Εκκένωσαν κατάληψη 30 χρόνων, παραμονή Πρωτοχρονιάς

Αστυνομική επιχείρηση έγινε σήμερα τα ξημερώματα για την εκκένωση της κατάληψης του Βιολογικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1990.

Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως ο χώρος ήταν άδειος την ώρα της έρευνας για ύποπτα αντικείμενο από την αστυνομία, που φέρεται να κατέσχεσε στυλιάρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσήχθη ένα άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου εκτός του κτιρίου, καθώς προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο.

H επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε μετά από το αίτημα των πρυτανικών αρχών να λήξει η κατάληψη με το επιχείρημα ότι θέλει να εγκαταστήσει εκεί βιβλιοθήκη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κατάληψη. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το στέκι στην ιστοσελίδα Indymedia, αλληλέγγυοι βρίσκονται στην περιοχή, απέναντι από την Πυροσβεστική της Ολυμπιάδος.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης φοιτητές κρέμασαν επίσης πανό στην πρόσοψη της Φιλοσοφικής σχολής, το οποίος γράφει «απέναντι στα σχέδια του κράτους-παρακράτους υπερασπιζόμαστε τις δομές αγώνα, τα στέκια και τις καταλήψεις. Κάτω ο ν. 4777, κάτω τα χέρια από το στέκι στο Βιολογικό».

Πρωτοβουλία αλληλέγγυων έγραψαν συνθήματα και στην Πρυτανεία του ΕΜΠ, όπως «μπάτσοι, πρυτάνεις-επενδυτές, κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις» και «οι καταλήψεις είναι αγκάθια στον κόσμο της εξουσίας».

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία σημειώνει πως ο πρύτανης Μπουντουβής και οι κοσμήτορες Τουρνικιώτης και Κουρκουλής είναι υπεύθυνοι για τις εισβολές αστυνομικών σε πανεπιστημιακό χώρο, το επίμονο σφράγισμα του κτηρίου Γκίνη, την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας και την σύλληψη συντροφ(ισσ)ων από τον χώρο του κάτω Πολυτεχνείου που έσπασαν το λοκαουτ ενόψει του περσινού τριημέρου του Πολυτεχνείου.