Είσαι φιλοπαλαιστίνιος; Άρα, είσαι τρομοκράτης. – Αστυνομική καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαμαρτυρόμενων γιατρών στο Πακιστάν

«Είσαι φιλοπαλαιστίνιος; Άρα, είσαι τρομοκράτης».

Αν είσαι υποστηρικτής της Παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης, είσαι και πιθανός τρομοκράτης, σύμφωνα το FBI, όπως αποκαλύπτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος intercept.

Αν είσαι υποστηρικτής της Παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης, είσαι και τρομοκράτης, σύμφωνα το FBI, που παρακολουθεί απλούς υποστηρικτές των Παλαιστινίων, αμερικανούς πολίτες, στηριζόμενο στο Νόμο περί Ουδετερότητας του 1794, ο οποίος είχε ψηφιστεί για να εμποδίζει πολίτες των ΗΠΑ να παίρνουν όπλα κατά συμμαχικών κρατών της – τότε μη ιμπεριαλιστικής- πατρίδας τους.

Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement, ISM), που στηρίζει τον Παλαιστινιακό αγώνα στις ΗΠΑ και είναι δηλωμένα μη-βίαιο κίνημα, βρίσκεται απο ετών στο στόχαστρο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (Federal Bureau of Investigation, FBI) και παρακολουθείται σε σειρά πόλεων, όπως αποκάλυψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Intercept.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γνωστής ιστοσελίδας, η παρακολούθηση των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε ήδη από το 2004 και απλώθηκε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι πασιφιστές ακτιβιστές μπηκαν στο στόχαστρο όχι μόνο διότι στήριζαν τον Παλαιστινιακό σκοπό αλλά ήταν και «ενάντιοι στον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση». Ωστόσο, κυρίως τα μέλη της ομάδας βρέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, διότι θεωρήθηκε ότι αποτελούσαν απειλή, λόγω των πολιτικών τους θέσεων, κατά του Ισραήλ, χώρας συμμαχικής των ΗΠΑ.

 

Αστυνομική καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαμαρτυρόμενων γιατρών στο Πακιστάν

Αστυνομική καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαμαρτυρόμενων γιατρών στο Πακιστάν

Περισσότεροι από 50 γιατροί συνελήφθησαν στην Κέτα του Πακιστάν τη Δευτέρα, όταν πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας που αντιμετωπίζουν στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, με δεκάδες αστυνομικούς να επιτίθενται κατά των συγκεντρωμένων γιατρών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η διαμαρτυρία των γιατρών ξεκίνησε από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, και συνεχίστηκε με πορεία προς την κατοικία του υπουργού Υγείας. Όπως αναφέρεται, η αστυνομία υποστήριξε πως οι γιατροί παραβίασαν τις απαγορεύσεις μετακίνησης που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι γιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι αρκετές ώρες αργότερα. Δήλωση εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης που μεταφέρεται από το ίδιο μέσο αναφέρει πως «οι γιατροί έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να σταματήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aljazeera, παρά το γεγονός πως αφέθηκαν ελεύθεροι, αρκετοί γιατροί αρνήθηκαν να το κάνουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Όπως αναφέρει η οργάνωση Young Doctor’s Association (YDA), συνελήφθησαν τουλάχιστον 100 άτομα.

«Δόθηκαν εντολές να αποχωρήσουμε, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε επειδή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Γιατροί βγαίνουν για να ζητήσουν εξοπλισμό και εσύ τους χτυπάς και τους συλλαμβάνεις. Τι είδους νόμος είναι αυτός» αναφέρει ένας εκ των συλληφθέντων γιατρών.  Σημειώνεται πως μετά από τα γεγονότα της Δευτέρας, οι γιατροί προκήρυξαν απεργία για την Τρίτη.