Εθνοκάθαρση κατά των Κούρδων με την ανοχή των Αμερικανών;

Την παντελή απουσία προσπάθειας από την κυβέρνηση Τραμπ να αποτρέψει την επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας στηλιτεύει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εθνοκάθαρση» κατά των Κούρδων με την ανοχή των Αμερικανών;

Ο Ουίλιαμ Ρόουμπακ, απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, καταγγέλλει, σε έκθεση που δημοσιεύουν οι New York Times, εσκεμμένες προσπάθειες από την Άγκυρα και τους συμμάχους της για τη διάπραξη εθνοκάθαρσης στη Συρία, κάτι που μπορεί να οριστεί ως έγκλημα πολέμου.

«Κάποια μέρα ο κόσμος θα διερωτάται τι έγινε σε αυτή την περίπτωση και γιατί οι αξιωματούχοι δεν έκαναν περισσότερα για να τη σταματήσουν. Γιατί δεν μίλησαν ανοικτά, γιατί δεν κατήγγειλαν την Τουρκία για την απρόκλητη στρατιωτική επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άμαχοι, να εκτοπιστούν ή να μείνουν άστεγοι πάνω από 100.000 άλλοι», ανέφερε, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας της Νέας Υόρκης, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της έκθεσής του Ρόουμπακ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με την εκπρόσωπό του Μόργκαν Ορτέιγκους να μην επιβεβαιώνει την επιστολή και να υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον εναντιώθηκε σθεναρά στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να επιτεθεί στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυρίως οι αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία έχουν διαπράξει ωμότητες, ιδίως φόνους αμάχων.

«Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν και έχουμε θέσει το ζήτημα στα ανώτατα επίπεδα του τουρκικού κράτους», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η έκθεση αυτή του Ρόουμπακ πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Πενς με τον Ερντογάν για την εγκαθίδρυση ισχυρής τουρκικής παρουσίας στη βορειοανατολική Συρία και την πλήρη αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή.