ΕΕ: «Μπλόκο» με σφραγίδα… Βερολίνου στην κατάργηση των θερμικών κινητήρων στα νέα ΙΧ από — Δεκάδες νεκροί σε Μαλάουι και Μοζαμβίκη μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Φρέντι

Συμμαχία με την Ιταλία και ορισμένες χώρες ανατολικής Ευρώπης, σχημάτισε η Γερμανία εναντίον της σχεδιαζόμενης σταδιακής κατάργησης των μηχανών εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει αντιπρόταση. Πρόκειται για ένα νέο «αγκάθι» για την ΕΕ που σχεδιάζει την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας συναντήθηκαν χθες Δευτέρα για να συζητήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στα σχέδια της ΕΕ.

Η υπό κατάρτιση ευρωπαϊκή νομοθεσία «χρειάζεται αλλαγές επειγόντως», έκρινε ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσιγκ.

Σύμφωνα με τον κ. Βίσιγκ, επικρατεί σκεπτικισμός στη νεοπαγή συμμαχία για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε πως πρόκειται να προταθεί να δημιουργηθεί ξεχωριστή κατηγορία οχημάτων, που μπορούν να καίνε συνθετικά καύσιμα, κλιματικά ουδέτερα, μετά το 2035.

«Η απαγόρευση της μηχανής εσωτερικής καύσης, όταν μπορεί να λειτουργεί με κλιματικά ουδέτερο τρόπο, μας φαίνεται λάθος προσέγγιση», επέμεινε.

Η νομοθεσία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κυριότερο εργαλείο της ΕΕ για να προωθήσει την ευρωπαϊκή μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπήκε στον πάγο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το Βερολίνο πρόβαλε ένσταση την τελευταία στιγμή. Η εξέλιξη κατέλαβε εξαπίνης πολλούς στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ήδη καταλήξει σε συμφωνία στα τέλη του 2022.

Δεκάδες νεκροί σε Μαλάουι και Μοζαμβίκη μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα ΦρέντιΔεκάδες νεκροί σε Μαλάουι και Μοζαμβίκη μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Φρέντι

Δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μετρούν Μοζαμβίκη και Μαλάουι από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι.

Ειδικότερα ο τυφώνας «χτύπησε» το Σάββατο την κεντρική Μοζαμβίκη καταστρέφοντας στέγες σπιτιών και προκαλώντας πλημμύρεςγύρω από το λιμάνι Κουελιμάνι. Όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι ακόμα σαφές το μέγεθος των ζημιών, αλλά και το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γιατί η παροχή ρεύματος και η τηλεφωνικές συνδέσεις διακόπηκαν σε ορισμένες περιοχές.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο κυκλώνας άρχισε να πλήττει το Μαλάουι, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Δεδομένου ότι το Μαλάουι βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο θανατηφόρα επιδημία χολέραςστην ιστορία του, οι υπηρεσίες υγείας του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι η κατάσταση αναμένεται πλέον να επιδεινωθεί.

Πηγή: BBC, Al Jazeera