Εισαγγελική έρευνα για τον «Μεγάλο Αδελφό» του Μαξίμου στην ερευνητική δημοσιογραφία — Συντάξεις και επιδόματα. Πότε πληρώνουν e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, εντολή για διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν να αναλάβει την εποπτεία της ΕΥΠ. Επομένως ο πρωθυπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει ποιος και γιατί έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη, όπως επίσης και πόσοι ακόμη δημοσιογράφοι παρακολουθούνται. Η αποκάλυψη του Reporters United για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ δεν εκθέτει μόνο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος περιέγραψε το χακάρισμα του κινητού του οικονομικού συντάκτη ως «ιδιωτική παρακολούθηση».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο Twitter: «Πληροφορούμαι πως η δημοσιοποίηση της είδησης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου μου προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

«Σκοπός είναι να διαπιστωθεί από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού μου απορρήτου . Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών. Καλωσορίζω την εξέλιξη αυτή», προσθέτει.

«Ωστόσο,αυτό που προέχει είναι να διευρυνθεί το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό ζήτημα,δηλαδή η αλλαγή του νόμου της ΑΔΑΕ προκειμένου να μην πληροφορηθώ ότι τελούσα υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ. Και ζητώ από τα πολιτικά κόμματα να εστιάσουν σε αυτό το ζήτημα την προσοχή τους» καταλήγει ο Θανάσης Κουκάκης σε τρίτη ανάρτησή του.

 

 

Συντάξεις και επιδόματα – Πότε πληρώνουν e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔΣυντάξεις και επιδόματα – Πότε πληρώνουν e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 18-22 Απριλίου. Θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2,4 δις. ευρώ σε πάνω από 5 εκατ. δικαιούχους.

Ειδικότερα:

e-ΕΦΚΑ

Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 18-22 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες προγραμματισμένες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθούν 552,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου σε 974.228 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ καθώς και αυτούς των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν 741,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.476.228 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Μαΐου στη βάση του Ν. 4778/2021.

Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθούν 742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.477.955 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8).

Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 15,1 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, 13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Έκτακτες πληρωμές

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ε-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ

32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ

223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος

580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα

ΟΑΕΔ

Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

-9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

-27 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

-700.000. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

-500.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα