Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται — Λοβέρδος: Αυτό που θα μπορούσα να φοβάμαι είναι να έρθουν οι οργανωμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να με καταψηφίσουν

Διευκρινίσεις για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ δόθηκαν από την ΕΔΕΚΑΠ:

Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

  • τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
  • και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (την 5η Δεκεμβρίου μόνο) το οποίο εισπράττεται από το Γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής. Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης – παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα 6/12 σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί απο τον Γενικό Διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.

Γενική Επισήμανση: για να αποφευχθεί ο συνωστισμός την ημέρα των εκλογών και καθυστερήσεις για την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής μέλους ή φίλου η αίτηση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής και συνίσταται για όσους δεν είναι μέλη του Κινήματος η εκτύπωσή της και η συμπλήρωσή της πριν προσέλθουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

 

Λοβέρδος: Αυτό που θα μπορούσα να φοβάμαι είναι να έρθουν οι οργανωμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να με καταψηφίσουν

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Πόπη Τσαπανίδου μίλησε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος. ΄

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι ευπρόσδεκτοι να ψηφίσουν στη διαδικασία είναι όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, καθώς και ότι δε φοβάται μη γίνει το κόμμα παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. «Σε ό,τι με αφορά, αυτό που θα μπορούσα να φοβάμαι είναι να έρθουν τελικά οι οργανωμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ για να με καταψηφίσουν. Γιατί και οι ντουντούκες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει εναντίον μου, ο αρχηγός του έχει δηλώσει ρητά πως δε με θέλει, και, αν θα ήταν κάτι να φοβάται κάποιος σαν εμένα, θα ήταν μία οργανωμένη εισροή στην κάλπη μας ψηφοφόρων από εκεί. Τους καλοδέχομαι, μακάρι να έρθουν. Γιατί, αν έρθουν τελικά, και ας με καταψηφίσουν και προτιμήσουν άλλον, θα αυξήσουν τη συμμετοχή, άρα οι μηχανισμοί που ταλαιπωρούν το κόμμα μας, που δεν έχει οργάνωση αλλά έχει μηχανισμούς, που δεν υπηρετούν το ίδιο το κόμμα αλλά πρόσωπα, και πρέπει να τους παραμερίσουμε, η μεγάλη συμμετοχή ακυρώνει το ρόλο τους».

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνισε σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται. «Μηχανισμοί που υπηρετούν πρόσωπα τα οποία είναι πάρα πολύ γνωστά. Εγώ δεν είμαι εδώ για να ονοματίζω αλλά για να μιλώ για κοινούς τόπους. Όποιος μιλά στο κόμμα μας για μηχανισμούς, ξέρει ποιους ακριβώς εννοούμε. Ουδέποτε υποστηρίχτηκα από μηχανισμούς, έχω οργάνωση όμως, που μού επιτρέπει βασίμως να υπολογίζω ότι την Κυριακή θα είμαι ο νικητής της εκλογικής μάχης. Το Κίνημα Αλλαγής σήμερα δεν έχει οργάνωση, αλλά έχει μία σειρά από μηχανισμούς που το ταλαιπωρούν», ανέφερε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ, ο υποψήφιος πρόεδρος ανέφερε ότι «Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανεξαιρέτως. Δε με νοιάζει τι ψήφισαν το 2019, τί ψήφισαν στο δημοψήφισμα, τι ψήφισαν το 2015 ή το 2012. Για να γίνει ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ πρέπει να μην υπάρχει αυτό το μικρό ΚΙΝΑΛ το οποίο δεν επέτυχε στους σκοπούς του. Όμως τη Δευτέρα, στο debate, μιλήσαμε πέντε εκ των έξι υποψηφίων -κακώς δεν ήταν ο έκτος, έπρεπε να είναι εκεί- και όσοι ήμασταν εκεί αποδείξαμε ότι, παρότι το κόμμα μας λεηλατήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ένα κόμμα πολλών, καλών στελεχών, ο διάλογός μας ήτανε ευπρεπέστατος, το λέει όλος ο κόσμος αυτό».

Για το ότι με χαρακτηρίζουν κεντροδεξιό φταίει ο Τσίπρας

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είναι κεντροδεξιός, όπως κάποιοι του χρεώνουν, αλλά ότι για τον χαρακτηρισμό, φταίει ο Αλέξης Τσίπρας. «Το 2015 ήμουν πάλι υποψήφιος πρόεδρος μετά από τρεις υπουργικές θητείες σε τραγικά υπουργεία – παιδείας, εργασίας, υγείας. Ουδείς διανοήθηκε να πει ότι ο Λοβέρδος είναι δεξιός. Αυτό το παραμύθι άρχισε να λέγεται υποδορίως από τη στιγμή που το είπε δημοσίως ο κύριος Τσίπρας. Είπε στην κυρία Τρέμη ότι “ο Λοβέρδος λέει ότι θα είναι ο δορυφόρος του κυρίου Μητσοτάκη”. Κι όταν η συνάδελφός σας τού είπε “μα δεν το λέει αυτό ο κύριος Λοβέρδος”, γελώντας είπε “το λέω ερμηνεύοντάς τον ελεύθερα”. Αυτά είναι παραμύθια, κουταμάρες και τρολαρίσματα που δεν συμβιβάζονται ούτε με την ιστορία μου, ούτε με το έργο μου στα υπουργεία».

Τι θα κάνει σε περίπτωση που, στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και τού προτείνει να σχηματίσουν κυβέρνηση; «Αυτή την εκδοχή ο κύριος Μητσοτάκης την έχει αποκλείσει. Έχει πει ότι θα κάνει δεύτερες εκλογές. Το τι θα κάνουν τα κόμματα το 2023 είναι ένα ζητούμενο που προκύπτει από τη λαϊκή κυριαρχία και τους αριθμούς της. Λέω όμως τώρα, αν αυτό πραγματοποιηθεί, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι εφικτός, γιατί θα ρωτάτε εμένα μόνο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ρωτάτε και τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Τσίπρα;».

Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος στο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι αντίθετος, δεν το θεωρώ προοδευτικό κόμμα. Εγώ δεν είμαι σε τίποτα αντί, είμαι πολιτικός θέσεων. Εγώ λέω ότι είμαι υπέρ ενός κόμματος που θα είναι προοδευτικός πρωταγωνιστής στην Ελλάδα. Που δε θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να έχει την Ελλάδα στα χέρια της για 20 χρόνια, δε θα της χαρίσουμε την Ελλάδα, ούτε και (στο ΣΥΡΙΖΑ) το ΠΑΣΟΚ όμως, που μάς κλέβει τα συνθήματα, το χρώμα και το σύμβολο».