακουνήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επηρεάσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έχει τις δυνατότητες να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Για πόσο χρονικό διάστημα και προς ποια κατεύθυνση είναι μια άλλη ιστορία.

Οι πολίτες που προσήλθαν μαζικά και ψήφισαν Κασσελάκη είχαν ένα βασικό σκεπτικό. Την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Όταν τους ρωτούσες γιατί ψηφίζετε Κασελλάκη όλοι έδιναν την ίδια απάντηση: Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί.

Ας το έχουμε στο βάθος του μυαλού μας και να μην το υποτιμούμε.

Αυτός είναι ο αέρας που σπρώχνει τον Κασσελάκη. Ότι μόνο αυτός μπορεί…

Άνθρωποι πλυντήρια στην υπηρεσία του Μητσοτάκη | Το Κουτί της Πανδώρας

Ορέστης Μεταξάς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*