Εκατομμύρια νεκρά ψάρια γέμισαν τον ποταμό Ντάρλινγκ στην Αυστραλία — Παραδοχή για πρώτη φορά από το Βερολίνο: Σε τουρκική κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου — Απορρίπτουν οι ΗΠΑ την έκκληση της Κίνας για εκεχειρία στην Ουκρανία

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια γέμισαν τον ποταμό Ντάρλινγκ στην Αυστραλία

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν μεγάλο μέρος ενός ποταμού στη νοτιοανατολική Αυστραλία, η οποία πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε πως «εκατομμύρια» ψάρια είναι νεκρά στον ποταμό Ντάρλινγκ κοντά στο χωριό Μενίντι και πως πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή.

Thousands of dead fish found floating in Australian River after mass killing

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού.

«Είναι αληθινά φρικτό, υπάρχουν ψάρια νεκρά όπου φτάνει το μάτι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέιμ Μακράμπ, ένας κάτοικος του Μενίντι, και κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες» περιβαλλοντικές συνέπειες.

Hundreds of thousands of dead fish discovered in Menindee, NSW

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι πληθυσμοί των ψαριών στον ποταμό είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά τα νερά έχουν από τότε αποτραβηχτεί.

«Ο θάνατος αυτών των ψαριών συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία), επειδή τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται», εξήγησε με ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το κύμα καύσωνα επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο.

Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν ήδη αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων.

Το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και την ξηρασία.

 

Παραδοχή για πρώτη φορά από το Βερολίνο: Σε τουρκική κατοχή το βόρειο τμήμα της ΚύπρουΠαραδοχή για πρώτη φορά από το Βερολίνο: Σε τουρκική κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι «κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», παραδέχθηκε για πρώτη φορά το Βερολίνο, σε ένα θέμα που απέφευγε επιμελώς να απαντήσει.

Η απάντηση αυτή, όπως καταγράφει η Deutsche Welle δόθηκε επισήμως από τη αρμόδια υφυπουργό Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welleέχει ως εξής:

«Με φόντο τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία που έχουν ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου και λίγο μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο με τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενδιαφέρον έχει πρόσφατη ερώτηση που τέθηκε στη γερμανική βουλή (συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου) στην καθιερωμένη «ώρα των ερωτήσεων» προς τη γερμανική κυβέρνηση από τη βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν, σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει νομικά η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ετέθη από την κ. Νταγκντελέν ως εξής: «Συνιστά η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβίαση του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου 1974 που εκδόθηκε κατόπιν της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο καθώς και με το Ψήφισμα 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 12ης Μαρτίου του 1975 μετά τη μονομερή ανακήρυξη του «Oμόσπονδου Tουρκικού Kράτους;».

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το διαρκές ερώτημα που θέτει εδώ και καιρό η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως ανέφερε η ίδια στο ελληνικό πρόγραμμα της DW.

Προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, στην απάντησή της εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σεβίμ Νταγκντελέν κάνει αυτή τη φορά ευθαρσώς λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κάτι που δεν είχε κάνει σε παρόμοια ερώτηση της Νταγκντελέν προς την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο (SF_23-02-0292). Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατονομάσει την κατοχή ως «αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα η γερμανική κυβέρνηση απαντά τα εξής στο ερώτημα της Νταγκντελέν: «Η τουρκική θέση σε σχέση με το βόρειο τμήμα της νήσου Κύπρου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και θεωρεί αυτό το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Νταγκντελέν στην DW: Στοπ στην στήριξη του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού

Σε αποκλειστική δήλωσή της στο ελληνικό πρόγραμμα της DW η βουλευτής της Αριστεράς σχολιάζει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε επιτέλους την τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η αναγνώριση της πραγματικότητας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση άργησε πολύ. Ο καγκελάριος Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ καλούνται να στηρίξουν εμφατικά διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να τελειώσει η διχοτόμηση της Κύπρου με απώτερο στόχο την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις του αυταρχικού Ερντογάν καθώς και την πολιτική της κλιμάκωσης που ακολουθεί στη Μεσόγειο. Αντί να εξοπλίζει τον στόλο του Ερντογάν, η γερμανική συγκυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα με ένα ευρωπαϊκό πάγωμα των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα».

 

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ την έκκληση της Κίνας για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η έκκληση της Κίνας για εκεχειρία ισοδυναμεί με «επικύρωση ρωσικών κατακτήσεων στην Ουκρανία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και απορρίπτουν τις προτάσεις διευθέτησης που υπέβαλλε η Κίνα, θεωρώντας ότι ισοδυναμεί με επικύρωση των έως τώρα ρωσικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και ότι δίνει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να προετοιμάσει μια νέα επίθεση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

«Δεν στηρίζουμε τις εκκλήσεις για εκεχειρία επί του παρόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ενόψει του ταξιδιού την προσεχή εβδομάδα στη Μόσχα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν στηρίζουμε σίγουρα τις εκκλήσεις για εκεχειρία που θα μπορούσε να απευθύνει η Κίνα σε μια συνάντηση στη Μόσχα, η οποία πολύ απλά θα ωφελούσε τη Ρωσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες που ηγούνται του δυτικού συνασπισμού για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία στηρίζοντας τον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, μια εκεχειρία θα επέτρεπε να χαλαρώσει η πίεση στις ρωσικές δυνάμεις και θα έδινε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να παγιώσει την κυριαρχία του σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας.

«Μια εκεχειρία τώρα ισοδυναμεί κατ΄ουσία με την έγκριση ρωσικών κατακτήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι. «Η Ρωσία θα ήταν τότε ελεύθερη να χρησιμοποιήσει μια κατάπαυση του πυρός για να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία, να ανοικοδομήσει, να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις δυνάμεις της ώστε να ξαναρχίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία την κατάλληλη στιγμή».

«Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν πρόοδος προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα. «Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Σι θα επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι καθώς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσει και την ουκρανική πλευρά, και όχι μόνο τον κ. Πούτιν», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σι, αλλά οι λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας δεν έχουν αρχίσει ακόμη να καθορίζονται. «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε επαφή με τους Κινέζους», ώστε να γίνει μια τέτοια τηλεφωνική επικοινωνία, διευκρίνισε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατηρούν από κοντά εάν η Κίνα θα επεκτείνει τη διπλωματική της υποστήριξη προς τη Ρωσία στη σύγκρουση με στρατιωτική υποστήριξη υπό τη μορφή πυρομαχικών ή εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, το Πεκίνο δεν «απέκλεισε την ιδέα». «Αλλά δεν έχουμε δει σημάδια ή επιβεβαίωση ότι πήραν μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση ή ότι πράγματι προμήθευσαν όπλα», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*