Εκκενώθηκε η κατάληψη στον Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης — Ιδιώτες στα δάση

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα μέλη της κατάληψης στον Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης έγινε χθες το απόγευμα, μετά την εκκένωσή της από άνδρες ΔΙ.ΑΣ. και Ο.Π.Κ.Ε. ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως το κτίριο αποδόθηκε στον Δήμο Πετρούπολης μετά την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας δεν διαπιστώθηκε η παραμονή ατόμων στο χώρο.

Η κατάληψη σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως πριν στεγνώσει το μελάνι των εκλογικών αποτελεσμάτων το κράτος επιτίθεται με μανία στους δημόσιους χώρους και καταστέλλει κάθε τί αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο αναδύεται σε αυτόν.

«Το κράτος, η κυβέρνηση και ο Δήμος γκρεμίζουν το κτίριο τής κατάληψης τού ΕΚΧ Βοτανικού Κήπου αφαιρώντας από την κοινωνία ακόμα μία ανάσα ελευθερίας. Θέλουν να επιβάλλουν μια κατάσταση εξαίρεσης καί αποκλεισμού για όσους αντιστέκονται στο θύλακα τής κανονικότητας τούς» αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης τής κατάληψης τού Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης.

 

Ιδιώτες στα δάση

Την πρόθεσή του να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στην ενεργή διαχείριση των δασών προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης. Είπε ότι «απαιτούνται χρηματικοί πόροι και συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και των αγορών για τον καθαρισμό των δασών» για να αξιοποιηθεί η καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα δάση εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη απαιτείται αλλαγή του τρόπου πρόληψης των πυρκαγιών, «διαφορετικά θα χάσουμε τα δάση». Και δεν θα πλουτίσουν κάποιοι, συμπληρώνουμε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχουμε πενταπλασιάσει τα χρήματα που πηγαίνουν στην πρόληψη από πριν» (πότε;) και ότι αυτό δεν φτάνει.

Πρόκειται βέβαια για χονδροειδές ψέμα καθώς η αναλογία κόστους καταστολής και πρόληψης δασικών πυρκαγιών υπερβαίνει το 3 προς 1 στην Ελλάδα. Αν έχει άλλα στοιχεία ο υπουργός, ιδού η Ρόδος.

Κ.ΖΑΦ.