Είναι, πράγματι, η Ελλάδα προστατευμένη από το ενεργειακό τσουνάμι του χειμώνα; — Deutsche Bank: Τα “παιχνίδια” της Ρωσίας οδηγούν σε ύφεση τη Γερμανία. Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Το Βέλγιο σταμάτησε να παράγει ενέργεια από καύση άνθρακα

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και οι κρυφοί (μεγάλοι) κίνδυνοι

Η Ευρώπη επιστρέφει στον άνθρακα, το ίδιο και η Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, σοβαροί κίνδυνοι

Η δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι ενεργειακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ευνοϊκότερες από αυτές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και πως η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει τις ακραίες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης τον ερχόμενο χειμώνα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τακτικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι, όμως, η Ελλάδα προστατευμένη αρκετά; Δεν θα βρεθεί μπροστά σε νέα έκρηξη τιμών ενέργειας, ακόμα και σε δελτίο και άλλα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης; Ουδείς μπορεί να το πεί με βεβαιότητα, αν και είναι αλήθεια πως υπάρχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οπρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η κυβέρνηση εκπέμπει αυτή την στιγμή μία εικόνα αισιοδοξίας ότι η Ελλαδα δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, παρά τα όσα δηλώνουν άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες και ενώ Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες προετοιμάζονται για δελτίο στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Τα σενάρια για οριστική διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου
Τα σενάρια πάντως που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Εξάλλου βρίσκεται ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

Πηγές αναφέρουν επίσης, ότι οι επιτελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαϊδα V” από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ ΚΑΙ elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς. Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος… προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το LNG βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου είναι να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Η Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Προέχει, όμως, λένε οι πληροφορίες να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Οι κίνδυνοι

Εκτιμάται, όπως αναφέρει το K-Report, ότι, ακόμα κι αν στις 21 Ιουλίου διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, η ηλεκτροδότηση της χώρας μας δεν θα έχει πρόβλημα για 45 ημέρες περίπου. Μετά, όλα εξαρτώνται κυρίως από τις ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα καταφέρνουμε να συγκεντρώνουμε εν μέσω άγριου ανταγωνισμού. Και τούτο, διότι παράγουμε το 60% του ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο (υγροποιημένο ή μη), όσο παρήγαμε και πέρυσι τέτοιο καιρό.

Η εξάρτηση: Σημειώστε, μάλιστα, ότι η χρήση φυσικού αερίου αυξήθηκε 25 φορές την τελευταία 8ετία, 30% μεταξύ 2019 και 2020 και άλλο 25% από τον περσινό Σεπτέμβριο έως σήμερα. Ειδικά το α΄ 6μηνο φέτος, μειώθηκαν 21,3% οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αλλά αυξήθηκαν 46,3% οι εισαγωγές LNG.

Οι λιγνίτες: Η χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη (εδώ) αποφάσισε να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, από 5 σε 10 τεραβατώρες, όπερ απαιτεί επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στα ορυχεία λιγνίτη και, κυρίως, χρόνο: Ένα 12μηνο. Σήμερα, οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν στο 40% της δυναμικότητάς τους και, επειδή είναι παλιές, σε συνθήκες πίεσης διατρέχουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Εναλλακτικές: Η χώρα μας διαθέτει επίσης 5 μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικό καύσιμο, ντίζελ. Κι αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών περίπου, εκτάκτως, όχι μόνιμα -διαφορετικά προκαλούνται σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως. Τέλος, οι χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται να σταματήσουν τις εξαγωγές ηλεκτρισμού σε άλλες χώρες μέλη. Σήμερα, εξάγουμε ρεύμα σε Αλβανία και Ιταλία –όπου λόγω καύσωνα έχουν τεθεί εκτός πολλά υδροηλεκτρικά.

Ενεργειακή κρίση: Καύσιμα και ενέργεια με δελτίο προβλέπει η ”Shell” για τον επερχόμενο χειμώνα – Συζήτηση για ”plan b” στο Μαξίμου

Κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας διέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Shell, Ben van Beurden. Το ενεργειακό ”plan B” της Ελλάδας συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης «στροβιλίζεται» η Ευρώπη, υπό την απειλή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Στις «φωνές» …

 

Deutsche Bank: Τα “παιχνίδια” της Ρωσίας οδηγούν σε ύφεση τη Γερμανία – Η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομίαDeutsche Bank: Λίγες οι επιλογές για αναζήτηση κεφαλαίων | Liberal.gr

Προ των πυλών βρίσκεται η γερμανική οικονομία για το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση, όπως προειδοποιεί η Deutsche Bank, κατά το δεύτερο εξάμηνο του φετινού έτους, εξαιτίας της ανάλογης εικόνας που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ (υψηλή συσχέτιση), αλλά και του «πολεμικού» σκηνικού που έχει διαμορφωθεί ευρύτερα στο ενεργειακό μέτωπο.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μια μέτρια αλλά μάλλον παρατεταμένη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ.

Έτσι, μετά από μια επέκταση της γερμανικής οικονομίας κατά 1 ¼ το 2022, η Deutsche Bank αναμένει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2023, κυρίως επειδή οι καταναλωτές δεν θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν την πραγματική απώλεια εισοδήματος με μια περαιτέρω δυναμική αποταμίευσης.

Ωστόσο πιο δυσοίωνο δείχνει το σενάριο κατά το οποίο η στρόφιγγα της ροής του ρωσικού αερίου παραμένει κλειστή.

Σε αυτή τη βάση αναμένει την ενεργοποίηση δελτίων φυσικού αερίου που θα οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 6% το 2023.

Από την αντίπερα όχθη, σε αισιόδοξο μήκος κύματος κινούνται, προς ώρας, οι εκτιμήσεις του γερμανικού οίκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιας και πιθανώς να αναμένεται αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η ανάπτυξη για φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,4% για φέτος και στο 3,8% το 2023, έναντι 2,8% και 2,3% αντίστοιχα για την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 7,5%, προτού υποχωρήσει στο 2% το 2023, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 4% το 2022, από το 10% και το 2023 θα υποχωρήσει στο 1%. Το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα καταγράψει επίσης έλλειμμα της τάξεως 4% φέτος και στο 3% το επόμενο έτος.

Περιορισμένα κίνητρα για τη Ρωσία να γίνει πιο συνεργάσιμη

Ευρύτερα ο πιο άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες απορρέει από τα επίπεδα φυσικού αερίου που διέρχονται από τον αγωγό Nord Stream 1, όπου υποτίθεται πως θα ανοίξει εκ νέου μετά από μια δεκαήμερη περίοδο συντήρησης. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σαφώς τις ροές φυσικού αερίου της ως ένα οικονομικό όπλο όταν μπλόκαρε τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον Μάιο, αφού ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη απειλήσει να σταματήσει τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 στις αρχές Μαρτίου. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένας έντονος σκεπτικισμός ότι η τρέχουσα μείωση κατά 60% αποτελεί στην πραγματικότητα μόνο ένα αποτέλεσμα προβλημάτων συντήρησης και άλλων τεχνικών ζητημάτων, όπως υποστηρίζει η Ρωσία. Φαίνεται λογικό να υποθέσει κανείς ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους να διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις και την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα μια πλήρη παύση λειτουργίας, καθώς η Ρωσία θα απαλλάσσονταν από το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και θα μείωνε τα έσοδα από τις εξαγωγές της -επηρεάζοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει μια «στρατηγική on/off», ίσως ακόμη και να ρίξει το βάρος για «τεχνικά προβλήματα» στην αντίπερα όχθη, τα οποία πιθανώς θα μεγιστοποιούσαν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η Deutsche Bank αναμένει ότι ο αντίκτυπος στη βιομηχανική παραγωγή και η οικονομική αβεβαιότητα θα ωθήσουν σχεδόν σίγουρα τη γερμανική οικονομία σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.