Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου. Αντίστροφή μέτρηση για τον νέο αρχηγό — ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 07.00 η εκλογική διαδικασία για τον β’ γύρο της μάχης ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη με την ετυμηγορία να ολοκληρώνεται στις 19.00.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αρμόδια Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ για τις εσωκομματικές εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ), δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή, στον α’ γύρο και δεν θα πληρώσουν εκ νέου 3 ευρώ.

«Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας κα πολιτικής προοπτικής και εγώ δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη» τόνισε από την Κοζάνη, δύο ημέρες πριν από τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο απηύθυνε κα ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, τονίζοντaς πως θα αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης «για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

Ποιοι και πώς ψηφίζουν

Αυτή την Κυριακή μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες που συμμετείχαν την προηγούμενη Κυριακή. Τονίζεται ότι δεν καταβάλλεται κανένα ποσό σήμερα. Μαζί, εκτός από την μάσκα που επιβάλλεται να φορούν θα πρέπει να έχουν ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.

Τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν θα είναι τα ίδια της προηγούμενης εβδομάδας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ αν δεν υπάρξει παράταση τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται 1-1.5 ώρα μετά. (δείτε την ενότητα «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» από την επίσημη σελίδα του ΚΙΝΑΛ)

Σύμφωνα με οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ, της αρμόδιας επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών, o ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας , αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Καθότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα και χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κρατηθούν τα στοιχεία των ψηφοφόρων χειρόγραφα, η επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή την φορά εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Συνίσταται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Πού θα ψηφίσουν Ανδρουλάκης – Παπανδρέου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 11:00 στο εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου στο Εκλογικό Τμήμα που λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας, Παναγή Τσαλδάρη 10, στις 10:45 το πρωί.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου – Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτώνΕκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου - Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών

Στους 200.000 αναμένεται να ανέλθουν οι πολίτες που θα μετάσχουν στον β’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποφασίζουν σήμερα οι ψηφοφόροι, αφού καλούνται να διαλέξουν στην κάλπη είτε τον Νίκο Ανδρουλάκη, είτε τον Γιώργο Παπανδρέου. Τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους στον πρώτο γύρο της διαδικασίας επιλογής του επικεφαλής του κόμματος από την βάση.

Το τελικό αποτέλεσμα συνιστά αντικειμενικά μία νέα περίοδο για το κόμμα που αποτελεί την 3η κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας. Μάλιστα πολλοί θεωρούν πώς το ΚΙΝ.ΑΛ είναι ο κομματικός σχηματισμός θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Η συμμετοχή και η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία του β’ γύρου που ξεκινά στις 07.00 το πρωί και ολοκληρώνεται το απόγευμα δεν αναμένεται να έχει την ίδια συμμετοχή με αυτή του α’ γύρου. Παρόλα αυτά οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν περί τις 200.000 ψηφοφόροι, ενώ τη προηγούμενη Κυριακή υπήρξε ρεκόρ προσέλευσης με 270.000 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση όμως στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ικανοποίηση για την συμμετοχή σε σημείο μάλιστα που θα θεωρείται ως ένας πολιτικός οιωνός για την πολιτική και εκλογική άνοδο, ακόμη και εκτίναξη του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ (επιτροπή δεοντολογίας) που έχει την ευθύνση των εκλογών στα εκλογικά κέντρα που υπήρχαν και στον πρώτο γύρο μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν «μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21». Ο ψηφοφόρος «καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα». Επίσης διευρκινίζεται ότι «οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό» σε αντίθεση με τον α’ γύρο που καταβάλλονταν το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Ν.Ανδρουλάκης: Με «προίκα» την πρωτιά στον α’ γύρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να πρωτεύσει στη εκλογική αναμέτρηση. Με βασικό κριτήριο την προτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό του οι ψηφοφόροι στον α’ γύρο. Θυμίζουμε ότι η υποψηφιότητα του συγκέντρωσε λίγο λιγότερο από 100.000 ψήφους (98.431) και ποσοστό 36,88%. Έτσι λοιπόν με 9 ποσοστιαίες μονάδες «μπροστά» από τον δεύτερο προβάλει ως το «φαβορί» της αναμέτρησης. Σε αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί παρά να προστεθεί και η δήλωση στήριξης στον Νίκο Ανδρουλάκη που έκανε ο δεύτερος επιλαχών του α’ γύρου Ανδρέας Λοβέρδος πο συγκέντρωσε το 25,98% των ψηφοφόρων με 69.411 ψήφους. Αξίζει μάλιστα να συνυπολογιστεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτως ή άλλως συνιστά μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα αφού στην προεκλογική περίοδο στάθηκε μακριά από διλλήματα που σχετίζονταν με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου - Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών
Με ισχυρό προβάδισμα από τον α’ γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη ερμηνεύεται παράλληλα και ως εντολή για την ανανέωση του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ο μικρότερος σε ηλικία συγκριτικά τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ δεν έχει θητεύσει σε κυβερνητικά αξιώματα αφού έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος και στην συνέχεια ευρωβουλεύτης. Η ανανέωση πάντως είναι και το βασικό πολιτικό σύνθημα της καθόδου του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές, παράλληλα με τον στόχο που έχει θέσει για την εκλογική ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛ και την επαναφορά του σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε τους χαμηλούς τόνους και την απουσία «επιθετικής» διάθεσης προς τους συνυποψηφίους του. Στοιχείο που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αποδοχή στους ψηφοφόρους του κόμματος. Τέλος όπως διαφαίνεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής όσο και συνολικά η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη μοιάζει αυτή την στιγμή να έχει το «μομέντουμ» και μία ισχυρότατη δυναμική.

Γ.Παπανδρέου: Αναζητά την ανατροπή

Να ανατρέψει τα αριθμητικά δεδομένα που μοιάζουν να είναι εναντίον του, άρα και τα προγνωστικά επιχειρεί με την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Παπανδρέου. Η απόφαση του να συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής τον ανέδειξε στην πιο πολυσυζητημένη υποψηφιότητα όταν ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου - Σήμερα η ετυμηγορία των πολιτών
Να ανατρέψει τα προγνωστικά θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου  

Στον πρώτο γύρο ο πρώην πρωθυπουργός πέτυχε μία αξιοσημείωτη επίδοση με 27,97% και 74.093 ψήφους. Όμως δεν ήταν αρκετή για να του δώσει την πρώτη θέση, την οποία – δεν είναι κρυφό – ότι ευελπιστούσε πώς θα κατακτήσει. Την τελευταία εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αλλάξει την τακτική που ακολούθησε στον α’ γύρο οξύνοντας την αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και γενικά σηκώνοντας του τόνους.

Ως επίδικο του β’ γύρου η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θεωρεί την πορεία και την φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής. Υποστηρίζει ότι ο ίδιος έχει σαφείς θέσεις για την πορεία του χώρου σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης στην ρητορική του περιλαμβάνονται και αναφορές σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ η οποίες κορυφώθηκαν με τις καταγγελίες που έκανε για προβλήματα διαφάνειας στις εκλογές του πρώτου γύρου, δίχως όμως να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος