Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης
Παραμένει το μούδιασμα αλλά ξεκινούν σταδιακά οι πολιτικές διεργασίες. Κομβικοί ρόλοι για τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη
Τα στελέχη, οι ψηφοφόροι, οι φίλοι , με λίγα λόγια ο κόσμος του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει ακόμη συνέλθει από σοκ και μετέπειτα την έντονη συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Το «παγωμένο» κλίμα θα συνεχίσει να επικρατεί στον χώρο και τα επόμενα 24ωρα, ενώ εκκρεμεί και η ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή ως φόρος τιμής στην πρόεδρο του 3ου κόμματος του κοινοβουλίου. Όμως ήδη από σήμερα και σίγουρα από Δευτέρα θα αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα τόσο αναφορικά με την περεταίρω λειτουργία του κόμματος όσο και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Είναι σαφές ότι για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1,5 μήνα το ΚΙΝ.ΑΛ θα βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση, αφού οι 6 υποψήφιοι συνιστούν διαφορετικά κέντρα (δυνητικής) εξουσίας. Παρά το γεγονός ότι στις δηλώσεις όλων το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η ρητορική περί ενότητας και σύμπνοιας του χώρου.
Υφίσταται πάντως μια στοιχειώδη βάση συνεννόησης αφού τα βασικά ζητήματα της πολιτικής λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής σε σημαντικό βαθμό καλύπτονται με θεσμικό τρόπο. Δηλαδή είτε από τα προβλεπόμενα στο καταστατικό σχετικά με την κομματική λειτουργία είτε από όσα ορίζονται στον Κανονισμό της Βουλής σε σχέση με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Η κοινοβουλευτική ομάδα
Όσον αφορά την τελευταία, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής διαθέτει δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που δεν είναι υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές. Πρόκειται για τον α’ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη, που αντικατέστησε ήδη από τις 12 Ιανουαρίου τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τον Μιχάλη Κατρίνη που είναι ο δεύτερος κατά σειρά. Ο Κώστας Σκανδαλίδης θεσμικά μπορεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Κ.Ο του κόμματος σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακόμη και σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπως και να εκτελέσει τα χρέη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης μπορεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να εκπροσωπήσει το κόμμα ακόμη και σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών
Πρόκειται για έναν ρόλο που ένα έμπειρο στέλεχος όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης μπορεί να επιτελέσει και με πολιτικά κριτήρια. Έτσι όλα δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ομοθυμία όλων των υποψηφίων ως προς το πρόσωπό του. Γεγονός που ενισχύεται από το ότι η υιοθέτηση σεναρίων αντικατάστασής του από άλλο βουλευτή μάλλον θα εγείρουν διαφωνίες που το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Στηνκοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αντικατοπτρίζονται άλλωστε οι συσχετισμοί που υπάρχουν συνολικά στο κόμμα.
Θυμίζουμε ότι στα 21 μέλη της Κ.Ο, θα προστεθεί πλέον και η Τόνια Αντωνίου, Η πρώτη επιλαχούσα δηλαδή στην Β3 Περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών όπου εκλέχθηκε το 2019 η Φώφη Γεννηματα, οπότε αυτοδίκαια καταλαμβάνει την έδρα.
Η εκλογική διαδικασία
Όσον αφορά τον κομματικό μηχανισμό, το βάρος της ευθύνης της λειτουργίας του κόμματος πέφτει στον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής «έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεών τους και των κατευθύνσεων του/της Προέδρου».
Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ δεν εμπλέκεται άμεσα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας που έχει οριστεί να γίνει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτή ανήκει στην 11 μελή Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία σύμφωνα με το άρθρο 31 του κατασταστικού «είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση».
Παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να τεθεί – από κάποιους υποψηφίους – θέμα «μετακίνησης» των ημερομηνιών για την εκλογή προέδρου, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου της Φώφης Γεννηματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και είναι «γκρίζο» το αν η απόφαση για κάτι τέτοιο ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΔΕΚΑΠ.
Πάντως το σενάριο της αναβολής αυτή δεν φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει. Αρχικά για πρακτικούς λόγους αφού θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκλογή προέδρου στα μέσα Ιανουαρίου αφού παρεμβάλλεται η περίοδος των Χριστουγέννων. Επίσης πλειοψηφική και κυρίαρχη ανάμεσα στους υποψηφίους φαίνεται είναι η άποψη πως το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηγεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Γερουλάνος στο Open: Η δύναμη του χώρου μας είναι η σύνθεση
Ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ήταν σήμερα το πρωί φιλοξενούμενος των δημοσιογράφων Άκη Παυλόπουλου και Ευλαμπίας Ρέβη, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.
Αναφέρθηκε στην προεκλογική διαδικασία και στην ατζέντα με την οποία διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κοιτάζει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά θα πρέπει να εστιάσει μόνο στην ελληνική κοινωνία. Μίλησε αναλυτικά, για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από τη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας: «…Αν θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική αναδιανομή του πλούτου πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Πρέπει να φύγει η εξουσία από το κέντρο και να πάει σε θεσμούς που λογοδοτούν, κοντά στον πολίτη. Να ενεργοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, τα εργατικά κέντρα».
Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε και στα εκατομμύρια των πολιτών που απέχουν από τις κάλπες από το 2009, λέγοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που συνεχίζουν να συμμετέχουν στα κοινά μέσα στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται: «Αν πούμε σε αυτούς τους πολίτες ότι χρειαζόμαστε μια νέα γενιά η οποία θα διεκδικήσει την εξουσία όχι για να την οικειοποιηθεί αλλά για να τη μοιράσει, πιστεύω ότι θα κάνουμε μια τεράστια τομή στον τόπο μας. Μια διοικητική τομή, μια διοικητική μεταρρύθμιση που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».
Σχετικά με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων, την προεκλογική διαδικασία αλλά και την επόμενη ημέρα για το κόμμα, υπογράμμισε: «Θα ήθελα μας δω γύρω από ένα τραπέζι και όχι μόνο στα στούντιο, να πάμε και στην περιφέρεια, σε τρεις- τέσσερις πόλεις, έχουμε ενάμιση μήνα. Να πάμε και να καθίσουμε απέναντι στον κόσμο και να πούμε, είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ και την επόμενη ημέρα… Η δύναμη του χώρου μας είναι η σύνθεση… Εδώ είμαστε, έχουμε ο καθένας τις απόψεις του, θα παλέψουμε για αυτές και θα έχουμε και διαφορές… Θα παλέψουμε, αλλά θα πούμε ότι στο τέλος αυτής της μάχης θα πορευτούμε μαζί και θα δώσουμε τις μάχες που αφορούν την κοινωνία, όχι που αφορούν τον καθένα από εμάς».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για τη συζήτηση που γίνεται για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στη βάση προγραμματικής σύγκλισης για ριζικές αλλαγές και όχι με μόνο σκοπό την εξουσία: «Όποιος βγει πρώτος θα κάνει άμεσα ξανά εκλογές για να φύγουμε από το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν όμως ανοίξει αυτή η συζήτηση, πιστεύω ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να πάμε με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο να εξηγεί τι θέλουμε να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία… Όταν διαπραγματεύεσαι για καρέκλες και όχι για αξίες, διαπραγματεύεσαι με τον λύκο».