Εισαγγελέας για Novartis: Παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο για Τουλουπάκη, Παπαγγελόπουλο. Καμία κατηγορία για Παπαδάκου, Βαξεβάνη, Φιλιππάκη — Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών: Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπονται ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας

H Novartis, η αποζημίωση και οι εγκληματίες του «λευκού κολάρου» | Η  Εφημερίδα των Συντακτών

Την παραπομπή σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Novartis προτείνει η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ποινικής ευθύνης υπουργών Ελένη Μετσοβίτου – Φουρλή, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Εισαγγελέας για Novartis: Παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο για Τουλουπάκη, Παπαγγελόπουλο – Καμία κατηγορία για Παπαδάκου, Βαξεβάνη, Φιλιππάκη

Αντίθετα, απαλλακτική είναι η πρότασή της για τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Συγκεκριμένα, με πρόταση 380 σελίδων, η κ. Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και οι τρεις εισαγγελείς που διετέλεσαν αρμόδιοι για την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων στις παράνομες πρακτικές της Novartis. H εισαγγελική λειτουργός  προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο κ. Παπαγγελόπουλος, η κ. Τουλουπάκη που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα και απέστειλε τον φάκελο για τους πολιτικούς στη Βουλή, όπως και οι συνεργάτες της, κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης.

Η εισαγγελική λειτουργός αποδίδει στους 4 το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Οι κατηγορίες σε βάρος τους σχετίζονται με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νοvartis.

Αντίθετα, σχετικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους (Ι. Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Κώστας Βαξεβάνης) η πρόταση της εισαγγελέως είναι στο σύνολό της απαλλακτική.

Επί της εισαγγελικής πρότασης τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει σχετικό αμετάκλητο βούλευμα.

Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών: Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπονται ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος ΚαλογρίτσαςΥπόθεση τηλεοπτικών αδειών: Σε ειδικό δικαστήριο παραπέμπονται ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας

Την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο.

Οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδεϊλίνη, παραπέμπουν αμετάκλητα τον πρώην υπουργό να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος.

Μαζί με τον Νίκο Παππά θα δώσει εξηγήσεις ως συνεργός ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και υποστηρίζει ότι το έκανε μετά από προτροπή του συγκατηγορούμενου του πρώην υπουργού.

Το παραπεμπτικό βούλευμα (4/ 2022) υιοθετεί τα επιχειρήματα της εισαγγελέως, ως προς την ποινική ευθύνη των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης , σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μετά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη η οποία, τελικά, αποφάσισε την παραπομπή των δυο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συγκροτηθεί – κατά το σύνταγμα- από ανώτατους δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας ενώ ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε όσα του αποδίδονται κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Η σκυτάλη της διαδικασίας περνά , πλέον, στη Βουλή η οποία θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα ανέβουν στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου που αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.