Εκκένωση Λαύριο: Ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρου. Μάζεψαν άρον άρον τους πρόσφυγες — ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τον θάνατο 52χρονου που περίμενε το ΕΚΑΒ

Λαύριο: "Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βρεθεί λύση για τους Κούρδους μετά τις εκλογές - Τελικά, η αστυνομία έσπασε τις πόρτες"

Ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά, το πρωί της Τετάρτης (5/7) από την δομή φιλοξενίας στο Λαύριο, όπου διέμεναν εδώ και χρόνια.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου καταγγέλλει σε ανάρτησή της ότι 300 άτομα στο σύνολό τους ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν και τους επιβίβασαν σε πούλμαν για την Μαλακάσα. Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα του δημάρχου Λαυρεωτικής.

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.

Η Πρωτοβουλία που κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 5 το απόγευμα, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι δεν άφησαν καν κάποιους Κούρδους που είχαν ήδη ξυπνήσει -καθώς ήταν να φύγουν για τη δουλειά- να φάνε ένα καρπούζι που είχαν κόψει και ότι «τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον». 

Υπενθυμίζεται ότι 53 άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά) απομακρύνθηκαν από το κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη και
μεταφέρθηκαν σε υφιστάμενες δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την αστυνομία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η « εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση».

Το κτίριο, το οποίο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι «επικίνδυνο για την ασφαλή διαμονή ανθρώπων» μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης «θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το κτίριο θα κατεδαφιστεί και θα γίνει υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία.

Η υπεύθυνη Εξωτερικών Υποθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Μπερτσέμ Μορντενίζ, σε δηλώσεις που έκανε στο News 24/7 σχετικά με την εκκένωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μηταράκης είχε ζητήσει να φύγουν από το κτίριο γιατί είναι παλιό και πως αυτό είναι κάτι που επιθυμούν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν «μία δομή που να τους φιλοξενήσει». Ωστόσο επιθυμούν «ένα καμπ που να είναι αποκλειστικά για Κούρδους γιατί σε άλλα καμπ έχουν κινδυνεύσει».

«Μας είχαν πει, λοιπόν, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι θα βρεθεί λύση μετά τις εκλογές. Περιμέναμε, λοιπόν, οι εκλογές πέρασαν και σήμερα έγινε αυτό που έγινε. Σπάσανε τις πόρτες, μπήκανε μέσα με τη βία, τα παιδάκια κλαίγανε, οι άνθρωποι ξύπνησαν και νόμιζαν ότι ήταν η τουρκική αστυνομία. Ευτυχώς δεν χτύπησαν κάποιον. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Κανείς δεν γνώριζε ότι θα γίνει αυτή η επιχείρηση σήμερα το πρωί. Και έγινε με αυτόν τον τρόπο. Τους πήγαν στα Οινόφυτα με τη βία. Κάποιοι τους λέγανε έχουμε διαβατήριο, μπορούμε να φύγουμε και τους απαντούσαν δεν θα κάνετε τίποτα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες Λαυρίου

Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκένωσε με το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής μπροστά…. Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβίβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα. 

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.

Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμός με τα κοντέινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κούρδοι πρόσφυγες.  Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοί πρόσφυγες. 

Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.

Αυτό αποτράπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κούρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους… και τα σύμβολα του Κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος που κοσμούσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικού αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλαχ Οτσαλαν).

Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε παει η αστυνομία,  όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κούρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κούρδοι δεν λύγισαν.  Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημμένο / αυτοδιαχειριζόμενο Camp.

Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατίρι του Ερντογάν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια “άντρο των τρομοκρατών του PKK”. Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής που εδώ και χρόνια κάνει ο,τι μπορεί για να διώξει τους Κούρδους πρόσφυγες και να “αξιοποιήσει” το κτίριο.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους. Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κούρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι… τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι (δείτε το  βίντεο).

Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν.

Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε, σήμερα το πρωί, η μετεγκατάσταση των τελευταίων, κουρδικής καταγωγής, διαμενόντων σε κτίριο του Λαυρίου. Πρόκειται για 53 άτομα, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν σε οργανωμένη δομή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου διασφαλίζεται η καλή διαβίωσή τους. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ειδοποιήσει, με έγγραφο, ότι η συγκεκριμένη κτιριακή εγκατάσταση, που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, είναι επικίνδυνη για την ασφαλή διαμονή ανθρώπων.

Μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης το κτίριο θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής. Πρωταρχικός και πάγιος στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η φιλοξενία όσων έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε ασφαλείς δομές, οι οποίες σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

 

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τον θάνατο 52χρονου που περίμενε το ΕΚΑΒ

Την απαξίωση του ΕΣΥ παρά την επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και την έκδοση ΠΝΠ για στελέχωση του ΕΚΑΒ από την Πυροσβεστική στηλιτεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τον θάνατο 52χρονου στο Περιστέρι, που έφερε στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «είναι τραγικό, εν έτει 2023, άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο» και ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν η ΝΔ κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια».

Αναλυτικά η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μία ημέρα μετά την επικοινωνιακή φιέστα του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και λίγες ώρες μετά την έκδοση ΠΝΠ για στελέχωση του ΕΚΑΒ από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη συμπολίτης μας, αυτή τη φορά στο Περιστέρι, έχασε την ζωή του περιμένοντας το ΕΚΑΒ.

Είναι τραγικό, εν έτει 2023, άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν η ΝΔ κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια.

Και στην νέα θητεία της η ΝΔ επιμένει στην απαξίωση του ΕΣΥ και περιορίζεται σε πρόχειρες λύσεις. Η πεισματική άρνηση για προσλήψεις επιβεβαιώνει ότι ο στόχος της ΝΔ δεν είναι άλλος από την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι μαζί με την κοινωνία θα δώσει την μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε δημόσια και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη».