Κατά την ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή της Γερουσίας, κατά την οποία ελήφθησαν εκατοντάδες καταθέσεις.
Έπειτα από έξι μήνες ακροάσεων, με συγκλονιστικές καταθέσεις και τρομακτικές αποκαλύψεις, η επιτροπή έρευνας που αποτελείται από γερουσιαστές διάφορων κομμάτων της Βραζιλίας θα δημοσιοποιήσει σήμερα το πολυαναμενόμενο πόρισμά της.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας της Γερουσίας που ερεύνησε τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο θα ζητήσει να του απαγγελθούν κατηγορίες για μια σειρά εγκλημάτων, λόγω των λαθών που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 600.000 ανθρώπων στη χώρα.
Ο Μπολσονάρο έχει απορρίψει την έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη, ενώ χθες δήλωσε σε υποστηρικτές του ότι είναι «ένα ανέκδοτο», τονίζοντας ότι δεν τον ανησυχεί.
Σήμερα, ο εισηγητής Ρενάν Καλχέιρος θα διαβάσει πιθανόν μια συντομευμένη εκδοχή του πορίσματος των 1.200 σελίδων. Ο Καλχέιρος ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου θα πρέπει να απαγγελθούν εννέα κατηγορίες, ανάμεσά τους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «κακοδιαχείριση».
Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν από το πόρισμα οι κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και «γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών», λόγω διαφωνιών των μελών της επιτροπής. Σύμφωνα με αυτήν, τα εγκλήματα που περιγράφονται στο πόρισμά της διαπράχθηκαν «σκοπίμως», καθώς η κυβέρνηση Μπολσονάρο αποφάσισε να μην λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα, στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται ότι ο Μπολσονάρο απέρριψε προτάσεις να αγοράσει η Βραζιλία εμβόλια κατά της covid-19, καθυστερώντας την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, γεγονός που εκτιμάται ότι κόστισε 95.000 ζωές.
Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος οδηγούνταν από «μια αβάσιμη πίστη στη θεωρία της ανοσίας της αγέλης μέσω της φυσικής νόσησης και την ύπαρξη θεραπείας».
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον πολλών υπουργών και τριών γιων του Μπολσονάρο: του γερουσιαστή Φλάβιο, του Εντουάρντο, πολιτικού και αξιωματικού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, και του Κάρλος, μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο. Οι τρεις γιοι του Μπολσονάρο κατηγορούνται ότι διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις για την covid-19 και υποκίνησαν τους πολίτες «να μη συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας».
Η επιτροπή έρευνας εξέτασε τις ευθύνες της κυβέρνησης στη σοβαρή έλλειψη οξυγόνου που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ασθενών στο Μανάους, τις δηλώσεις του Μπολσονάρο κατά των lockdown, αλλά και την άρνησή του να παραδεχθεί τη σοβαρότητα της covid-19, την οποία έχει χαρακτηρίσει «γριπούλα». Εξάλλου, οι ειδικοί έχουν επικρίνει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο επειδή δεν φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του και τονίζει το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.
Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις σχέσεις μεταξύ του Βραζιλιάνου προέδρου και ιδιωτικών νοσοκομειακών ομίλων, οι οποίοι φέρονται να προωθούσαν «μια επικίνδυνη θεραπεία» κατά της covid-19, κυρίως με υδροξυχλωροκίνη, η αποτελεσματικότητα της οποίας δεν έχει αποδειχθεί.
«Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας προτείνει ξεκάθαρα να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπεύθυνους, και υπάρχουν πολλοί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μην τιμωρηθούν», τόνισε χθες ο Ομάρ Αζίζ, πρόεδρος της επιτροπής.
Το πόρισμα θα δοθεί στην εισαγγελία, η οποία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να απαγγείλει κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία δείχνει η έρευνα. Στην περίπτωση του Μπολσονάρο οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου, το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπομπής του, αλλά και του γενικού εισαγγελέα Αουγκούστο Αράς, τον οποίο έχει διορίσει ο ίδιος, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρο.
Οι Ταλιμπάν επιβραβεύουν με γη και χρήματα τις οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας
Οι Ταλιμπάν εξήραν τους βομβιστές αυτοκτονίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της πρώην κυβέρνησης και των δυτικών της συμμάχων και προσέφεραν στις οικογένειές τους χρήματα, ενώ τους υποσχέθηκαν ότι θα τους παραχωρήσουν εκτάσεις γης, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο οποίος είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 10 εκατομμύρια δολάρια ως διεθνής τρομοκράτης, συναντήθηκε με τις οικογένειες των νεκρών καμικάζι στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, το οποίο μάλιστα είχε γίνει στόχος βομβιστών αυτοκτονίας το 2018.
Οι επίσημες φωτογραφίες από τη συνάντηση εμφάνιζαν το πρόσωπό του θολό.
«Στην ομιλία του ο υπουργός χαιρέτισε το τζιχάντ και τις θυσίες των μαρτύρων και των Μουτζαχεντίν και τους αποκάλεσε ήρωες του ισλάμ και της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.
Οι οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας έλαβαν ρουχισμό, 111 δολάρια και υποσχέσεις για εκτάσεις γης, είπε ο εκπρόσωπος Κάρι Σάγεντ Κόστι.
Ο Χακάνι ανέλαβε από τον πατέρα του Τζαλαλουντίν Χακάνι επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, μιας ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, την οποία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν για μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στη διάρκεια του πολέμου.
Ο άνθρωπος αυτός καταζητείται από το FBI σε σχέση με μια επίθεση σε ένα άλλο ξενοδοχείο της Καμπούλ το 2008, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Aμερικανός πολίτης.
Μετά την νίκη των Ταλιμπάν επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε τον Αύγουστο, ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους, έχουν πραγματοποιήσει σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίων τζαμιών και άλλων στόχων σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.

Ένα ροζ βίντεο με πρωταγωνιστή τον «πρωθυπουργό» στα κατεχόμενα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και πλήθος σχολίων. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Έρσαν Σανέρ, αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την πολιτική.
Το επίμαχο «ροζ» βίντεο
Το βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σανέρ δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα social media, προκαλώντας σεισμό τόσο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όσο και στο κόμμα του οποίου ηγείται ο Σανέρ, του UBP.
Όπως μεταδίδει το sigmalive.gr, ο Σανέρ δέχθηκε μεγάλη πίεση για παραίτηση από τη θέση του Προέδρου του κόμματος, ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις για να αποσυρθεί από τη θέση του «πρωθυπουργού» προκειμένου να αποφευχθεί η νομική και πολιτική κρίση.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σάνερ, αποφάσισε να παραιτηθεί από όλα τα καθήκοντά του στο «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» και να αποσυρθεί από την πολιτική, μετά το σκάνδαλο, με το ροζ βίντεο.

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, ο κ. Σανέρ θα παραιτηθεί άμεσα, σήμερα, από τη θέση του «πρωθυπουργού», από την προεδρία του ΚΕΕ και θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από το εκλογικό συνέδριο για την προεδρία του κόμματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι φημολογείται πως θα ορισθεί «πληρεξούσιος πρωθυπουργός» στην θέση του Ερσάν Σανέρ, είτε ο Ναζίμ Τσαβούσογλου «υπουργός γεωργίας» είτε ο Ουνάλ Ουστέλ, «υπουργός υγείας».
Το θέμα, προστίθεται, θα ξεκαθαρίσει σε συνάντηση των «υπουργών» του ΚΕΕ το απόγευμα. Επίσης, τα καθήκοντα του προέδρου του ΚΕΕ θα αναλάβει άλλος, όπως σημειώνεται, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στο κόμμα μέχρι το εκλογικό του συνέδριο, μέσω του οποίου την προεδρία διεκδικούν πολλοί υποψήφιοι.
Κυκλοφόρησε μέσω μηνυμάτων
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω βίντεο δεν έχει ανέβει σε ανοικτή πρόσβαση σε κανένα κοινωνικό δίκτυο λόγω του περιεχομένου του. Κυκλοφόρησε όμως πάρα πολύ μέσω μηνυμάτων μεταξύ προσωπικών λογαριασμών σε όλα τα δίκτυα επικοινωνίας.
Στην ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού με πρωταγωνιστή τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ είχε αναφερθεί σε thread στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκ Ατζιαρέρ ο οποίος κάνει αναφορά και στον επιχειρηματία, Χαλί Φαλγιαλί στα κατεχόμενα, που φέρεται να είχε στην κατοχή του ροζ βίντεο με γραφειοκράτες και πολιτικούς στα κατεχόμενα και αυτά πέρασαν στην κατοχή του Τούρκου αρχιμαφιόζου, Σεντάτ Πέκερ.
Ο Πέκερ εδώ και καιρό δημοσιοποιεί στοιχεία εναντίον Υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία ενώ είχε αναφερθεί στο παρελθόν και σε υποθέσεις που αφορούν παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα.
Είχε προηγηθεί προ ημερών η κυβέρνηση του ψευδοκράτους, με τον Σανέρ να επικαλείται για την παραίτηση το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», οι εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» και κάποια προβλήματα που προέκυψε εντός της «κυβέρνησης».