ΕΕ: Πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από ΗΠΑ παρά από Ρωσία — Δύσκολος χειμώνας για Ευρώπη: Η Γερμανία εξετάζει δελτίο για ρεύμα, αέριο, ζεστό νερό — Ισπανία: Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις και Ραμπάτ μετά την τραγωδία

Τάνκερ μεταφοράς LNG

Τάνκερ μεταφοράς LNG  

Πιθανή λύση του προβλήματος με το φυσικό αέριο, η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε την Παρασκευή (01/07) ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο 1ος μήνας στην ιστορία, κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία» έγραψε ο Φατίχ Μπιρόλ σε ανάρτηση του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι «η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Φατίχ επισημαίνει επίσης ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιώνΑλλά το αν αυτό θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».

 

Δύσκολος χειμώνας έρχεται για την Ευρώπη: Η Γερμανία εξετάζει δελτίο για ρεύμα, αέριο και ζεστό νερόΡωσία - Εξαγωγή ενέργειας / Associated press

Για έναν δύσκολο ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα προετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν οι χώρες της Ευρώπης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να σταματά τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα και η Κομισιόν επιθυμεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και από την πλευρά της η Μόσχα μπορεί να ρυθμίζει τις αγορές, ανάλογα με το αν ανοίγει ή κλείνει τις στρόφιγγες.

Ενδεικτικό της ευρωπαϊκής ανησυχίας είναι το ότι ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα ενέργειας της Γερμανίας μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε.

Αν και διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης. «Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (της πανδημίας) του κορονοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρούν πως η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Διακοπές ρεύματος

Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.

«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Ζεστό νερό με δελτίο

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», είπε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένου ΥΦΑ, ο κ. Κέρσταν προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός ΥΦΑ του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ στο Βίλχελμσχαβεν και στο Μπρούνσμπουτελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της χρονιάς, κατά τη Βελτ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομίας

 

Ισπανία: Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις και το Ραμπάτ μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στη ΜελίγιαΙσπανία: Διαδηλώσεις σε ισπανικές πόλεις και το Ραμπάτ μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στη Μελίγια

Αυξάνεται η διεθνής καταδίκη εναντίον των δύο χωρών

Ισπανία:  Η Ισπανία και το Μαρόκο βρίσκονται στο επίκεντρο μετά από μια συνοριακή διέλευση στον θύλακα της Μελίγια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 37 μεταναστών. Συγκεκριμένα, περίπου 2.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα στις 24 Ιουνίου, μια ξαφνική εισροή που προκάλεσε θανατηφόρο ξέσπασμα και άφησε εκατοντάδες τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Μαρόκου και της Ισπανίας.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και το Ραμπάτ την Παρασκευή 1/7 το βράδυ μετά την τραγωδία στη Μελίγια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 Αφρικανούς μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν στις 24 Ιουνίου να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο.

Στη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα, το Βίγκο, στο Σαν Σεμπάστιαν και τη Λα Κορούνια, αλλά και στη Μελίγια πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση διάφορων οργανώσεων για να καταγγείλουν “τις μεταναστευτικές πολιτικές, που βασίζονται στην αστυνομική βία και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων”.

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου μερικές δεκάδες εκπρόσωποι της Ένωσης Υποσαχάριων Κοινοτήτων στο Μαρόκο και οργανώσεων αρωγής των μεταναστών διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο ζητώντας το Ραμπάτ “να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ”.

“Ζητάμε να τερματιστεί η μεταναστευτική πολιτική που χρηματοδοτεί η ΕΕ, την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας και την παράδοση των σορών στις οικογένειες”, δήλωσε ο ακτιβιστής Μαμαντού Ντιαλό,

Η μαροκινή δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 65 παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σουδανών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα μαζικής εισόδου στη Μελίγια από το Μαρόκο.

Στο περιστατικό αυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 μετανάστες, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, “τουλάχιστον 37”, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η τραγωδία αυτή είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ στα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Θέουτα και Μελίγια – των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με την αφρικανική ήπειρο- και έχει προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση. Ο ΟΗΕ εξέδωσε μια σπάνιας αυστηρότητας ανακοίνωση για το θέμα, ενώ δύο έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ισπανία.

Στη Μαδρίτη πολλές εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα όπως “Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος”, “Οι αντιρατσιστές είναι εδώ” ή “ΕΕ εγκληματικά υπεύθυνη” και κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: “Τα σύνορα σκοτώνουν”.

Σύμφωνα με το Ραμπάτ, τα θύματα σκοτώθηκαν “σε ποδοπάτημα και πηδώντας” από τον ψηλό μεταλλικό φράκτης που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια στη διάρκεια “επίθεσης την οποία χαρακτήρισε η χρήση πολύ βίαιων μεθόδων από την πλευρά των μεταναστών”.

Όμως σύντομα είδαν το φως της δημοσιότητες φωτογραφίες “με πτώματα να κείτονται στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος, μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας (…) να χτυπούν ανθρώπους και μέλη της ισπανικής Εθνοφρουράς να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που κρεμόντουσαν από τον φράκτη”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε αφού η Μαδρίτη και το Ραμπάτ εξομάλυναν στα μέσα Μαΐου τις σχέσεις τους, έπειτα από μια διπλωματική αντιπαράθεση που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο για το θέμα της δυτικής Σαχάρας. Για τη Μαδρίτη η εξομάλυνση αυτή έχει βασικό στόχο να εξασφαλίσει “τη συνεργασία” του Ραμπάτ στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης.

Περίεργα σύνορα: Τα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκο

Η Θέουτα είναι μια πόλη 18,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Ισπανία αλλά βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και συνορεύει με το Μαρόκο. Χωρίζεται από την Ιβηρική χερσόνησο από το στενό του Γιβραλτάρ και αποτελεί το σύνορο της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το Μαρόκο διεκδικεί τη Θέουτα μαζί με την ισπανική αυτόνομη πόλη της Μελίγια και έναν αριθμό νησιών της Μεσογείου, κάτι που οδήγησε την Ισπανία να υψώσει ένα φράχτη τριών μέτρων με συρματοπλέγματα γύρω από την πόλη.

Τα εδάφη της Μελίγια και της Θέουτα είναι σήμερα τα μοναδικά εδάφη Ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική.