Εδέησαν να δώσουν αύξηση για τα εκτός έδρας στους ηθοποιούς των κρατικών σκηνών

Με σημαντική καθυστέρηση και μετά την ακύρωση μιας παράστασης στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, εδέησε επιτέλους το υπουργείο Πολιτισμού να τηρήσει την προφορική του δέσμευση προς τo  Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» και το «Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου να αυξήσει τις εκτός έδρας αμοιβές των ηθοποιών των δύο κρατικών σκηνών εν μέσω του τσουνάμι ακρίβειας.

Όπως ενημερώνει με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτσμού, δηλώνοντας «απολύτως συνεπές ως προς τις δεσμεύσεις του» κατέθεσε χθες, Δευτέρα 11 Ιουλίου, τροπολογία για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η τροπολογία, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, προβλέπει την, «από 1ης Ιουλίου 2022, αναδρομική αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, όπως είχε συμφωνηθεί».

Για άλλη μια φορά η υπουργός Πολιτισμού επέλεξε να κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή… τόλμησε το προηγούμενο διάστημα να την καλέσει να τηρήσει τον λόγο της.
«Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τήρησε στο απόλυτο τη δέσμευσή της. Καλούμε τα Σωματεία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκληθεί περαιτέρω ζημία στο Εθνικό Θέατρο, τον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εισακουστεί το δίκαιο αίτημα των ηθοποιών τα δύο σωματεία είχαν προκηρύξει στάση εργασίας, την οποία προσέβαλε το Υπουργείο καταθέτοντας αιφνιδιαστικά ασφαλιστικά μέτρα ώστε να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Τελικά το δικαστήριο έκρινε υπέρ των εργαζομένων και στον απόηχο της απόφασης ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης εμφανίστηκε στην Επίδαυρο το περασμένο Σαββατοκύριακο.