Εκκένωση περιοχών μετά την έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία — Όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους ζητά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων

Μεγάλοι βράχοι έως και 2,5 χιλιόμετρων έπεσαν χθες βράδυ από το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, το οποίο εξερράγη στην νότια πόλη Καγκοσίμα, με αποτέλεσμα η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει προειδοποίηση αυξάνοντας στο μέγιστο τον συναγερμό -επίπεδο 5-.

Δεκάδες πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. «Οι κατοικημένες περιοχές των πόλεων Αριμούρα και Φουρουσάτο, που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τον κρατήρα του Σακουρατζίμα, πρέπει να είναι σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού» ανέφερε η υπηρεσία (JMA). Οι δύο πόλεις έχουν 77 κατοίκους, σύμφωνα με τον δήμο της Καγκοσίμα.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τη ροή της λάβας και τέφρα να εκτοξεύεται από το ηφαίστειο. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές επί το παρόντος, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι.

Μία από τις εκρήξεις εκτόξευσε τέφρα σε περίπου απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με την JMA, ενώ ο καπνός από το ηφαίστειο έφτασε σε ύψος σχεδόν 300 μέτρων και αναμίχθηκε με τα σύννεφα.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κάλεσε την κυβέρνηση να «συνεργαστεί στενά με τον δήμο για να διασφαλίσει την πρόληψη των ζημιών».

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, που εκπέμπει συχνά καπνό και στάχτη, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας. Το Σακουρατζίμα ήταν κάποτε νησί, αλλά λόγω παλαιότερων εκρήξεων, πλέον συνδέεται με μια χερσόνησο.

Η χώρα έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια, ενώ βρίσκεται στον «Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού», όπου πολλοί από τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις παγκοσμίως καταγράφονται εκεί.

Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία εξέδωσε προειδοποίηση για εκκένωση αυξάνοντας στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό για ηφαίστειο ήταν όταν έγινε έκρηξη στο νησί Κουτσινοεράμπου το 2015.

 

Όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους ζητά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων

Μετά τις δύο περιόδους καύσωνα με εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφικά πύρινα μέτωπα στην Γηραιά Ήπειρο, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά σήμερα να υιοθετηθεί νόμος που θα θέτει όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

«Δύο εργαζόμενοι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στη Γαλλία, χώρα όπου δεν έχει θεσπιστεί όριο θερμοκρασίας για την εργασία, 12 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας δυστυχημάτων που συνδέονταν με τη ζέστη το 2020», τονίζει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Ο απολογισμός έγινε πιο βαρύς την Πέμπτη στην Ισπανία, καθώς οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην περιφέρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσαν τον θάνατο από θερμοπληξία εργαζόμενου ο οποίος διένειμε προσπέκτους σε ταχυδρομικές θυρίδες.

Στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης οι εργαζόμενοι

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται κατάλληλα μέτρα προστασίας», προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο Κλας-Μίκαελ Σταλ. «Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν σέβονται εθνικά σύνορα. Για αυτό χρειαζόμαστε νομοθεσία σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τις ανώτατες θερμοκρασίες εργασίας», προσθέτει, κατά την ανακοίνωση.

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 23% των εργαζομένων εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο» του χρόνου εργασίας του, ποσοστό που αυξάνεται στο 36% στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας και στο 38% σε αυτόν των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών Eurofound.

Μολαταύτα, «μόνο μια χούφτα χώρες της Ευρώπης έχει θεσπίσει νομοθεσία προορισμένη να προστατεύει τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα» και υπάρχουν «μεγάλες διακυμάνσεις» από το ένα κράτος στο άλλο.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, οι Βέλγοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε σωματικά απαιτητικές δουλειές δεν πρέπει να εργάζονται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 22° Κελσίου. Το όριο είναι 5 βαθμοί Κελσίου περισσότεροι για τα ίδια είδη δουλειάς στην Ουγγαρία, ενώ στη Σλοβενία όριο είναι οι 28° Κελσίου σε όλους τους χώρους εργασίας.

ΠΟΥ: 16 – 24° Κελσίου η ιδανική θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική θερμοκρασία για την εργασία κυμαίνεται από τους 16 ως τους 24° Κελσίου.

Οι καύσωνες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου προκάλεσαν τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων στην Ισπανία, ενώ έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία.

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.